Odkladový předškolák a změna školky

15.4.15 09:28

odkladový předškolák a změna školky

Chtěla bych poprosit o radu, zda je to možné, aby odkladový předškolák změnil na ten jeden rok školku?

Jde o to, že mám dva kluky, jednomu bude teď 6 let a dostal odklad, to už máme vyřešené. Druhý bude mít v červenci 3 roky. Byli jsme na zápisu do školky a určitě se nedostaneme. To už víme teď, je jenom 11 volných míst. Myslela jsem, že bude rok doma a prostě půjde ve 4 letech, ale on se pravděpodobně nedostane ani příští rok, protože těch dětí je teď opravdu šíleně moc.
A proto řeším, že je přihlásím prostě někam jinam, nebo to aspoň zkusím. Problém samozřejmě je, že syna dovážím teď 6 km do současné školky a ta druhá je na opačnou stranu 7,5 km takže nepřipadá v úvahu, že by chodili každý do jiné školky a je potřeba, aby šli do jedné stejné.

Myslíte, že to není hloupost? Je mi líto, že bych měnila staršímu synovi poslední rok, kde je zvyklý, ale tím, že by se mladší nedostal dva roky po sobě do školky jsem dost nahlodaná to prostě změnit, tak nevím :-(.

Děkuji všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
170
15.4.15 09:32

Malý se z toho oklepe hned po prvních pár dnech v nové školce :-) najde jiné kamarády a paní učitelky a bude fajn :-) je hloupost je rozvážet takhle všude možně :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4798
15.4.15 09:32

@Kopretinkaobecna s tím ti neporadím, bohužel, ale nějak nechápu.. Tady u nás totiž je důvod k přednostnímu přijetí to, že už tam má dítě sourozence.. Tuhle možnost nemáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.15 09:35

@Trinetka sice to v kritériích je, ale těch dětí je prostě tolik, že se fakt nemáme šanci dostat. Tento rok bylo u zápisu 32 dětí a brali 11, příští rok bude možná 18 volných míst, ale stejně nebudeme pořád na řadě :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.15 09:36

@Trinetka je to důsledek toho, že se prostě pořád nabaluje to, že neberou hodně dětí a pak další rok u zápisu je jich šíleně hodně.
Hlavně, že máme ve školce možnost tří tříd, ale v jedné je knihovna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4798
15.4.15 09:43

@Kopretinkaobecna tak to je těžký no.. Holt pokud ti obě děti v té druhé vezmou, tak bych to neřešila a prostě je tam převelela obě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
15.4.15 09:50

Jinak řečeno - kdybys věděla, že mladší dítě příští rok vezmou v té stávající školce, tak bys tam staršího nechala a mladší by bylo rok doma?

Pokud ano, tak bych to tak udělala - mladší nechala rok doma (stejně je hodně malý a Ty zjevně máš možnost zůstat doma, když jsi s tím původně vlastně počítala), staršího nechala tam, kde je zvyklý… a příští rok dala mladší tam, kde ho vezmou.

Odkladovému předškolákovi bych školku neměnila - mohlo by se snadno stát, že tam nezapadne, že nesedne učitelka nebo cokoli… a řešit těsně před nástupem do školy takovéhle problémy, to by nebylo nejlepší. V posledním roce před školou by měl být maximálně v pohodě, ne řešit vytržení ze svého prostředí a snažit se zapadnout někam, odkud v létě zase odejde (a pak v září nanovo ve škole).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.15 09:55

@BohunkaP děkuji za názor :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.15 09:57

@BohunkaP ale právě jde i o to, že pokud nevezmou mladšího i příští rok, tak jsem ve stejné situaci. staršího jsme plánovali dát na školu, která je vedle školky, kam teď chodí. Pokud bychom ho dali do nové školky, tak bych chodil do školy taky tam.
Stávající školka a škola je na vesnici a nová by byla na menším městě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
15.4.15 10:02

@Kopretinkaobecna a v té druhé školce je jistota, že by ti oba vzali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
15.4.15 10:03

@Kopretinkaobecna, no, to jsou ale dost podstatné informace, které měly zaznít na začátku ;)

Teď jde o to, jestli máš stoprocentní jistotu, že si můžeš mezi těmi základními školami vybírat… Obě dvě mají tolik volné kapacity, že přijímají i nespádové děti? Jednu z nich máte spádovou, která to je?

Aby sis to pěkně nenaplánovala a nestalo se Ti potom, že dítě nepřijmou do školy, do níž jsi čekala, že půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.15 10:09

@Kakika většinou tam není problém s přijetím dětí. Ale samozřejmě to zaručit nemohu.

@BohunkaP spádová je ta, kam teď syn chodí. A jestli by ho vzali do školy tam samozřejmě nevím, ale normálně odsud hlásí děti do města a neslyšela jsem, že by byl problém.

No je to těžké :-(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
15.4.15 10:13

@Kopretinkaobecna, jestliže je hodně dětí ve školce, nebude to na ZŠ o mnoho lepší… jinak řečeno, snadno může dojít k situaci, že si teď pěkně přihlásíš obě děti do té školky, kde je vezmou oba - oni tam budou oba chodit rok - a příští rok Ti v tamní ZŠ předškoláka do první třídy nevezmou… a budeš v naprosto stejné situaci jako teď.

Proto bych věc vyřešila tak, jak jsem psala výše. Mladší dítě nechala rok doma, staršího nechala dochodit jeho školku a počkala, až (resp. KAM) začne chodit na ZŠ. Teprve potom bych podle toho adekvátně řešila situaci a umístění mladšího.

Příspěvek upraven 15.04.15 v 10:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
15.4.15 10:13

A nemuzes je prihlasit do obou a pak uvidis, jak se to vyvine? I na zapis do skoly muzete prece do obou pak pristi rok.. Ja bych predskolaka nepresouvala na rok… ale za rok klidne do skoly jo. Nebo se behem roku uvolni misto v te skolce co je ted starsi i pro mladsiho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.15 10:23

@hanucha místo se určitě neuvolní. mám informaci, že vzali poslední dítě, které bude mít v listopadu 4 roky, takže my jsme s našimi 3 roky v červenci asi předposlední, po nás jsou ještě dvojčata narozená v srpnu.

@BohunkaP Asi ano, ještě to probereme pořádně s manželem, ale v podstatě máš pravdu.

A brali byste i názor toho staršího? Trošku jsem s ním o tom mluvila a on mi řekl, že by chtěl a nevadilo by mu to. Ale samozřejmě ho beru trošku s rezervou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin