Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy, prosím pomozte. Malému je půl roku, bumbá UM - Beba 1 HA - hypoalergenní (já už bohužel nemám) a dle pokynu lékařky jsme nyní začali s příkrmy. Koupila jsem mu mrkvičku „První lžička od Hami“ (a pak ještě brokolici). Doktorka říkala, že máme nejdříve dávat 14 dní mrkev a brokolici, a pak po 14 dnech můžeme jablíčko. Nečekala jsem, že hned na posezení zbaští celou skleničku, ale ani jsem nečekala, že u toho bude tak vyvádět. No zkrátka - mrkvičku nechce (a brokolici už vůbec ne). Strašně u toho vyvádí - řve na celé kolo (kdejaká herečka a hysterka by mu mohla závidět - jak ale přinesu mlíčko, tak přestane a natahuje se po lahvičce), zatíná pusinku
. Stěží do něj (a někdy i lstí) „natlačím“ 1 - 2 lžičky mrkvičky. Zkoušela jsem i jí před ním baštit, protože co jím já, chtěl by také. Ale u mrkve to nezabírá. Tak nevím. Když to do něj budu „rvát násilím“, tak se bojím, abych u něj nevznikl k jídlu odpor. Nemáte nějaký fígl nebo nápad?
Nebo je to u miminek normální? Vůbec si nevím rady
. Jo a zkoušíme to už 10 den.
10den není nic neobvyklého. U nás trvalo snad ještě déle, než si malá dala a popravdě, jak jsem v diskusi o pár řádků níž psala, na mrkev se malá dostala přes jablíčko první lžičku. A i tak to dalo zabrat. A dlouho měla skleničku první lžičky na 2-3 dny. Trvalo nám to dlouho, začínala jsm před 8měsícem (atopička, já jsem astmatička) a řekla bych, že tak ty 2měsíce, na kaši se učila víc jak měsíc. Nedělej si vrásky a zkus do té mrkve přidat jablíčko, nebo jí dát do mlíka, udělej pár dní pauzu a zkus znova. Násilím to nemá cenu. Ale - vyplatí se, když nechce, nedávat hned mlíko a třeba za 30mins až hodinku to zkusit znovu, aby mírně vyhládlo. Ono totiž děti hrajou někdy na ot, že když to nesní, dostanou, nač jsou zvyklé
Takže trošičku nechat vyhládnout (neřikam nechat řvát hlady) a taky doporučuji mezi jídlem a mlíkem mít časový interval a po jídle učit dávat pít něco jiného.
Hlavně to chce trpělivost a jak říkám, nedělej si z toho hlavu, může to pak nabrat spád a rozjí se, nebo to může trvat i pár měsíců, než se rozpapá…
Držím palce
Gabča a Barča
PS: Je fakt, že od cca 6-7měsíce jsem malé denně dala lžičku dvě mrkve či jablíčka, aby si zvykla i na tu lžičku a že něco bude, nicméně začala jsem jak se všude píše, akorát před 8měsícem a fakt to trvalo teda dlouho…teď sice baští různá jídla, ale sklenička od Hami (standarní velikost) je pro nás na 2-3dny a to jsem ještě zprvu musela jídla ředit vodou. Nejvíc se rozjela, když jí vyrostlo 5zubů za 10 dnů a měla co používat
Dvě lžičky jsou pro začátek docela dobrý skóre
, jsou mrńata co ani neotevřou pusu
. Kdyby bylo moc zle, tak zkus do zeleninových papáníček přidávat mlíčko na které je zvyklý😉 . Několika mým znáným to dost pomohlo. A jedna kamarádka zase musela přidávat trochu jablíčka, jakmile to bylo tím jablíčkem trochu dosladka tak mimi baštilo. Hlavně nesmíš nervačit, to mrně vycítí a bude špatně papat. Buď v pohodě i kdyby po dalším týdnu snědlo 3 lžičky i to je pokrok a ono se rozpapá. Nekdo je hned žrout a někdo si musí na novou chuť teprve pomalinku zvyknout.
Bludička +Kamča 25 měs. + Škvrček 20+0tt
Koukám, že než mi to ten křáp odeslal, tak mě Gabča předběhla, tak sorry že se opakuju.
Bludička
Ahoj, nám teda naše dr říkala, že mám jako první příkrm dávat rozmačkaný banán, k tomu přidávat trochu jablíčka. Je vidět, co dr to názor, ale náš malý to baštil rád a postupně jsme přecházeli na nové chutě ![]()
Monika
Ja bych taky nakombinovala jablko a mrkev, at je to sladsi…Chce to trpelivost. Ta se mi vyplatila i pri jednotlivych jidlech. Kdyz to vypadalo, ze do ni uz nic nenacpu, daly jsme si chvilinku pauzu a pak parkrat zase pusinu otevrela. Taky mi pomohlo nechat ji tu lzicku dlouho v pusine, protoze potom mi to vsechno nevyplivla zpatky…Treba malemu zacne chutnat pozdeji neco jineho a pak to nebude problem. Terik a Charlie 7,5
Ahoj,
nebud z toho zoufalá, to patří k miminkům
Hlavně že ti vůbec papá a pokud přibírá a jinak ji chutná, tak bych si s tím nelámala hlavu.
Já jsem dělala to, že když malá nechtěla papat a podařilo se mi jí dát alespoň 3lžičky, tak jsem ji mooooc chválila a ono ji to pak dělalo dobře a časem pak zjistila, že spojuje příjemný s užitečným a rozpapala se ![]()
Netlač ji do toho, střídej chutě, ona časem zjistí, že ji stejně nic jiného nezbývá a začne ti papat.
Tak držím palec, pevné nervy ![]()
Iri+Mery11m
Ahoj holky, díky za povzbuzení. Dneska už jsem se radovala, že otevřel na lžičku pusinku (ukazovala jsem mu, jak mrkvičku baštím já). Ale převezl mne. Pusinku otevřel, mrkvičku si nechal dát do pusinky, ale pak se usmál a pomalinku - nenápadně mrkvičku z pusinky „vyslintal“. No zkrátka tekla mu po bradě - všechna. Asi ho přes víkend nechám jen na mlíčku a v pondělí to zase zkusíme, s jablíčkem. Držte nám palce. Kdyby vás ještě něco napadlo, dejte vědět. Díky
I já bojuji s příkrmama a přiznávám, že mě kapku povzbudilo, že v tom nejsem sama. Bojuju už skoro 3 měsíce. Malýmu je 7 měsíců a protože nekojím, začala jsem dřív. Filípek měl průjem a dle dr. jsem mu měla dát mrkev, takže náš boj začal už v pěti měsících. Bojujeme do dnes. Banánek, jablíčko, přesnídávka, to je mňamka a na tu mi Filíek otvírá pusinku jedna báseň. Zato zelenina, to je jiná. Za začátku neuměl polknout obsah pusinky, šílený řev a tím pádem nic nespolkl, protože prostě tak strašně plakal, že mu to nešlo. Pak se dávil a já se bála, že se udáví:(((( Byla to pro mě opravdu nejhorší chvíle dne. Několikrát jsem přestala a začala znovu. Teď už umí polknout krásně, ale prostě neotevře pusu. Dělali jsme před ním blbosti, ukazovali hračky, prostě cokoli, aby se pousmál a pootevřel pusinku. Naučil se smát i řvát se zavřenou pusou, jen abych mu do ní nic nedala.
Několikrát jsem to nervově nezvládla, obrečela to, ale už si zvykám a jen doufám, že jednoho dne se zadaří:) Párkrát už se zadařilo a tak vím, že to jde ![]()
Takže přeji pevné nervy ![]()
Pá Montička + Filípek
My bojujem s naším skoro sedmiměsíčním rošťákem měsíc - dle rad máme každou novou potravinu zkoušet týden (jsem astmatička), první den baští náramně, druhý den nic moc a třetí den dáví po první lžičce - zatím máme vyzkoušené 4 druhy zeleninky, zkoušíme různé kombinace, přidáváme kuřecí masíčko - nic nepomáhá. Taky jsem si říkala, že holt nedáme prso hned, zkusila jsem to dvakrát a to byla taková scéna, až se dusil, vydržela jsem to nejvíc 30 minut.
A to ještě většinou vytáhne po „obídku“ obě prsa, i když mu normálně stačí jedno. Asi z trucu nebo ze strachu, že nebude
.
Lucie + Jíra
Ahoj maminy nepapajucich miminiek,
hlavne sa nestresujte, ze mimi musi s uderom 6. mesiaca zacat jest. Tak to vobec nie je. Mne zacal Radecek papat az ked mal 8 mesiacov (ked mu narastli prve zubky, neviem, nakolko to suvisi…) , a vobec sa nenechal vyviest z miery tym, ze pani doktorka kazala, ze ma papat od pol roka. Proste nepapal.
Skusaj to den - dva, ked nechce, daj si par dni pauzu a potom jej to ponukni znovu. Samozrejme, je lepsie, ked ma dietatko pri krmeni trochu hlad, ale ani to nie je zaruka toho, ze bude jest. Ako tu uz niekto spominal, tiez radim do mrkvicky primiesavat trosku UM. Hlavne nie nasilu a neprekrmovat mlieckom.
Vela stastia.
Gabika a Radko 1r
Presne mesic jsem davala malemu od ukonceneho 6. mesice 1 - 2 lžičky mrkvičky denne, nikdy jsem neprislazovala ani samozrejme nesolila. parkrat jsem s mrkvickou pridusila i jablko,to mu jeden den chutnalo (snedl 2 lz) a druhy den uz to nechtel:) Tak jsme opravdu jedli mesic - nikdy jsem do nej nic necpala nasilim - nema to cenu, spis se to obrati proti Tobe. Pak zacal jist brokolici, kvetacek, brambor atd. - postupne…s bananem neni moc dobre zacinat, ma tendenci ucpavat nejakymi svymi latkami strevo (babi pracuje na hygiene vyzivy, jinak bych to nevedela)..banan je pry fajn, ale trosku pozdeji a neprehanet to.
Toliko z mych zkusenosti…Petra