Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zorbas píše:
Je chytry, ve skolce se uz bude nudit…
tak s tímhle tvrzením nesouhlasím. můj kluk je taky chytrý, číst se naučil ještě před šestým rokem, rád v té době počítal a používal při tom i základy násobilky (sám si na ni přišel, aby si ulehčil práci), už jako předškolák podle návodů montoval nábytek z IKEA a pochytil taky kde co - a věř nebo nevěř, jako odklaďák se ve školce nenudil. protože byl hravý a ve školce měl možnost si hrát. to, že uměl číst nebo počítat neznamenalo, že to chtěl dělat na povel. když potřeboval, tak si to ve hře použil a jinak ho to nijak nezajímalo a že by bažil získávat ve školce nové vědomosti, tak o to taky nestál ![]()
mmch právě ta hravost a živost/nepozornost byl důvod, proč u zápisů učitelka (speciální pedagožka) odklad navrhla. že je sice hezký, že je chytrý a umí odpovědět nebo udělat všechno, co po něm chce, ale že je to celkem k ničemu, když mu pozornost k těm otázkám horko těžko odvádí, protože ho spíš zajímají hračky a na úkoly se nesoustředí. takže hravý a živý byl kluk i po roce odkladu, ale bylo vidět, že už to dokáže líp ovládat. tedy jak mi kdysi řekla jeho učitelka z první třídy - on sice dělá deset věcí najednou z čehož polovina vůbec s výukou nesouvisí, ale stihne si při tom splnit svoji práci a neruší ostatní. což bylo něco, co před odkladem nezvládal. před odkladem chodil na logopedii a stačilo, aby se logopedka sehla k šuplíku s pomůckami a on už byl na druhém konci místnosti, kde si třeba s oblibou skládal hlavolamy, které tam byly na poličce a stejně tak po pár minutách nevydržel sedět na židli, kopal nohama, houpal se, celkově byl roztěkaný. a to ta logopedie bývala kratší, než klasická hodina a logopedka se věnovala jenom jemu a práci mu přizpůsobovala ![]()
@Ivulka88 - za mne - do zápisů daleko, počkala bych. pokud by se situace nijak výrazně neměnila, objednala bych se do PPP. živost může, ale nemusí být překážkou nástupu, záleží i na dalších okolnostech.
@Ivulka88 Jinak ještě dodám, že přístup školky - kdo zvažujete odklad, řekněte, máme moc předškoláků - se mi teda vůbec nelíbí. Rok je dlouhý, předškoláci ať se připravují jako předškoláci, odklad se řeší později a má to tak být. Třeba to hravost za půl roku zvládne lépe.
Hele, ono to jako nezáleží úplně na tobě, do nástupu do školy má rok, takže to, že je teď živý absolutně nic neznamená. Logopedie ano, já ji řešila už od tří let, rpotože prostě sama vidím, že to dítě mluví špatně a nemusí mi to nikdo říkat. Za rok sykavky dá, na r a ř má čas ještě až do prosince školního roku. To jako fakt není pádný argument. Zrovna tak zápisy jsou posunuté až na duben právě proto, že ty děti dělají pokroky veliké a za rok je to jiné dítě než je teď. O odkladu nerozhoduješ ty jako rodič, ale dětský doktor a pedagogicko-psychologická poradna.
Tvé dlvody vážně nejsou důvody u šikovného chytrého dítěte. když s ním budeš tu logopedii denně trénovat, za rok máte šanci to v pohodě zvládnout. Teď ho nech být, v ledbu uvidíš, když tak vás objednáš do poradny, tam ti řeknou, jestli to dítě je nebo není odkladové a případně dají doporučení na odklad, ale to musíš mít až na duben, takže je fakt předčasné řešit to v říjnu. Za půl roku jsou ty mrňata zase někde jinde.
Argument že mají moc předškoláků a ať rodiče řeší odklady na začátku října, tak to je argument jak noha, na to bych vůbec nebrala zřetel.
Uvidíte. Odklad se stejně bude řešit až za půl roku,zápisy jsou v dubnu,takže času dost. Může vše hodně změnit. Já sama jsem narozená koncem června,byla jsem vždycky nejmladší,ale nikdy jsem neměla s ničím problémy,ale je fakt že já byla zralá,mluvila jsem perfektně, soustředění taky ok, uměla jsem všechno co požadovali ( mamka byla učitelka v MŠ,tak bodejť ne,a taky viděla zda jsem připravená nebo ne).
Uvidíte co Logopedie,a jak bude pokračovat schopnost se soustředit. Ono když dítě nezvládá, nestíhá, kouká kolem a je mimo,tak to je peklo docela. Sama mám jednoho květnového syna s odkladem ( ale má DG adhd a dysfazii,sykavky,r a ř se naučil až kolem těch 7 let, těsně před tím než šel do školy,a jsem ráda, neumím si představit že by mluvil špatně a měl se učit číst) a březnového bez odkladu. První měl ještě zápis v lednu, druhý v dubnu a je fakt dobře,že je začali dělat později.
Takže ještě bych nechala obě možnosti otevřené. A uvidíte.
@Ivulka88 paní učitelky mají pravdu, za rok se může všechno změnit a často to tak bývá. Když si nebudeš jistá, můžeš se před zápisem na ZŠ objednat na posouzení školní zralosti do pedagogicko-psychologicke poradny. Pozor, jsou tam docela dlouhé lhůty.
@Ivulka88 píše:
Můžu se zeptat, zajímalo by mne proč je tolik maminek proti odkladu. Je možné, ze bych tím synovi ublizila? Osobně si myslím, ze kdyz se rozhodnu špatně ublizim mu spíš tím, ze na něj budu tlačit a do ty školy půjde .
Ja odklad dostala kvuli vysce a omezilo me to hodne, nerozumela jsem si s vestevniky ve tride - ale o tridu vys, skoncila jsem VŠ o rok pozdeji (plus povinna devitka), takze mi to omezilo i planovani rodiny pak. U kluka to je asi jedno, ale pokud to pujde, pujde dcera klasicky v 6 letech do skoly. Poradila bych se v PPP a pokud by to slo, do skoly bych ho dala.
@selia píše:
@Ivulka88 No odklad má i své proti. Za prvé, mlže se rok navíc ve školce nudit, prostě mu to už tolik nových podnětů neposkytne, zvlášť když je chytrý. A za druhé, nemysli jenom na teď, ale i co bude dál - dnes spousta dětí, pardon, lidí, v důsledku odkladů a 9ročných ZŠ nastoupí na VŠ ve 20 a věř mi, že když jim je 23-25, mají už práci, chtějí žít víc dospělý život, a buďto školu nedokončí, nebo „doflákají“ (pak studují ještě déle kvůli různému prodlužování), než mají šanci založit rodinu a atd. je jim přes 30. To prodlužování dětství se může zdá dobré z perspektivy pětiletého dítěte, ale přijde chvíle, kdy se to obrátí.
Presne. Ja koncila VŠ ve 26 bez jakehokoli prodluzovani. Proste odklad, povinna devitka a studium VŠ 6 let (medina). Ten rok odkladu mi vadi doted, protoze pak jeste atestace po 5 letech, toznamena ve 31 konec a uz se mi to blbe planovalo s rodinou a detmi. Kdezto spolubydlici bez odkladu (a diky stesti jeste bez devitky) koncily ve 24.
Počkala bych, jak mu půjde logopedie. Pokud byste v době nástupu do školy trénovali jen R a Ř a bylo to na dobré cestě, tak fajn. Ale těch problémů může být víc. Dobří logopedové s dítětem procvičují kdeco. Můžeš zjistit, že syn má problémy poskládat hlásky k sobě, má problémy rozlišit podobně znějící hlásky atd., a to je pak v první třídě problém, protože neví, co má psát, když to uchem nerozliší.
Jak je na tom se sociální zralostí? Zvládá fungovat v kolektivu? Má kamarády? Pokud není sociálně zralý, tak by bylo lepší dát odklad.
To, že neposedí, nemusí být až takový problém. Jednak se za ten rok může hodně změnit, jednak učitelky v první třídě většinou neučí 45 minut v tahu, ale po pár minutách střídají aktivity, nechají děti vypracovávat úkoly na koberečku / pěnové podložce, učí formou pohybových her, …
Ještě tu nebylo zmíněna puberta. Kolem páté třídy jdou děti do puberty, některé děti dřív, jiné později. Dám příklad na holčičkách - některým už začnou růst prsa, vyraší jim akné atd. Jiné jsou ještě dětské, puberta nastoupí třeba až za rok. A v tuto chvíli těm „opožděným“ mohou jejich „rychlejší“ kamarádky utéct, vytvoří se mezi nimi velký rozdíl, může nastoupit posmívání (ona ještě nemá prsa a já už jo) atd. Znám to jen z holčičího pohledu (protože jsem holka), nevím, jak je to u kluků, ale popřemýšlela bych i nad tímto - nakolik ne/odklad může sehrát roli (a v jakém smyslu) v době puberty. Ovšem toto zvažovat ve chvíli, kdy jsou zásadní důvody pro odklad, je zbytečné. Je to myšleno jen jako maličký střípek k položení na váhy, když by rozhodování bylo půl-napůl.
