Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
chci se zeptat někoho, kdo s tím už má zkušenost. V blízké budoucnosti mě čeká dědické řízení ohledně pozůstalosti příbuzných, kde se dají očekávat pouze dluhy, nikoliv majetek. Velice rád bych toto dědictví odmítl - nemůže se ale vyskytnout nějaká překážka, která to odmítnutí dědictví znemožní? Třeba nárok státu z titulu dlužné částky za zdravotní pojištění a podobně?
Prosím pište pouze to, co víte stoprocentně - žádné spekulace a odhady.
Přesně tohle jsem měla ted nedávno… Notářka mi řekla, že dluh není dědictví takže jsem nakonec při dědickém řízení nemusela ani nic konkrétního odmítat.. Pouze se mi ozvali z jedné agentury kde poskytují půjčky, že by chtěli kopii úmrtního listo pro ukončení pohledávek v jejich společnosti na jméno pozůstalého.
Zcela stopro - dědictví lze odmítnout a to pouze jako celek, tj jak dluhy tak případný majetek, a nikdo po tobe nemůže nic chtit, ani stát.
veria: díky moc - tak nějak to mám zafixované. Ale platí v tomto státě ještě princip zákazu retroaktivity? Když si vzpomenu na tu „Kalouskovu“ novelu zákona o stavebním spoření, tak mám o blízké budoucnosti docela pochybnosti…
Sice to neprošlo, ale kdo ví, co zas koho napadne za půl roku…
Ano, princip zákazu retroaktivity by měl v právním statě platit ![]()
@Jura007 píše:
nemůže se ale vyskytnout nějaká překážka, která to odmítnutí dědictví znemožní?
Ne, Juro, taková překážka se nemůže vyskytnout. Dědic má právo dědictví odmítnout a neexistuje právní způsob, jak mu v tom zabránit či po něm cokoli vymáhat.
@veria píše:
Zcela stopro - dědictví lze odmítnout a to pouze jako celek, tj jak dluhy tak případný majetek, a nikdo po tobe nemůže nic chtit, ani stát.
Jj, tohle je pravda.
Dedictvi se musi odmitnout jako celek, hlavne te nesmi napadnout z litosti zaplatit nekomu ani treba korunu z dluhu. Tim by bylo dedictvi prijato.
Dědictví se může odmítnout ale pouze do jednoho měsíce od vyrozumění od státu…jsou jen určitě vyjímky kdy vám termín posunou…
Budu odmítat dědictví po otci, bohužel nadělal mnoho dluhů, má exekuce, o ničem jsem nevěděla. Je potřeba nějak ochránit i mé děti? Zemřelého vnoučata? Mohou mít oni také problémy ohledně dluhů po svém dědečkovi? Díky za rady.
@pepina12 píše:
Budu odmítat dědictví po otci, bohužel nadělal mnoho dluhů, má exekuce, o ničem jsem nevěděla. Je potřeba nějak ochránit i mé děti? Zemřelého vnoučata? Mohou mít oni také problémy ohledně dluhů po svém dědečkovi? Díky za rady.
http://www.aperio.cz/poradna/26165
Tak za děti ty jako jejich zákonný zástupce, bys měla odmítnout dědictví. Aspon co já vím, mě by zas zajímalo, když syn zdědí po matce barák v hodnotě asi 3 miliony + milion dluhy. Může odmítnout dědictví, když jsou dluhy menší než hodnota baráku?
@111verunka111 Může.
Edit: On je to spíš typický případ. Může a je na jeho zvážení (je-li zletilý), je-li v jeho zájmu dědictví odmítnout, nebo přijmout.
Pokud by to bylo opačně (dluhy za 3 miliony a barák za 1 milion), tak by byl zavázán platit dluhy jen do toho 1 milionu.
@pepina12 píše:
Ano, pokud budeš odmítat dědictví, je třeba odmítnout i za tvé děti, protože tvůj podíl na ně po tvém odmítnutí přechází rovným dílem.
V rodině jsme měli případ, kdy se odmítalo dědictví i za nenarozené dítě.
Ale bohužel to tak je.
Notář, který bude dědické řízení řešit, tě obeznámí s aktivy a pasivy majetku a ty můžeš do 30 dnů ode dne obeznámení dědictví odmítnout.
@eumedon A nevíš prosímtě ještě, malého prababička, moje babička má také dluhy. Jsou menší než cena baráku, ale jsou stále dost vysoké. Má 3 děti, ty to odmítnou, vnuci(těch je 8 ) taky, spadá to pak na pravnuky? což je můj syn? Takže bych to za něj taky musela odmítnout? Naše rodina je poměrně zadlužená, a toho se chci do života fakt vyhnout, když vidím jak všeci dopadli.