Odklad školní docházky 2025

Anonymní
12.9.24 20:27

odklad školní docházky 2025

Ahojky, četla jsem článek, že stát chce snížit počet odkladů z 25% jen na 5%, že bude možné dostat odklad jen pro dítě s diagnózou z jejich seznamu…
Víte někdo něco víc, jak to bude probíhat na jaře 2025?
Máme syna, který se narodil velmi předčasně, čímž je červencový, ale jinak by byl až v říjnu. Má jednu diagnózu, ale na tom seznamu asi nebude, nemá vyloženě omezení. Je hodně chytrý, ale nerv. soustava pozadu je, zvládání emocí apod., rozhodně taky nekreslí, nedrží tužku apod, ale to ho možná ve školce ještě přípraví..Jsem přesvědčená, že odklad by mu pomohl a má skvělou školku. A začínám se obávat, že ten odklad nedostaneme. V poradně se určitě zvládne soustředit a řešit úlohy…jestli tam dostatečně poznají ty emoční věci a zralost nerv. soustavy, to netuším… Neurologa navštěvujeme, ten ale posudek proti nástupu nedá, prý rozhoduje poradna, jen říkal že ta první třída bude pro něj zátěžová pochopitelně. Ve školce vypadají, že taky nejsou proti nástupu, ale můj názor zatím neznají…
Bude někdo ještě přihlížet k tomu, jak to vidíme my jako rodiče :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30991
12.9.24 20:30
@Anonymní píše: Více

Tak ten vliv rodicu by měl právě odpadnout. Ten dělal těch 25%. Otázka, zda se to dotkne již letošního roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
12.9.24 20:37

Ten článek hovoří o situaci, která vejde v platnost od roku 2027.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
12.9.24 20:42

Já nikdy moc nerozuměla proč o ten odklad rodiče tak stojí. Teď nemyslím tebe, ale obecně si nemyslím že je to ve výsledku pro dítě přínos. Většina dětí z normálním vývojem se rychle přizpůsobí. A myslím že čím dříve tím lépe. Já ani nevím jestli u mě vyloženě odklad byl, nicméně mě prostě hodily do druhé mladší skupiny. A já byla vždy ta o rok starší a brala jsem to vždycky hrozně úkorně. Budu moc ráda když mi nějaký rodič vysvětlí v čem to je terno :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.24 20:44

@hanka.br. Jj, je asi pravda, že ten zákon nehrozí tak rychle, ale ono asi stačí, aby dali doporučení těm poradnám to nedávat… což netuším, jaký mají instrukce…

• Citovat
  • Upravit
65477
12.9.24 20:45
@Jazmine píše: Více

co jsem tak různě četla, tak je to hodně o tom, že první třída už jsou povinnosti. Tak se to snaží rodiče ještě odložit. Někdy je to i o tom, že má jít do první třídy neoblíbená učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.24 20:46

@Jazmine Jj, chápu, u nás ty důvody máme, nechci vypisovat potíže. Takové to, ať si užije školku, kde se pak nudí a do školy jde pomalu v 8mi, tomu taky nefandim a dělo se to.

• Citovat
  • Upravit
30419

Nestresuj se zbytečně. Příští rok bude v pohodě a pokud bude tvůj syn na školu nezralý, tak odklad dostane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44214

@Jazmine Protože mají o rok déle vyřešené prázdniny ve školce, nemusí složitě nic organizovat ani hradit drahé příměšťáky. Ještě jeden rok bez větších povinností a nutnosti být v 8 hodin ve škole, nutnosti věnovat se domácí přípravě.
Někdy je i složitější doprava a logistika, prostě nemusí nic řešit.
Chápu to velice dobře, nicméně si myslím, že šestileté dítě patří do školy. Odkladů má být 4 až 5 procent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
12.9.24 20:47
@vokishka píše: Více

Však čím dřív si vykne na povinnosti, tím lépe, ne? :D Stejně je to odkládání nevyhnutelného

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
12.9.24 20:49
@1Pears1 píše: Více

Rozumím, díky. Stejně bych to nedělala když to stejně dřív nebo později nastane. Ale každého věc, to je jasné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65477
12.9.24 20:50
@Jazmine píše: Více

Mně to neříkej, mé děti šly jak měly. Já to taky nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44214
12.9.24 20:50

@vokishka Ten důvod dostat se k oblíbené učitelce chápu asi nejvíc. U nás školy všeobecně nejsou moc vstřícné k výběru učitele. My jsme na tom ještě dobře, ale jsou kraje, kde jsou rodiče rádi, že se dítě dostane do nějaké školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3215
12.9.24 21:39

U takhle malých dětí je ten rok rozdílu hrozně znát. Jak ve výšce, síle, bohužel často mají ten „vynucený“ odklad děti ze sociálně slabších rodin. Tím se nechci nikoho dotknout. Ale dcera, která je hodně drobná, šla do 1. třídy v 6 letech, co jí byly od května. Ve třídě měla málem 8-leté klacky, co se s učitelkou ani asistentkou nebavili jinak, než vulgárně. Byla jedna z úplně nejmladších. A to fakt chceš, aby se tvé dítě cítilo nepatřičně v 1. třídě, protože nemělo odklad a je prakticky nejmladší!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
samaji
12.9.24 21:47

Moje děti šly do školy normálně, syn měl 6 let v červenci a dcera v květnu, oba zvládají školu perfektně, nikdo si na ně nedovoluje a kamarádů mají spoustu :nevim:, s redukcí odkladů naprosto souhlasím…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML