Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jita555 píše: VíceČerstvě šestiletá dcera šla do školy, zájmy mají děti v tomto věku podobné, s kamarádkami problém nemá. Ale o rok starší kluk, který má odklad na přání rodičů, aby nebyl nejmladší, dost problém s chováním k mladším dětem má. Děti se ho bojí, je o hlavu vyšší. A v tomto zpřísnění obkladů určitě pomůže.
@jita555 píše: Více
Mám dítě s odkladem. Už dávno není v první třídě. Je třetí nejmenší a podobné připomínky, jak jsou děti s odkladem zvýhodněné proti těm bez odkladu, měla maminka jeho spolužáka. Nevěděla, že moje dítě má odklad. Její bezodkladovy syn šikanuje toho mého. Má o 20 cm a 25 kg víc.
A k tomu, že se mají rodiče více věnovat… Ono to naučit není tak snadné, když je dítě naprosto nezralé. My v předškolním roce makali jak šroubky a stejně to nedohnal. Máme babičku učitelku, co 30 let učila první třídu, takže jsme měli pro něj profesionální přístup. V druhém předškolním roce jsme jeli totéž a babička by mu klidně dala ještě jeden odklad
Přitom babička je silně protiodkladova a podle ní je naprostá většina odkladu zbytečná.
Zpřísnění odkladu za mě (i za ni) může mít dva následky, buď se hodně ubere v učivu první třídy, nebo bude hodně dětí demotivovanych a nešťastných.
@Anonymní píše: Více
Tak v učivu se hooodně ubralo… nároky jsou fakt minimální ![]()
@ibis píše: Více
Ano a přesto to některé děti zvládají s odřenýma ušima a jiné se nebetyčně nudí. Co s tím, když děcek je ve třídě 25-30 a úča jedna? ![]()
Tak ono se bude muset ubrat nejen v první třídě, ale i v následných ročnících. Což bych neviděla negativně, pokud by základní škola měla být o perfektně zvládnutých základech, čtenářské a početní gramotnosti a o sociálních a pracovních návycích, je v ní teď dost zbytečně náročného učiva. Jen by bylo pak nutné myslet na to, aby žáci základních škol byli úspěšní při plnění nároků přijímacích řízení. Zatím jsem nezaznamenala, že by se v souvislosti s omezením odkladů hovořilo o tomto.
V první třídě se pořád musí děti naučit číst a psát.
Podle babičky je problém, že jsou mezi dětmi rozdíly větší než byly třeba před 50 lety, kdy začínala učit.
@hanka.br. píše: Více
Na to nemusím přicházet… každodenní realita ![]()
To nechápu - jak v každodenní realitě poznáš, že na prvňáky jsou kladeny minimální nároky?
Vždyť jdou do školy a neumí mluvit, třeba…je spoustu diagnóz, každý druhý dítě má individuální program, ta učitelka jede podle nich, ne naopak… ![]()
Rozumím - takže ta podle tebe „každodenní realita“ jsou vlastně jen přepapouškované názory lidí na internetu vyvedené do skandálních rozměrů bez jakékoli osobní zkušenosti nebo dokonce znalosti.
Neumí mluvit… Jo, je hodně dětí s vadami řeči. Jsou i děti, které neumí všechny hlásky, ale to bylo tak vždycky. Na R a Ř je čas do 7 let cca. Spousta dětí v 1. a 2. třídě mluví blbě i proto, že jim holt vypadávají zuby.
Diagnóz je spousta, pravda. A co? Ty diagnózy nezmizí, přesto děti mají právo jít do školy.
Individuální program myslíš individuální vzdělávací plán? Tak těch máme na celou školu asi 1-1,5% dětí. Takže každé druhé těžko. Jestli myslíš doporučení a podpůrná opatření, tak tam to je tak 20% max.
@andelka83 píše: Více
Ne, nebylo to tak vždycky. Teď mluví špatně o dost víc dětí než dříve. Potvrzují to sami kliničtí logopedové.
Tak je jasné že že jsou větší rozdíly mezi dětmi… Sociální nuzky jsou otevřene a hlavně máš dnes obrovské možnosti jak děti rozvíjet a co s nima dělat. Kolikrát je to tedy spíš i o přístupu rodičů a o čase které jsou dětem ochotni věnovat.
Zároveň mnoho rodičů nemá čas a prostě uklidí i tříleté dítě k televize nebo tabletu. Dítě pomalu nezná les, nůžky v ruce drželo až ve školce atd…
Také je populaci o mnoho více dětí s různými zdravotními nebo mentálním problemy např autisticke spektrum.
Pak ti z toho vyleze obrovský mix různých dětí z různých zázemí…
Co se rozčiluješ? Myslíš jako že moje děti nechodí do školy? Myslíš, že jsem slepá a hluchá?