Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@levante píše:
A co tam nechat. napsat věcné břemeno?
I s vecnym bremenem si na dum muzou vzit hypo, o coz zakladatelce evidentne jde.
Ja bych dala bratrovi polovinu penez z prodeje bytu babicky a chtela byt nadale polovicni majitelkou domu rodicu.
@alexa37 píše:
Já bych mu tu půlku darovala, ale rodiče tam dala jako věcné břemeno, takovou nemovitost nejde použít k zástavě
Jakto, ze nejde?
@evill pokud dá věcné břemeno rodiče tak nejde ručit takovou nemovitostí, řešili jsme to a nakonec jsme nemohli mít hypotéku, ale hypo úvěr, ale může být jeho jen půlka, naseká dluhy a půjde do držby jeho půlka
Nejde ručit nemovitostí s věcným břemenem nebo částí nemovitosti
@alexa37 píše:
@evill pokud dá věcné břemeno rodiče tak nejde ručit takovou nemovitostí, řešili jsme to a nakonec jsme nemohli mít hypotéku, ale hypo úvěr, ale může být jeho jen půlka, naseká dluhy a půjde do držby jeho půlka
Nejde ručit nemovitostí s věcným břemenem nebo částí nemovitosti
Ja davam nemovitosti s vecnym bremenem do zastavy normalne. A hypoteka je to same co hypotecni uver ![]()
No, tak asi bych si promluvila s rodiči a bratrem jak dál, máš vlastně tři možnosti… nechat to tak jak je, nechat rodičům napsat věcné břemeno(pokud budou chtít zůstat v domě), nebo pokud se budou chtít přestěhovat, ať jim bratr zajistí bydlení a přepsat svoji část na něj… co na to jeho přítelkyně je jedno, o její majetek nejde… upřímně mi taky příjdou některé věci v rodině přítele trochu zvláštní, protože tak něják různí členové mají připomínky, které se trochu rozporují, ale je to jeho věc né moje…
@evill kupovali jsme 2 byty v bytovce, která není převedená na bytové jednotky a tak jsme vlastně koupili 1/2 domu(jsou tu 4 byty) a chtěli jsme hypotéku a protože druhou půlku(2 byty)kupovali další zájemci tak jsme nemohli ručit kupovanou nemovitostí a tak jsme chtěli, aby nám ručili manželovi rodiče jejich domem, že po zapsání do katastru převedeme dům na bytové jednotky a a tím budem moc převést zastavní právo na naše byty, ale na domě manželových rodiču je děda jako věcné břemeno, nemohla být tata nemovitost použita k zástavě.
Naštěstí jsme potřebovali jen 600 000 a tak jsem si vzali hypo úvěr, který nepotřebuje zajištění, proto to vím s učitostí.
Chtěli jsme, že to převedem a hypo úvěr spaltíme hypotéko, bylo by to pro nás výhodnější, ale nakonec se mi to nechtělo vyběhávat a tak to máme tak, jsem ted na mateřské a po mateřské si to raději necháme refinancovat at máme dluhy z krku.
@alexa37 píše:
@evill kupovali jsme 2 byty v bytovce, která není převedená na bytové jednotky a tak jsme vlastně koupili 1/2 domu(jsou tu 4 byty) a chtěli jsme hypotéku a protože druhou půlku(2 byty)kupovali další zájemci tak jsme nemohli ručit kupovanou nemovitostí a tak jsme chtěli, aby nám ručili manželovi rodiče jejich domem, že po zapsání do katastru převedeme dům na bytové jednotky a a tím budem moc převést zastavní právo na naše byty, ale na domě manželových rodiču je děda jako věcné břemeno, nemohla být tata nemovitost použita k zástavě.
Naštěstí jsme potřebovali jen 600 000 a tak jsem si vzali hypo úvěr, který nepotřebuje zajištění, proto to vím s učitostí.
Chtěli jsme, že to převedem a hypo úvěr spaltíme hypotéko, bylo by to pro nás výhodnější, ale nakonec se mi to nechtělo vyběhávat a tak to máme tak, jsem ted na mateřské a po mateřské si to raději necháme refinancovat at máme dluhy z krku.
Jeste jednou pisu, ze hypoteka je hypotecni uver. Jedna a tataz vec. Nejak to pletes. Hypotecnimu uveru se rika proste zkracene hypoteka. Spis jste si vzali preklenovaci uver a chteli ho splatit hypotekou ne?