Objednala bych se na konzultaci do PPP, hned - objednací termíny bývají dlouhé a zájem veliký, tak abyste to do zápisu stihli.
Na co odklad? Radeji ho dej do pripravne tridy, pokud je chytry, tak si zvykne na skolni rezim a porad lepsi nez zustat rok zbytecne ve skolce.
Teď je ještě brzo rozhodovat o odkladu - za ten třičtvrtě rok, co vás čeká do prázdnin se syn hodně změní.
Sykavky se při pečlivém cvičení upraví a to že je živější není moc důvod pro odklad. Když něco, tak hledejte školu, kde bude méně dětí ve třídě a budou schopní pracovat s chytrým dítětem a ne jen čekat, že se chytne sám.
Ale podle toho co popisujete, tak se ve školce bude trochu nudit už teď, natož další rok navíc. Ta přípravná třída je docela dobrý nápad.
Ostatně v rámci dohody s mužem to může fungovat - dobře, půjde do školy, ale prostě bude chodit na logopedii a budeme s ním doma cvičit.
Nedava bych odklad… Detstvi mu tak zasadne neprodlouzis a male deti uceni bavi, cim driv se zacnou nudit a prestanou ve skole vnimat, tim hur pro ne…
Všimla jsem si, ze se syn spíše kamarádi s mladšími dívkami ve školce a s klukama si az tak nerozumí případně se porad perou. Kamaráda ma ve školce jednoho stejně starého @Melpel ![]()
Moje dcera nastoupila tento rok do 1. třídy - bylo ji 6 roků a 5 měsíců. Školu zvládá v pohodě. Taky neumí r a ř. Jelikož bydlíme v zahraničí, tak se s ní učím doma číst česky a psát psacím. Podle mě je to naprosto šílené. Ona by to co po ni chci, dokázala udělat za 15 minut a když by se snažila tak i za 10 minut. Ale nechce se ji, je roztěkaná, vymýšlí blbosti. Tak nám to většinou trvá i přes hodinu než máme vše hotové.
Takže moje dcera je zářný příklad, že když se ji to doma dělat nechce, tak ji to trvá. Stejně jako se tvému synovi nechce s tebou malovat ten obrázek.
Jak syn pracuje ve školce - malování, vyrábění, stříhání. Tam u toho vydrží a dělá to s ostatními dětmi nebo to taky sabotuje jako doma a radši by si jen hrál?
@fia80 Nebaví ho to ani ve školce. Když dostanou papír a mají ho vymalovat, syn vezme pastelku vymaluje to ledabile to precmara jenom aby měl hotovo a mohl si jít hrát. Malovat ho nikdy nebavilo. Spíš ho baví stříhat a lepit. To potrvrdili i učitelky, ze kdyz dostane papír celej ho postriha a nalepí na jinej papír. ![]()
@fia80 píše:
Moje dcera nastoupila tento rok do 1. třídy - bylo ji 6 roků a 5 měsíců. Školu zvládá v pohodě. Taky neumí r a ř. Jelikož bydlíme v zahraničí, tak se s ní učím doma číst česky a psát psacím. Podle mě je to naprosto šílené. Ona by to co po ni chci, dokázala udělat za 15 minut a když by se snažila tak i za 10 minut. Ale nechce se ji, je roztěkaná, vymýšlí blbosti. Tak nám to většinou trvá i přes hodinu než máme vše hotové.Takže moje dcera je zářný příklad, že když se ji to doma dělat nechce, tak ji to trvá. Stejně jako se tvému synovi nechce s tebou malovat ten obrázek.
Jak syn pracuje ve školce - malování, vyrábění, stříhání. Tam u toho vydrží a dělá to s ostatními dětmi nebo to taky sabotuje jako doma a radši by si jen hrál?
Přesně jak u nás, ale předpokládám, že tak jako můj starší syn, tak krom české školy chodí ještě do místní nebo mezinárodní. Ono se těm dětem nelze co divit, že pak nechtějí doma ještě dělat českou školu. Náš má školu do 3, pak má nějaký sportovní kroužek, aby vybil fyzickou energii a přijdeme domů, vyvenčíme psa a kolem půl šesté sedáme k české škole. On se válí po stole, hučí, že to dělat nechce. Tak mu říkám, že za 2 roky, až se vrátíme do Čech, tak mi bude vděčný, že jsem ho tak cepovala, protože nebude mít takové problémy.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.