Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mým dětem odebírali normálně z ruky jako nám. Z hlavičky to vezmou, jen když na ruce nenajdou žílu.
Z hlavičky berou jenom, když není dobře vidět žíla na ručce nebo nožce…vypadá to hrůzostrašně, ale nic to není, pro mimino je odběr z hlavičky příjemnější, než aby mu rozpíchali ruce na maděru ![]()
Z hlavy se dá, toho se bát nemusíš, žilky jsou pěkně viditelné, pod tím kost, opravdu to jen na první pohled mamky poleká, ale nic to není. Dá se taky ze hřbetu ruky, z loket. jamky, z nártu, záleží na konstituci dítěte, aby to bylo rychle hotovo.
Jezis holky, to jste me uklidnily.Ja jen doufam, ze to bufeme mit co nejrychleji za sebou a nebudou ho tam dlouho trapit.
Uz bych si tak moc prala, aby byl synek zdravoucky.Je mi ho tak lito ![]()
Nám odebírali z hlavičky v 5-ti týdnech, protože v rukou už neměl viditelné žíly (měl je rozpíchané a samý modrák) V hlavičce mu ta žilka praskla, ale mudr mě ujišťovala, že to nic není, a že se to stává
Tím tě nechci strašit, ale jen upozornit aby jsi se příp. nelekla ![]()
V 6.měsících brali dceři krev z hlavičky(z vrchu čela), je to vážně pro dítě lepší varianta. Začne brečet, hned to teče a za pár vteřin je po všem. Od 9.měsíců jí berou už jenom z ručičky. Není se čeho bát. Ale jestli ti vadí krev nebo je pro tebe šílený ten pocit, že koukáš na vlastní dítě jak trpí (přitom netrpí
) tak je lepší u toho nebýt. Doporučuji pak na rychlejší zklidnění dudlík pokud má a nebo nějakou oblíbenou hračku s sebou.
Neboj malému braly v tomto věku z hřbetu ruky, plakal jen když ho to píchlo a pak koukal jak to kape a chtěl sestřičce asistovat
každopádně dle jeho reakce nejvíc bolelo lepení náplasti ![]()
@zoui08 nic to není. Malý brala doktorka z hlavičky a při vpichu ani nezaplakala, jen jí vadilo, že jsme jí držely. Teď už je starší (rok a půl) a brala jí z hřbetu ruky.
@zoui08 já mám zkušenost s novorozencem, rodila jsem doma a naše dr tím pádem dělala patičkový test. Jenže z paty to neteklo, dítě ječelo, tak se hledalo, kde by to teklo, ze hřbetu ruky ani ťuk, nakonec z hlavičky a tam úplně v pohodě, teklo to hned, malej, který předtím ječel, tak se začal iklidňovat. Takže za sebe bych řekla, že radši z hlavičky než hledat pidižilky na rukou a doufat, že z toho něco poteče
@Gladys píše:
@zoui08 já mám zkušenost s novorozencem, rodila jsem doma a naše dr tím pádem dělala patičkový test. Jenže z paty to neteklo, dítě ječelo, tak se hledalo, kde by to teklo, ze hřbetu ruky ani ťuk, nakonec z hlavičky a tam úplně v pohodě, teklo to hned, malej, který předtím ječel, tak se začal iklidňovat. Takže za sebe bych řekla, že radši z hlavičky než hledat pidižilky na rukou a doufat, že z toho něco poteče
Tak uvidime, jak dopadnem. Dekuju za uklidneni.
@mabis píše:
Neboj malému braly v tomto věku z hřbetu ruky, plakal jen když ho to píchlo a pak koukal jak to kape a chtěl sestřičce asistovatkaždopádně dle jeho reakce nejvíc bolelo lepení náplasti
Je kez by jsme to meli taky tak.
@portia píše:
Nám odebírali z hlavičky v 5-ti týdnech, protože v rukou už neměl viditelné žíly (měl je rozpíchané a samý modrák) V hlavičce mu ta žilka praskla, ale mudr mě ujišťovala, že to nic není, a že se to stáváTím tě nechci strašit, ale jen upozornit aby jsi se příp. nelekla
Jezis, no tak aspon ze to vim, kdyby nahodou..
@gabriela82 píše:
@zoui08 nic to není. Malý brala doktorka z hlavičky a při vpichu ani nezaplakala, jen jí vadilo, že jsme jí držely. Teď už je starší (rok a půl) a brala jí z hřbetu ruky.
No syn se doktora boji a kdyz mu davame inhalator, nebo mu dr. kouka do krku, tak taky place, ze ho drzime.
Asi záleží na doktorovi, naší brali ještě v roce z hlavičky a myslím, že to bylo nejlepší. Tak jak tak řvala a ručičku bysme těžko udrželi.
Ahojky, mame jit se synem (9 mesicu) na odber krve a slysela jsem, ze tak malim detem ji odebiraj z hlavicky? Je to strasna predstava.Nema nekdo zkusenosti s odberem krve u tak maleho miminka? Syn uz nekolik mesicu strasne kasle a je zahleneny. V zime uz mel dvoje antibiotika. Strasne vzdy sípe a chrčí a to dost casto a spatne se mu dycha. Doktor rikal ze to je astma.Tak ze pujde na odber krve a budou mu z ni delat nejake vysetreni.Mam strach z toho odberu.Jak to je?
Diky.