Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@70 jana píše:
Dobrý den.. můžete mi prosím někdo poradit? Před měsícem mi zemřel tatínek, jsem jedináček a s maminkou se teda budeme o dědictví dělit.. chtěla bych se dědictví zříct.. přechází pak můj podíl na mé zletilé děti?
Ne. Pokud odmítnes dědictví, tak vše pripadne mamince.
Upřímnou soustrast.
@70 jana píše:
Dobrý den.. můžete mi prosím někdo poradit? Před měsícem mi zemřel tatínek, jsem jedináček a s maminkou se teda budeme o dědictví dělit.. chtěla bych se dědictví zříct.. přechází pak můj podíl na mé zletilé děti?
Předchází na maminku, ne?
Děkuji moc za odpověď.. já právě někde četla, že maminka nemůže být jediný dědic, nějak ze zákona .. moc tomu nerozumím.. a pak to bylo řazeno do dalších tříd.. kde jsem z toho pochopila, že pokud ne já, tak další jsou moje děti( vnučky)..
@70 jana Dle mého by tvůj podíl měl přejít na tvé děti. Alespoň u nás to tak bylo, že mamka se zřekla dědictví, tudíž jsem dále následovala já.
@ritterca no jo, ale mamka byla jediný dědic nebo má sourozence? U nás když zemřel děda, tak se jeho synové zřekli dědictví a vše zdědila babička.
To je vtipný, jak tady každý píše podle mě je to tak…a půl tvrdí to a půl to druhý. Možná by měl odpovědět je ten, kdo to ví na 100% a ne všichni, co si něco myslím. Nezlobte se za vsuvku mimo téma.
Jinak já, i když si něco taky myslím, odpověď jistě nevím, tak radši neodpovím. ![]()
Myslím, že jsou tři rozdílné věci - zřeknutí se dědictví, odmítnutí dědictví a vzdání se dědictví. Zřeknout se jde jen před smrtí zůstavitele, tak to se tě netýká. Při odmítnutí by to v tomto případě přešlo na tvé děti. Vzdání se jde ve prospěch druhého dědice. Ale v tomhle se úplně neorientuju, tak snad se vyjádří někdo, kdo tomu rozumí líp.
@Janee19 píše:
podle mě to přechází na tvé děti…
tak můj otec se zřekl dědictví po svém otci ve prospěch své matky. My, jeho děti, rozhodně nic nedědili.
Je třeba rozlišovat tři věci: - Zřeknutí se dědického práva (za zůstavitelova života, smlouvou se zůstavitelem - § 1484 ObčZ)
Zakladatelka má patrně na mysli vzdání se dědictví.
Občanský zákoník, § 1490 Vzdání se dědictví
(1) Dědic, který dědictví neodmítl, se jej může před soudem v řízení o dědictví vzdát ve prospěch druhého dědice; učiní-li tak nepominutelný dědic, vzdává se tím také práva na povinný díl s účinností i pro své potomky. Souhlasí-li i druhý dědic, použijí se obdobně ustanovení § 1714 až 1720; nesouhlasí-li však, k vzdání se dědictví se nepřihlíží.
(2) Byl-li dědic, který se dědictví vzdal, obtížen příkazem, nařízením odkazu nebo jiným opatřením, které podle zůstavitelovy vůle může a má splnit jen osobně, nezbavuje se tím povinnosti splnit takové opatření.
Maminka chce, abych se já zřekla dědictví.. a jde mi právě o to, aby aspoň něco dostaly holky po mém taťkovi