Odmítnutí dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2642
30.12.17 12:03

@mag12
díky, už jsem to taky vygooglila, ale nechápu to o závěti - znamená to že se nepominutelný dědic resp. jeho děti neřeší pokud není závěť? asi ne, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.12.17 12:11
@terinka4444
@terinka4444 píše:
takže zříct se můžeš jen za života a s jeho souhlasem? A to se pak vztahuje i na děti, myslím mé děti, když já se zřeknu?

Ano, jde o smlouvu, kterou uzavírá budoucí zůstavitel s budoucím dědicem, a to formou notářského zápisu. Jde tak o veřejnou listinu. Zřeknutí se působí i vůči potomkům, pokud tedy není ve smlouvě ujednano jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.12.17 12:18
@kjhui píše:
@mag12
díky, už jsem to taky vygooglila, ale nechápu to o závěti - znamená to že se nepominutelný dědic resp. jeho děti neřeší pokud není závěť? asi ne, že?

Pokud není závěť, nastupuje dědění ze zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
30.12.17 12:34
@Ou píše:
@kjhui řešte to s právníky, zejména pokud jde o dluhy. Vymahači mají dobré právníky a budou chtít ty prachy po vás. To co pochopíte z rad z internetu vážně nebývá „směroplatné“.

zdravím, nevím jestli to bylo na mě nebo na původní zakladatelku, já žádné vymahače neřeším, nicméně zkuste mezi 24.12 a 1.1 sehnat relevantní informace od právníka, notáře či matrikáře. Jestli se zadaří tak gratuluji. Mě zbylo jen vševědoucí emimino a strýček google ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
30.12.17 12:41

Ono ještě záleží, ve které skupině se dědí. Při odmítnutí dědictví na potomky přechází jen v první skupině, že? @mag12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
30.12.17 12:44

@mag12 ještě dotaz k téhle citaci - kdo posuzuje to zda dědic nakládal s pozůstalostí či se snažil zabránit škodám?

Dále nezapomeňte, že dědictví nemůže odmítnout dědic, který svým počínáním dal najevo, že dědictví chce přijmout. Jestliže tedy začnete s věcmi zůstavitele nakládat, soud Vašemu odmítnutí dědictví nevyhoví, výjimkou je pouze pokud dědic činí vůči pozůstalosti nezbytná opatření s úmyslem zamezit škodám.

Třeba rozdíl mezi vyházením jídla z ledničky, aby se nezkazilo a vyklizením pronajatého bytu, aby nevznikaly další náklady na nájmu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
30.12.17 12:48
@Ou píše:
@kjhui řešte to s právníky, zejména pokud jde o dluhy. Vymahači mají dobré právníky a budou chtít ty prachy po vás. To co pochopíte z rad z internetu vážně nebývá „směroplatné“.

Tohle je jediná správná rada. Zákony neřešte na internetu, nikdo tomu nerozumí a nema za rady zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
30.12.17 15:16
@mag12 píše:
Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci, rozlišuje se mezi potomky zletilymi a nezletilymi, jde o institut, který se používá při dědění ze závěti. V případě, že má zůstavitel jen nezletilého potomka, nemá možnost odkázat majetek nikomu jinému než tomuto potomkovi. Dnes je stanoveno, že nezletilému potomku zůstavitele se musí v případě dědění ze závěti dostat alespoň tolik, kolik činí jeho dědický podíl ze zákona.
V případě zletilých potomků, nesmí být tito zkráceni více, než kolik činí polovina jejich dědického podílu ze zákona.

I v případě nezletilého potomka má možnost zůstavitel část dědictví odkázat někomu jinému. Nezletilý nepominutelný dědic musí dostat aspoň 3/4 zákonného podílu a zletilý aspoň 1/4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.12.17 15:45

@Lendeš mas samozřejmě pravdu. Mam proste porad zarytou původní úpravu podle starého občana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.12.17 16:11
@kjhui píše:
@mag12 ještě dotaz k téhle citaci - kdo posuzuje to zda dědic nakládal s pozůstalostí či se snažil zabránit škodám?

Dále nezapomeňte, že dědictví nemůže odmítnout dědic, který svým počínáním dal najevo, že dědictví chce přijmout. Jestliže tedy začnete s věcmi zůstavitele nakládat, soud Vašemu odmítnutí dědictví nevyhoví, výjimkou je pouze pokud dědic činí vůči pozůstalosti nezbytná opatření s úmyslem zamezit škodám.

Třeba rozdíl mezi vyházením jídla z ledničky, aby se nezkazilo a vyklizením pronajatého bytu, aby nevznikaly další náklady na nájmu..

To posuzuje notář coby soudní komisař. Obecně plati, ze pokud začneš s majetkem zůstavitele nakládat (užívat věci zustavitele, nastěhujes se do jeho bytu, začneš platit jeho závazky apod.), notář odmítnutí neuzná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
30.12.17 17:35
@Alkata píše:
Tohle je jediná správná rada. Zákony neřešte na internetu, nikdo tomu nerozumí a nema za rady zodpovědnost.

Opakuji, neřeším dluhy a sehnat kvalifikovanou radu mezi 24.12 a 1.1 je téměř nemožné, právníci a notáři zavřeno, matriky a úřady zástup.
Naopak tady opět překvapivě cenné rady, minimálně nasměrování kam dál. Díky Mag a spol :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
30.12.17 17:36

@mag12 díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.12.17 22:09
@elpiska píše:
Ono ještě záleží, ve které skupině se dědí. Při odmítnutí dědictví na potomky přechází jen v první skupině, že? @mag12

Je to složitější. Záleží, zda dědictví odmítá zákonný nebo závetni dědic. Taky do které dědické třídy odmítající dědic patří (napr. v prvni třídě přechází dědictví na potomky - odmítne syn, dědí vnuk, ale i u odmítajícího sourozence, tj. treti třída, zustavitele přechází dědické právo na jeho děti), dále u zavetniho dědice závisí i na textu závěti. Proste je tam víc proměnných ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
30.12.17 22:11
@kjhui píše:
@mag12 díky :palec:

Rádo se stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 17:15

Odmítnutí dědictví

Dobrý den.. můžete mi prosím někdo poradit? Před měsícem mi zemřel tatínek, jsem jedináček a s maminkou se teda budeme o dědictví dělit.. chtěla bych se dědictví zříct.. přechází pak můj podíl na mé zletilé děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová