Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Havlova píše: Více
Je to tak… Dnes je standard ze předškolní děti tak z 80 procent neumí R ani Ř samo moje dítě má špatné R i když všechny ostatní hlášky mela naprosto čisté v necelých 4 letech ( potvrzeno logopedkou u které jsme od tech necelých 4 let kvuli prirustajici uzdicce) s žádným písmenem neměla problém. Myslela jsem tedy, že u to R fyziologicky naskočí ale myslet je houby vědět. Už tedy tvrdě každý den trénujeme a naskakuje to. Ale o čistém R se tedy mluvit nedá ani omylem. Jinak mluví velmi bohatě v dlouhých souvětích.
Příspěvek upraven 22.09.24 v 13:18
@ibis píše: Více
Kdo se rozčiluje?
A netvrdím, že jsi slepá a hluchá, tvrdím jenom, že nevíš, o čem mluvíš.
Mně přijde hlavně problém nebo respektive těžké to, že školka a školy jsou naprosto 2 odlišné věci často naprosto nepropojene. Ve školce si děti převážně hrají i když jsou to už předškoláci a najednou v 1 třídě mají deset v klidu 45 minut a soustředit se na to co paní učitelka říká dělat úkoly atd…
Možná kdyby ten přechod byl plynulejsi nebyl by to pro ty děti takový sok i pro rodiče, kteří se toho bojí s dávají pak zbytečně odklad a množství odkladu které je pak má lavinovy efekt a pak sd najdou i rodiče co dají odklad jen proto, protože už se počítá s tím že dítě by bylo nejmladší i když je dubnové a nemá žádný problém. ![]()
@hanka.br. píše: Více
No že je na děti čím dál menší nárok je bez debat, ne? Že děti neumí mluvit je taky bez debat, ne?
@ludmilaadamkova píše: Více
Tohle podle mě krásně řeší přípravné třídy, které chtějí rušit. Přípravnými třídami by klidně mohli nahradit předškolní třídy. Mají vyučovací hodiny ve škole v lavicích, ale stále tam mají koberec, na kterém si po splnění úkolů i hrají. Naučí se poznat písmena, najít je v textu, ale nenaučí se číst a psát. Učí se hravou formou poznat čísla, třeba při hře bingo. Hodně cvičí ruku a správný uchop, učí se i básničky.
Jako předškoláci školní přípravy moc neudělali.
@Niki.J.B. píše: Více
Taky si myslím že toto by bylo takové přirozenější zrušit předškoláky ve školce a místo toho mít připravenou třídu. Zvlášť když jsou smíšené třídy ve školkách tak to často předškoláci dost flakajici. Asi jiné to bude u předškoláku kteří jsou jen s předškoláky.
@Havlova píše: Více
Asi jo. Je toho víc. Ale ne, že by to dřív nebylo vůbec a teď ano. Mně blbě mluví dvě děti ze tří. Ty dvě mají společnou jen matku. Je to dost na budku. Vypadá to, že jestli dáme odklad, tak převážně hlavně kvůli výslovnosti. Jinak si myslím, že dozraje včas.
Stačí porovnat učebnice z doby před 30 lety a teď. Já mám schované, mohu porovnávat, je to tak.
@ludmilaadamkova píše: Více
Ano, přípravné třídy od 5 by byly dobré.
@Dadda8 píše: Více
Také jsme to tak měli, bylo ve třídě 60% odkladových + podzimních. Ty malé šestileté děti to měly těžké. Byla ve škole přípravná třída, z ní pak hodně děti šlo do první, proto tolik starších dětí.
@ibis píše: Více
Vůbec si netroufám tvrdit, že jsou na děti kladené menší nároky - to spíše naopak. A na prvňáky jsou ty nároky naložené vůbec největší.
@andelka83 píše: Více
U nás ještě v páté třídě mluvilo hodně dětí špatně. To dřív nebylo nebo si nepamatuji ze svých školních let.
@jita555 píše: Více
Učebnice z dob před 30 lety a dnešní můžeš směle porovnávat, rozdíl v nich totiž není. A nároky na děti zdaleka nelze vymezit obsahem učebnice.
@Anonymní píše: Více
Tak my makali už od 3,5 let. Protože v té době už mi bylo jasné, že samo to nepůjde. Dítě narozené v létě. Předškolní rok nestačí. Ale mám nadstandardní podmínky, časové, finanční atp.
Nesouhlasím. Je povinný předškolní rok, tak jaký pak nároky?