Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Porad lepší vydržet chvilkový nekomfort, než řešit rakovinu až když bude pozdě. Taky mi to neni nějak extra příjemný, ale raději tohle než zbytečná smrt.
Po stěrech je vnitřní ultrazvuk skoro nic. Vytáhne zrcátko, použije ultrazvuk. 2,5 - 3 minuty a mám zase na rok klid.
Za mě je to prostě součást péče o zdraví. Dovnitř sebe nevidíme a pak se řeší problémy.
Samozřejmě, že odmítnout to jde. Ale nechápu proč bych to dělala. Když už tam stejně sedím s nohama do praku a přitom předstírám, že tam vlastně vůbec nejsem, tak ať už to alespoň zahrne všechno a vím že jsem na 100% v pohodě.
Všechny případné bolesti, tlaky a jiné radosti kolem cyklu mě pak vůbec nestresují.
Ne, to vůbec, je to nepříjemné jen v tu chvíli, občas druhý den trošku bolí podbřišek, ale nikdy nic jiného
Ne, za 24 let co chodím každý rok na preventivky sem žádnou změnu nepocítila.
Ano, počítat s rizikem, že umřeš, uvědomuješ si to? Na druhé misce vah je víceméně zanedbatelná možnost, že se ti zhorší prožívání sexu.
Ty uz jsi sem psala…resis hlavne citlivost cipku kvuli sexu…
…ty jsi na prevenci jeste nikdy nebyla? Kolik ti je? Jako sorry…bud jsi troll…nebo…fakt nechapu.
JE to velmi účinná prevence, je škoda se jí bránit. Já koukám do stropu, myslím na něco pěkného a zhluboka dýchám - to proti té lehké bolesti hodně pomáhá.
@KáťaKašpi píše: Více
A máte celou dobu stejného gynekologa?
Já dříve chodila k ženě - od té mě to také bolelo.
Teď už mám pár let muže a ani nevím, že mi něco dole dělá.
Takže ty nechceš ani ty stěry?
Pak je ti ale jen utz přes břicho úplně k ničemu.
Na prevenci se chodí hlavně kvůli stěrům. Vnitřním utz jsou lépe vidět cysty a také lékař vidí všelijaké infekce, které nemusíš ani pociťovat, ale pak se mohou nepěkně rozjet.
Já třeba při stěru necítím vůbec nic. Cítím jen tlak u zrcátka ![]()
Za mě lepší gynekolog jak zubař ![]()
@mroe Ne, nebyla. Asi chápu, proč to na někoho může působit jako troll. Ale moc nechápu uvažování v tom smyslu, že se má pro prevenci přetrpět cokoli. Řeším to právě z toho důvodu, že si uvědomuji, že je prevence důležitá a pořád si říkám, že bych se měla objednat, ale zároveň mě konkrétně na té gynekologické prevenci spousta věcí děsí. Možná je pro někoho riziko zhoršení sexuálního prožitku nepodstatné, ale pro mě opravdu ne.
Takže se pořád nemůžu odhodlat, zda tohle všechno podstoupit. Ohledně toho vlivu stěrů na citlivost čípku se bohužel samožejmě ani žádné studie neprovádějí, protože cervix odborníci ani nepovažují za důležitý pro sexuální prožitek, i když už je prokázáno, že je to velmi citlivá oblast, která je pro spoustu žen (včetně mě) při sexu důležitá. Jinak je mi 21 let.
Taky jsou mi stěry nepříjemné a bolí to, vždycky jsem měla hůř přístupný děložní čípek (i při sexu to bolí, pokud do něj penis naráží), a po konizaci je to vyšetření ještě problematičtější. A to mám ještě dětské zrcadlo, jinak to fakt nedávám. Ale lékař je empatický, a chodím k němu už roky, pamatuje si mě. Ale zase mi prý nikdy nehrozí inkontinence. Nerodila jsem, to mi už dopředu několik lékařů rovnou doporučilo císaře, ne vaginální porod. Vyšetření vnitřním ultrazvukem je trochu lepší, ale zase se mi chce často čůrat.