Odmítnutí dědictví

18305
8.4.12 18:32

Odmítnutí dědictví

Dobrý večer,
chci se zeptat někoho, kdo s tím už má zkušenost. V blízké budoucnosti mě čeká dědické řízení ohledně pozůstalosti příbuzných, kde se dají očekávat pouze dluhy, nikoliv majetek. Velice rád bych toto dědictví odmítl - nemůže se ale vyskytnout nějaká překážka, která to odmítnutí dědictví znemožní? Třeba nárok státu z titulu dlužné částky za zdravotní pojištění a podobně?

Prosím pište pouze to, co víte stoprocentně - žádné spekulace a odhady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14090
8.4.12 18:35

Přesně tohle jsem měla ted nedávno… Notářka mi řekla, že dluh není dědictví takže jsem nakonec při dědickém řízení nemusela ani nic konkrétního odmítat.. Pouze se mi ozvali z jedné agentury kde poskytují půjčky, že by chtěli kopii úmrtního listo pro ukončení pohledávek v jejich společnosti na jméno pozůstalého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45712
8.4.12 18:48

Zcela stopro - dědictví lze odmítnout a to pouze jako celek, tj jak dluhy tak případný majetek, a nikdo po tobe nemůže nic chtit, ani stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.4.12 19:00

veria: díky moc - tak nějak to mám zafixované. Ale platí v tomto státě ještě princip zákazu retroaktivity? Když si vzpomenu na tu „Kalouskovu“ novelu zákona o stavebním spoření, tak mám o blízké budoucnosti docela pochybnosti… :think: Sice to neprošlo, ale kdo ví, co zas koho napadne za půl roku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45712
8.4.12 19:11

Ano, princip zákazu retroaktivity by měl v právním statě platit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
9.4.12 11:34
@Jura007 píše:
nemůže se ale vyskytnout nějaká překážka, která to odmítnutí dědictví znemožní?

Ne, Juro, taková překážka se nemůže vyskytnout. Dědic má právo dědictví odmítnout a neexistuje právní způsob, jak mu v tom zabránit či po něm cokoli vymáhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
9.4.12 19:51
@veria píše:
Zcela stopro - dědictví lze odmítnout a to pouze jako celek, tj jak dluhy tak případný majetek, a nikdo po tobe nemůže nic chtit, ani stát.

Jj, tohle je pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
9.4.12 22:56

Dedictvi se musi odmitnout jako celek, hlavne te nesmi napadnout z litosti zaplatit nekomu ani treba korunu z dluhu. Tim by bylo dedictvi prijato.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wall
3.12.12 23:29

1 měsíc

Dědictví se může odmítnout ale pouze do jednoho měsíce od vyrozumění od státu…jsou jen určitě vyjímky kdy vám termín posunou…

• Citovat
  • Upravit
295
10.6.13 21:42

Budu odmítat dědictví po otci, bohužel nadělal mnoho dluhů, má exekuce, o ničem jsem nevěděla. Je potřeba nějak ochránit i mé děti? Zemřelého vnoučata? Mohou mít oni také problémy ohledně dluhů po svém dědečkovi? Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
10.6.13 21:48
@pepina12 píše:
Budu odmítat dědictví po otci, bohužel nadělal mnoho dluhů, má exekuce, o ničem jsem nevěděla. Je potřeba nějak ochránit i mé děti? Zemřelého vnoučata? Mohou mít oni také problémy ohledně dluhů po svém dědečkovi? Díky za rady.

http://www.aperio.cz/poradna/26165

http://pravni-poradna-zdarma.blogspot.cz/…edictvi.html

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…-dedice.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111verunka111
10.6.13 22:05

Tak za děti ty jako jejich zákonný zástupce, bys měla odmítnout dědictví. Aspon co já vím, mě by zas zajímalo, když syn zdědí po matce barák v hodnotě asi 3 miliony + milion dluhy. Může odmítnout dědictví, když jsou dluhy menší než hodnota baráku?

• Citovat
  • Upravit
19789
10.6.13 22:10

@111verunka111 Může.

Edit: On je to spíš typický případ. Může a je na jeho zvážení (je-li zletilý), je-li v jeho zájmu dědictví odmítnout, nebo přijmout.

Pokud by to bylo opačně (dluhy za 3 miliony a barák za 1 milion), tak by byl zavázán platit dluhy jen do toho 1 milionu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dorothea
10.6.13 22:12
@pepina12 píše:
Budu odmítat dědictví po otci, bohužel nadělal mnoho dluhů, má exekuce, o ničem jsem nevěděla. Je potřeba nějak ochránit i mé děti? Zemřelého vnoučata? Mohou mít oni také problémy ohledně dluhů po svém dědečkovi? Díky za rady.

Ano, pokud budeš odmítat dědictví, je třeba odmítnout i za tvé děti, protože tvůj podíl na ně po tvém odmítnutí přechází rovným dílem.
V rodině jsme měli případ, kdy se odmítalo dědictví i za nenarozené dítě. :zed: Ale bohužel to tak je.

Notář, který bude dědické řízení řešit, tě obeznámí s aktivy a pasivy majetku a ty můžeš do 30 dnů ode dne obeznámení dědictví odmítnout.

• Citovat
  • Upravit
111verunka111
10.6.13 22:20

@eumedon A nevíš prosímtě ještě, malého prababička, moje babička má také dluhy. Jsou menší než cena baráku, ale jsou stále dost vysoké. Má 3 děti, ty to odmítnou, vnuci(těch je 8 ) taky, spadá to pak na pravnuky? což je můj syn? Takže bych to za něj taky musela odmítnout? Naše rodina je poměrně zadlužená, a toho se chci do života fakt vyhnout, když vidím jak všeci dopadli.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová