Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ivulka88 píše:
@nozu @Keyllah Já na odkladu netrvám, ale tak jak říká Keyllah. Byli jsme všichni upozorněni na to, že jsou v PPP dlouhé čekací lhůty a pokud někdo zvažuje odklad je třeba to řešit, co nejdřívě a v lednu se objednat. Já prostě stále nejsem rozhodnutá. Ano je možné, že syn udělá velký pokrok do jara a sklidní se, ale co když ne.
NO tak ho v lednu klidně objednej. Ale na květen, až po zápisu. Při nejhorším ti potvrdí, že zralý skutečně je a de facto tam půjdete zbytečně. Nebo vůbec.
@Janina81 píše:
Přesně jak u nás, ale předpokládám, že tak jako můj starší syn, tak krom české školy chodí ještě do místní nebo mezinárodní. Ono se těm dětem nelze co divit, že pak nechtějí doma ještě dělat českou školu. Náš má školu do 3, pak má nějaký sportovní kroužek, aby vybil fyzickou energii a přijdeme domů, vyvenčíme psa a kolem půl šesté sedáme k české škole. On se válí po stole, hučí, že to dělat nechce. Tak mu říkám, že za 2 roky, až se vrátíme do Čech, tak mi bude vděčný, že jsem ho tak cepovala, protože nebude mít takové problémy.
Chodí do německé školy a co mi příjde úžasné je, že si dělají úkoly sami ve škole a nemusím s ní řešit ještě toto. Já jsem ji právě z důvodu přetíženosti nedávala žádné kroužky. Jen jednou týdně má sbor a příští rok chce začít hrát na nějaký hudební nástroj. Jinak má družinu do 13:30, kde se vyblbne s dětmi a pak jdeme domů, nají se a jdeme pro bráchu do školky. Ve 3 hodiny se vracíme domů. Děláme čtení, psací písmo (tady se ho děti učí až později) a logopedii. Pak jdeme ven nebo něco společně děláme nebo jde ke kamarádce nebo někdo příjde k nám. Nedokážu si představit, že bych po ni chtěla, aby něco dělala o půl šesté. To jsem musela párkrát udělat a bylo to strašné.
Až dcera půjde do 3. třídy, tak se právě taky budeme vracet do ČR a potřebuju, aby se bez problémů začlenila do české školy.
Ale někdy mi jí je líto. Teď budou mít 2 týdny podzimní prázdniny a jelikož na týden jedeme do ČR, tak bude ten týden chodit i do české školy, kde má ve třídě držené místo. Takže má prázdiny a zase bude ve škole a ještě tam nikoho nezná, takže se zase bude muset seznamovat.
@jessikka píše:
NO tak ho v lednu klidně objednej. Ale na květen, až po zápisu. Při nejhorším ti potvrdí, že zralý skutečně je a de facto tam půjdete zbytečně. Nebo vůbec.
Nemělo by se to nést k zápisu? nebo „po“ už pozdě?
@fia80 píše:
@Ivulka88 tak pokud už v 5 letech dokáže zůstat delší dobu u jedné činnosti, tak mi příjde, že bude na školu příští rok připravený. Jsou děti, které malování vůbec nebaví. Důležité je, že malování nakonec udělá i když ho nebaví. Kvalitu provedení bych neřešila, protože se nestnaží, protože ho to nebaví.
Já hlavně vidím na dceři, jaký udělala za ten měsíc ve škole velký pokrok v samostatnosti. Za mě je důležitější ve škole, aby se dítě bylo schopno začlenit do kolektivu a postarat se o sebe. Musí být sociálně zrazlé, než že ho nebaví, když ho někdo nutí do malování a proto vymýšlí blbosti.
Ale on se nesoustředí tímpádem ho to nebaví a podle toho to tak vypadá. Já mám strach, že tu školu bude brát za trest. Neumím to vysvětlit. Já jsem v sobotu měla možnost mít tady neteř, které je 6 let měla jít letos do první třídy, ale dostala odklad. Na ní ta zralost už jde vidět. Ji bych si klidně jako prvňačku dokázala představit, ale náš syn je vedle ní opravdu hračička a tornádo a já opravdu nevěřím tomu, že se syn dokáže za 10 měsíců takto sklidnit a vyspět.
@Malike píše:
Pak nechápu proč zakladaš diskuzi, když vlastně dávno víš jak to dopadne a jak si to vydupáš i kdyby z SPC si mysleli opak.
Ty ho prostě chceš mít ještě rok ve školce, tak nechápu účel založení tématu.
A co když bude hyperaktivní i za rok …vydupáš si ještě jeden odklad?
Ale já nevím jak to dopadne a už vůbec netrvám na odkladu, jen tvrdím, že do odkladu dětí mají právo mluvit i rodiče. ![]()
@Keyllah píše:
Nemělo by se to nést k zápisu? nebo „po“ už pozdě?
No já nemám zkušenost, ale vždy jsem to chápala tak, že se do PPP chodí až po zápisu… Aby se šlo vlastně v co nejzazším termínu. NA zápisu se o odkladu nerozhoduje (nemusí rozhodovat). Ale asi je to v celku fuk.
Nečetla jsem všechny příspěvky, možná se budu po někom opakovat. Já jsem naopak odklad nedostala, narozená těsně před koncem prázdnin, byla jsem hodně hravá, uměla jsem číst i psát, ale nevím jak to napsat - sociálně mimoň. A to se se mnou táhlo celou ZŠ. S dětmi ze třídy jsme si nikdy nesedla a nevěděla jsem proč. Už jsem ten začátek nedohnala. Vůbec jsem tomu nerozuměla. A pak jsme přešla na střední školu a pak VŠ a najednou bylo všechno jiné a fajn, rozdíly se smazaly, přišla jsme do jiného kolektivu. Až po létech na třídním srazu my to řekli. Prostě jsem pro ně tenkrát byla to malý dítě a oni mě nebrali a už mi to zůstalo. Takže na základku nemám nejlepší vzpomínky, přestože jsem se učila nejlíp ze třídy. Ono se to špatně vysvětluje. To je jen pohled z druhé strany.
Tvůj manžel je logoped, že pozná, jak dítě mluví? Do školy mají jít děti, které mluvit umí, protože jinak jim to dělá spoustu problémů. Tak se objednej do PPP a tam ti řeknou. A šla bych i na tu logopedii, tam ti taky řeknou, jestli mluvit umí nebo ne. Neteř byla třeba moc chytrá, ale sociálně nezralá, brečela celou první třídu. Měla dostat odklad. Musí to být jedno s druhým.
@fia80
Ja delam do 4, takže proto kroužky. A má jen sportovní, je dost aktivní, takže mu to naopak pomáhá.
V české škole máme dohodnuto, že psací písmo musí umět přečíst, ale psát s tím nemusí.
V dubnu tam půjde na týden taky.
@nozu píše:
a i ve druhe tride stale bojujeme s logopedii. cist i psat se v pohode naucil i s timto handikapem, takze toto jako argument absolutne neuznavam.
nj, jenže to je to samé, jako kdybys řekla, že jsi operaci slepáku zvládla bez pooperačních analgetik, takže léky na bolest v této situaci absolutně neuznáváš (s podtextem, že kdo je bere, je divnej)
můj kluk taky chodil na logopedii a v rámci vstupního vyšetření si ho logopedka testovala, jednak jaké všechny hlásky špatně vyslovuje a jednak jestli je jenom špatně vyslovuje, nebo i špatně slyší. protože v tom druhém případě by prý ve škole docházelo ke špatné fixaci při čtení a psací (vidím jiné písmenko, než slyším).
@Celina píše:
Mě tedy přijde více než zarážející, že jste dodnes neřešili logopedii a co už vůbec nechápu, že je manžel proti?
On nepozná, že syn neumí R, Ř a sykavky?? Pokud je narozený v červnu, odkladu bych se nebránila, nic mu neuteče a jak píšeš, dozraje…
Logopedie nám byla doporučená az paní doktorkou na pětileté prohlídce a tu měl koncem června. Další doporučení přišlo až září kdy do každé třídy v naší školce byla pozvána logopedka a ta mela za úkol určit, které predskolni dítě by mělo docházet na logopedii k ni osobně. Ja jsem v září dala podnět k tomu, že nám logopedii byla doporučená od dětské lékařky. Abych to uvedla na pravou míru syn umí mluvit dobře. Pro me jako pro laika mluví hezky. To ze nevyslovuje sykavky tak jak by měl ja nepoznam. Proto si manžel mysli, ze logopedii nepotřebuje. Ve školce jsou děti u kterých jde znatelně vidět ze tu logopedii potřebuji, protože jim nejde občas rozumět.
Syn není z nejtěžších případů, jak řekla sama logopedka. Takže první podnět pro logopedii byl koncem června tohoto roku a co chceš řešit před prazdninami. ![]()
@Celina píše:
Mě tedy přijde více než zarážející, že jste dodnes neřešili logopedii a co už vůbec nechápu, že je manžel proti?
On nepozná, že syn neumí R, Ř a sykavky?? Pokud je narozený v červnu, odkladu bych se nebránila, nic mu neuteče a jak píšeš, dozraje…
tak mně na tom nepřijde nic divného
vím, že starší holky na logopedii pracovaly ve školce s učitelkou, ale fakt netuším proč, já rozdíl mezi žádaným výsledkem a výslovností holek neslyšela (ono možná i to je důvod, proč nejsem schopná se naučit anglicky, mám velký problém zopakovat to, co slyším, vždycky mě lektoři opravovali a já fakt netušila, proč). kluk pro změnu mluvil tak příšerně, že to jsem slyšela i já, ale on zase byl živý a u ničeho nevydržel a tam jsem měla doporučení logopedii zatím nehrotit a nechat ho nejdřív trochu uzrát, aby byl vůbec schopný spolupráce ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.