A k veci - to, ze to neproslo vam v jedne bance neznamena, ze nejde nikde rucit domem s vecnym bremenem.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju poradit. Naši před deseti lety kupovali dům a nechali ho přepsat na mě a bráchu. Já si pak s manželem pořídila vlastní domek. Brácha se odstěhoval do bytu k přítelkyni a mají mimčo. Jde o to, že v domě bydlí naši rodiče. S bráchou jsme se domluvili, že dům bude jeho a já si nechám byt po babičce, až tady nebude. Babička na mě byt už přepsala, protože byl psaný na babi a dědu a s dědou to vypadalo špatně a tak se spolu dohodli, že to přepíšou hned dokud ještě žije. Ale já nechci dům přepsat jen na bráchu. Bráchovi věřím, ale jeho přítelkyni ne bojím se, že kdyby byl barák jen na něj tak by si mohli vzít na něj hypotéku a mohlo by to dopadnout jako naproti, kdy sousedi přišli o dům, protože byl napsaný na syna. Nechci aby naši byli bezdomovci. Můžu třeba s bráchou sepsat něco v tom smyslu, že dům bude po smrti rodičů jeho? Jako pokud by rodičům zajistili jiné ubytování a oni s tím souhlasili, tak bych tu půlku na něj klidně přepsala hned. Nebo máte jiný nápad jak tuhle situaci vyřešit? Brácha zatím nic neříkal. Ale budu byt prodávat, protože babička už nezvládá schody do 3.patra tak si ji beru k sobě do domečku a přenechám ji přízemí a část těch peněz bude právě na dodělání přízemí, aby tam mohla bydlet. Ale očekávám že švagrová bude vidět jen to, že já budu mít hotové finance a brácha jen „nemovitost“ a to ještě napsanou z části na mě. No ono v konečném důsledku kdyby se všechno prodalo tak dle mého odhadu by na tom byl brácha finančně o dost líp.
Zřídit věcné břemeno dožití. Stačí sepsat smlouvu, hodit na katastr, 1000Kč a cca 2-4 týdný počkat. Vyřízeno.
Řešili jsme to samé. Chtěli jsme ručit domem s věcným břemenem a nešlo to. Teď to řeší rodiče. Chtějí hypotéku na střechu ale má tam babička věcné břemeno. V žádné bance to nevzali. Minulý týden byli u notare a babička se vzdala břemena. Takže asi tak… ![]()
@levante píše: Řešili jsme to samé. Chtěli jsme ručit domem s věcným břemenem a nešlo to. Teď to řeší rodiče. Chtějí hypotéku na střechu ale má tam babička věcné břemeno. V žádné bance to nevzali. Minulý týden byli u notare a babička se vzdala břemena. Takže asi tak…
Ja mam momentalne v bance 2 hypoteky pred podpisem, ktere vzala banka do zastavy s bremenem.
@evill píše:
Ja mam momentalne v bance 2 hypoteky pred podpisem, ktere vzala banka do zastavy s bremenem.
A mohu se zeptat, která to je banka?
@levante píše:
A mohu se zeptat, která to je banka?
Muzes. Oranzova
.
V obou domech jsou rozdelene bytove jednotky. To taky bude hrat roli. A v obou pripadech jde o druhou zastavu. Hrozne zalezi jak je ten pripad postaven. Ale nejde rict, ze to nejde.
No ale pochopila jsem, že tohle je jeden dům s jednou bytovou jednotkou napsaný na dva lidi- zakladatelka a bratr. Asi když máte dvě jednotky s vlastním přístupem, tak je jasný, že to jde. Ale to neni tenhle případ, jak jsem pochopila…
![]()
@levante píše:
No ale pochopila jsem, že tohle je jeden dům s jednou bytovou jednotkou napsaný na dva lidi- zakladatelka a bratr. Asi když máte dvě jednotky s vlastním přístupem, tak je jasný, že to jde. Ale to neni tenhle případ, jak jsem pochopila…![]()
I kdyby to dneska neslo, zitra to jit muze.
To neresi problem, ze se zakladatelka boji, ze daji v budoucnu dum do zastavy. Kazdopadne bych to nechala na rodicich. Divim se, ze to prepsali na deti, kdyz tam hodlaji bydlet (ty deti by to jednou zdedili), tak buhvi, co maji rodice za umysly
.
Spravedlive by dle me bylo rozdelit penize od babicky (vzit v potaz i to, ze zakladatelka se bude o ni starat, cili castku by mela mit vyssi nez bratr) a dum rodicu resit az tady jednou rodice nebudou. ![]()
@evill píše:
I kdyby to dneska neslo, zitra to jit muze.To neresi problem, ze se zakladatelka boji, ze daji v budoucnu dum do zastavy. Kazdopadne bych to nechala na rodicich. Divim se, ze to prepsali na deti, kdyz tam hodlaji bydlet (ty deti by to jednou zdedili), tak buhvi, co maji rodice za umysly
.
Spravedlive by dle me bylo rozdelit penize od babicky (vzit v potaz i to, ze zakladatelka se bude o ni starat, cili castku by mela mit vyssi nez bratr) a dum rodicu resit az tady jednou rodice nebudou.
No nevím, zítra to jít může. Ani ne moc. Banka si neveme do zástavy něco, co by nemohla prodat, kdyby klient neplatil závazky. A barák s břemenem jaksi neprodá. No můj názor je, že když zakladatelka řekla, že barák mu nechá a veme si byt, měla by to tak udělat. To, že nevěří přítelkyni bratra, to je její věc. Vůbec to nemusí tak dopadnout, jak se obává. Když se na něčem dohodli, měla by to dodržet. Ale to je pouze můj názor. ![]()