Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@111verunka111 píše:
@eumedon A nevíš prosímtě ještě, malého prababička, moje babička má také dluhy. Jsou menší než cena baráku, ale jsou stále dost vysoké. Má 3 děti, ty to odmítnou, vnuci(těch je 8 ) taky, spadá to pak na pravnuky? což je můj syn? Takže bych to za něj taky musela odmítnout? Naše rodina je poměrně zadlužená, a toho se chci do života fakt vyhnout, když vidím jak všeci dopadli.
Nejsem právník (spíš jen gůglím). Ale pokud nechceš, aby to místo tebe spadlo na tvého syna, tak dědictví za ně taky odmítni.
Děkuji za rady, ještě se chci zeptat, za mé nezletilé dítě - 4 roky, můžu odmítnout já? Četla jsem nějaký článek, že soud musí stanovit opatrovníka, který za dítě odmítne.
@pepina12 píše:
Děkuji za rady, ještě se chci zeptat, za mé nezletilé dítě - 4 roky, můžu odmítnout já? Četla jsem nějaký článek, že soud musí stanovit opatrovníka, který za dítě odmítne.
TADY čtu:
Je zde možnost odmítnutí dědictví za děti, jménem nezletilého dědice jste oprávněna jako zákonný zástupce dětí dědictví odmítnout. Můžete tak ale učinit pouze se souhlasem soudu-tedy poté co vy své dědictví odmítnete a na vaše místo nastoupí děti jakožto další dědicové, poté, co soud vyrozumí o právu dědictví odmítnout a o následcích odmítnutí.
A TADY Pokud jsou děti nezletilé, nemohou sami dědictví odmítnout a jednají za ně jejich zákonní zástupci, zpravidla rodiče. Pokud je rodič účastníkem řízení, pak soud stanoví dítěti opatrovníka a následně soud právní úkon odmítnutí dědictví schválí.
A TADY :
V dědickém právu se nehledí na to, zda potomek, jež bude dědicem je zletilý či nezletilý. Nezletilost dědice nijak nebrání jeho nabytí dědictví. V souvislosti s nabytím dědictví však dědické právo vyžaduje, aby dědic dědictví přijal, respektive neodmítl. Nezletilý přitom není k takovým úkonům s ohledem na svůj věk způsobilý. A přitom povaha takovýchto úkonů v zásadě neumožňuje, aby za něho dědictví přijali nebo odmítli jeho zákonní zástupci (zvlášť tato nemožnost vystupuje v případě, kdy tyto osoby mohou být zároveň zainteresovány na průběhu dědického řízení a je třeba zaručit nezletilému objektivní postavení v rámci dědického řízení a objektivní správu majetku). Zde je nezletilý postaven pod ochranu soudu (souhlas soudu namísto souhlasu zákonných zástupců) a soudem ustanoveného opatrovníka.
Prosím o zachování anonymity. Chtěla bych se zeptat zda víte jak to bude s odmítnutím dědictví po 1.1.2014 po změně občanského zákoníku? Bude pořád možnost dědictví odmítnout? Pokud ano, jakým to probíhá způsobem? Musí proběhnout soud? Čekám dítě s mužem který má dluhy na zdravotním pojištění (dlužné pojistné sice splácí, ale penále jsou neúprosné a nevím zda se mu to kdy podaří vyřešit). Děkuji za rady a zkušnosti.
Katka
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity. Chtěla bych se zeptat zda víte jak to bude s odmítnutím dědictví po 1.1.2014 po změně občanského zákoníku? Bude pořád možnost dědictví odmítnout? Pokud ano, jakým to probíhá způsobem? Musí proběhnout soud? Čekám dítě s mužem který má dluhy na zdravotním pojištění (dlužné pojistné sice splácí, ale penále jsou neúprosné a nevím zda se mu to kdy podaří vyřešit). Děkuji za rady a zkušnosti.
Katka
nemám teda nic k věci, ale zkusil požádat o prominutí penále? ZP většinou vyhoví ![]()
Mohl by zkusit, požádat pojištovnu o prominutí penále. Za to nic nedá. Buď mu uznají část nebo celé penále. Ale musí to zdůvodnit dobrým důvodem.
Bohužel penále prominou až po úplném zaplacení dlužného pojistného, dřív o to ani žádat nelze. Situaci s VZP aktivně řeší, ale bojím se situace, že se to nevyřeší a stejně má otec mého dítěte zadluženou i maminku, takže odmítnutí dědictví budeme řešit každopádně.
A ty to odmítnutí dědictví řešíš teďka proč? Někdo z nich se chystá v nejbližší době umřít?
Jestli někdo z nich nemá v plánu momentálně umřít, tak bych to neřešila. Protože než opravdu někdo umře, tak se může zákon 20× změnit. Spíš bych řešila, jak dluhy umořit, protože tohle je prekérka, tak jako tak…
Tak já zakladatelku celkem chápu, že ji to zajímá. Moji rodiče taky nasekali dluhů jak prase a i když se v nejbližší době nechystají umřít, tak mi zákony o odmítnutí dědictví kolikrát nedají spát… ![]()
Ale zakladatelko, holky mají pravdu. Teď to neřeš… Taky už začínám rezignovat. Stejně Ti to k ničemu nepomůže (akorát se budeš rozčilovat). Až se stane, tak se stane a pak to řešit… ![]()
Dekuji za reakce.. No ja právě nevim jestli otce dítěte zapsat nebo ne. Zapsat ho muzu jenom jednou, ale vymazat uz to nejde.. Jeste mam možnost volby, potom uz to nepůjde.
Ahoj, potřebuju poradit. Naši před deseti lety kupovali dům a nechali ho přepsat na mě a bráchu. Já si pak s manželem pořídila vlastní domek. Brácha se odstěhoval do bytu k přítelkyni a mají mimčo. Jde o to, že v domě bydlí naši rodiče. S bráchou jsme se domluvili, že dům bude jeho a já si nechám byt po babičce, až tady nebude. Babička na mě byt už přepsala, protože byl psaný na babi a dědu a s dědou to vypadalo špatně a tak se spolu dohodli, že to přepíšou hned dokud ještě žije. Ale já nechci dům přepsat jen na bráchu. Bráchovi věřím, ale jeho přítelkyni ne bojím se, že kdyby byl barák jen na něj tak by si mohli vzít na něj hypotéku a mohlo by to dopadnout jako naproti, kdy sousedi přišli o dům, protože byl napsaný na syna. Nechci aby naši byli bezdomovci. Můžu třeba s bráchou sepsat něco v tom smyslu, že dům bude po smrti rodičů jeho? Jako pokud by rodičům zajistili jiné ubytování a oni s tím souhlasili, tak bych tu půlku na něj klidně přepsala hned. Nebo máte jiný nápad jak tuhle situaci vyřešit? Brácha zatím nic neříkal. Ale budu byt prodávat, protože babička už nezvládá schody do 3.patra tak si ji beru k sobě do domečku a přenechám ji přízemí a část těch peněz bude právě na dodělání přízemí, aby tam mohla bydlet. Ale očekávám že švagrová bude vidět jen to, že já budu mít hotové finance a brácha jen „nemovitost“ a to ještě napsanou z části na mě. No ono v konečném důsledku kdyby se všechno prodalo tak dle mého odhadu by na tom byl brácha finančně o dost líp.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju poradit. Naši před deseti lety kupovali dům a nechali ho přepsat na mě a bráchu. Já si pak s manželem pořídila vlastní domek. Brácha se odstěhoval do bytu k přítelkyni a mají mimčo. Jde o to, že v domě bydlí naši rodiče. S bráchou jsme se domluvili, že dům bude jeho a já si nechám byt po babičce, až tady nebude. Babička na mě byt už přepsala, protože byl psaný na babi a dědu a s dědou to vypadalo špatně a tak se spolu dohodli, že to přepíšou hned dokud ještě žije. Ale já nechci dům přepsat jen na bráchu. Bráchovi věřím, ale jeho přítelkyni ne bojím se, že kdyby byl barák jen na něj tak by si mohli vzít na něj hypotéku a mohlo by to dopadnout jako naproti, kdy sousedi přišli o dům, protože byl napsaný na syna. Nechci aby naši byli bezdomovci. Můžu třeba s bráchou sepsat něco v tom smyslu, že dům bude po smrti rodičů jeho? Jako pokud by rodičům zajistili jiné ubytování a oni s tím souhlasili, tak bych tu půlku na něj klidně přepsala hned. Nebo máte jiný nápad jak tuhle situaci vyřešit? Brácha zatím nic neříkal. Ale budu byt prodávat, protože babička už nezvládá schody do 3.patra tak si ji beru k sobě do domečku a přenechám ji přízemí a část těch peněz bude právě na dodělání přízemí, aby tam mohla bydlet. Ale očekávám že švagrová bude vidět jen to, že já budu mít hotové finance a brácha jen „nemovitost“ a to ještě napsanou z části na mě. No ono v konečném důsledku kdyby se všechno prodalo tak dle mého odhadu by na tom byl brácha finančně o dost líp.
Já bych mu tu půlku darovala, ale rodiče tam dala jako věcné břemeno, takovou nemovitost nejde použít k zástavě