Odmítnutí dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5283
4.10.18 17:21
@70 jana píše:
Dobrý den.. můžete mi prosím někdo poradit? Před měsícem mi zemřel tatínek, jsem jedináček a s maminkou se teda budeme o dědictví dělit.. chtěla bych se dědictví zříct.. přechází pak můj podíl na mé zletilé děti?

Ne. Pokud odmítnes dědictví, tak vše pripadne mamince.

Upřímnou soustrast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
4.10.18 17:23
@70 jana píše:
Dobrý den.. můžete mi prosím někdo poradit? Před měsícem mi zemřel tatínek, jsem jedináček a s maminkou se teda budeme o dědictví dělit.. chtěla bych se dědictví zříct.. přechází pak můj podíl na mé zletilé děti?

Předchází na maminku, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 17:28

Děkuji moc za odpověď.. já právě někde četla, že maminka nemůže být jediný dědic, nějak ze zákona .. moc tomu nerozumím.. a pak to bylo řazeno do dalších tříd.. kde jsem z toho pochopila, že pokud ne já, tak další jsou moje děti( vnučky)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 17:29

@Jitul.kaaa9 děkuji za odpoveď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 17:29

@vertunka děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
4.10.18 17:48

@70 jana Dle mého by tvůj podíl měl přejít na tvé děti. Alespoň u nás to tak bylo, že mamka se zřekla dědictví, tudíž jsem dále následovala já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
4.10.18 17:53

@ritterca no jo, ale mamka byla jediný dědic nebo má sourozence? U nás když zemřel děda, tak se jeho synové zřekli dědictví a vše zdědila babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
4.10.18 18:04

podle mě to přechází na tvé děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
4.10.18 18:13

To je vtipný, jak tady každý píše podle mě je to tak…a půl tvrdí to a půl to druhý. Možná by měl odpovědět je ten, kdo to ví na 100% a ne všichni, co si něco myslím. Nezlobte se za vsuvku mimo téma.

Jinak já, i když si něco taky myslím, odpověď jistě nevím, tak radši neodpovím. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.10.18 18:16

Myslím, že jsou tři rozdílné věci - zřeknutí se dědictví, odmítnutí dědictví a vzdání se dědictví. Zřeknout se jde jen před smrtí zůstavitele, tak to se tě netýká. Při odmítnutí by to v tomto případě přešlo na tvé děti. Vzdání se jde ve prospěch druhého dědice. Ale v tomhle se úplně neorientuju, tak snad se vyjádří někdo, kdo tomu rozumí líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65189
4.10.18 18:17
@Janee19 píše:
podle mě to přechází na tvé děti…

tak můj otec se zřekl dědictví po svém otci ve prospěch své matky. My, jeho děti, rozhodně nic nedědili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 18:19
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 18:20

@Jitul.kaaa9 jsem jen já a maminka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.10.18 18:21

Je třeba rozlišovat tři věci: - Zřeknutí se dědického práva (za zůstavitelova života, smlouvou se zůstavitelem - § 1484 ObčZ)

• Odmítnutí dědictví po zůstavitelově smrti (§§ 1485 - 1489 ObčZ)
  • Vzdání se dědictví po zůstavitelově smrti (§ 1490 ObčZ).

Zakladatelka má patrně na mysli vzdání se dědictví.

Občanský zákoník, § 1490 Vzdání se dědictví

(1) Dědic, který dědictví neodmítl, se jej může před soudem v řízení o dědictví vzdát ve prospěch druhého dědice; učiní-li tak nepominutelný dědic, vzdává se tím také práva na povinný díl s účinností i pro své potomky. Souhlasí-li i druhý dědic, použijí se obdobně ustanovení § 1714 až 1720; nesouhlasí-li však, k vzdání se dědictví se nepřihlíží.

(2) Byl-li dědic, který se dědictví vzdal, obtížen příkazem, nařízením odkazu nebo jiným opatřením, které podle zůstavitelovy vůle může a má splnit jen osobně, nezbavuje se tím povinnosti splnit takové opatření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
4.10.18 18:22

Maminka chce, abych se já zřekla dědictví.. a jde mi právě o to, aby aspoň něco dostaly holky po mém taťkovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová