Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mme druha holka vstávala v noci taky, budila se co 20 minut asi 3 mesice v kuse. Koji se tedy doted (16m). Bylo to k rustu zubu. Nejspis se tam malymu neco tlaci, proto je neklidny. Muzete zkusit kojit pres den, vecer dat UM, nad ranem jeste jedno, kdyz prso nechcete/nemuzete dat, vytrvat, byt pevne rozhodnuta a nedelat to jednou tak, podruhe jinak. Ja ted svoji naucila neusinat s prsem, chtela na me viset hodinu, bez vzteku to uplne neslo, ale dudlik si ze sebe delat nenecham. Trbalo to tak tyden nez pochopila, ze kdyz reknu ne, tak jako fakt ne. Drzim palce. ![]()
My máme 4,5 měsíce a jsme na tom podobně. Někdy vydrží spát i 6 hodin. Jindy se zas v noci budí co 2-3 hodiny. Cca kolem té 3 vstává taky, hodinu max dvě si hraje a spí pak dal třeba do 8. Taky si myslím, že už to budou zuby, kouše co se dá a hrozně slinta. Jinak jsme na UM.
Já mám syna co má rok. Od narození je nespavec, přes den spí hodně málo (30 minut max) a v noci se do ted budí 6-8×. Začalo to zubama ve 4 měsících, do té doby se budil jen 2-3×. Taky už kojení proklínám, ale zase na druhou stranu vím, že mu to sání pomáhá od bolesti. Tak jsem si řekla, že přetrpím teď ty dvě stoličky co mu rostou a pak závisláka odstavím. Chce to trpělivost no, určitě se to neobejde bez křiku, ale bude to z druhé strany jen na „chvíli“ než pochopí, že prso už prostě nebude. Určitě to zvládnete, jen to bude chtít pár nocí pevné nervy.
Náš má teda už 14m, ale stále ho kojím. Někdy se vzbudí jen 2× za noc a někdy co 2 hoďky. Kvůli zubům samozřejmě. Spí se mnou. takže se jen natočím a spím dál. Že bych byla nevyspaná a ničilo mi to život, to vůbec. Prostě jsem si to co nejvíc zjednodušila a vyhovuje to oběma.
Taky jsem mela dite v posteli, nakojila vleze a spaly jsme dal, rano jsem byla vyspana.
Pokud to tak nechces, tak prejit na UM, ale stejne ho budes muset v noci delat.
Vždyť je to ještě malé miminko (kojenec). Ono se ti může stát, že ho odstavíš a stejně líp spát nebude a co pak? Kde spí? Vstáváš k němu, nebo ho máš u sebe v posteli. Jestli ne, tak to okamžitě změn, dej si ho k sobě a kojit můžeš v polospánku. Já mám pocit, že jedině díky tomu jsem přežila první rok. Co příkrmy? Začala jsi dávat kdy? nesouvisí to? Dáváš na noc kaše? Nebolí ho z nich třeba bříško? Můžou to být i zuby, poraď se v lékárně…
Holky, díky, ze v tom nejsem sama. Mám ho v posteli, ale proste je to šílený. Psala jsem příspěvek v totálním zoufalství, teď už nevidím tak černě. Nechci o kojení přijít, ale je to strašně těžký. Nemám na nej přes dopoledne pak sílu. Tak se mi honí hlavou, kestli nepomůže odstav nebo proste ještě chvíli vydržet, ze jsou to zuby. Když to před těmi třemi týdny začalo, tak asi po týdnu vylezl jeden zub, tak nevím, jestli nelezou další…před tím jsem to poznala i na dásni, teď nevidím nic.
@K92
Jak rikam, psala jsem to v totálním zatmění mysli, teď jsem klidnější a přemýšlím o tom racionalneji. Řeším v sobě, jestli odstav pomuze a nebo ho skutečně trápí zuby a vydrzime. V posteli je se mnou ty tři měsíce, prikrmy dáváme už asi dva měsíce, má oběd a dopolední svačinu, včera jsem zkusila dopoledne kojit a nahradit odpolední kojení svacinou, kestli nemá hlad a nedohani v noci, efekt to nemělo. Na bříško nikdy netrpěl, kaše nedávám. Na noc má už delší dobu UM. Bud chce kontakt nebo to jsou ty zuby. Taky mi dost spi ještě přes den, tak nevím, jestli není vyspalej…přes den vydrží hodku a půl až dvě, spis ty dvě a odpadne na hodinu, hodinu a půl.
V 11 mesicich jsem malou odstavila, a zadne velke zlepseni se spankem nenastalo. Od 5.mesice to jelo presne v tom rezimu ktery popisujes.. je ji ted 18 mesicu a celou noc spi tak 2 x do mesice ( je fakt ze v noci ji mliko teda od roka nedelam), jinak pravidelne se po pul noci presouva k nam a bud mame v posteli rodeo, nebo poradne zachrupne. Jedinou vyhodu, kterou na UM spatruju v tomhle smeru, ze jsme ji mohli dat na noc pak k babicce a trosku se obcas vyspat
vydrz!! Mela jsem taky zoufale stavy, ale on se clovek zas obrni ![]()
Zubařka mi doporučila na zuby homeopatika, tuším Chamomila 15, vulg. Ale nemám zkušenost, nakonec jsme to zvládli i bez toho. Každopádně ona to prý svým dětem dávala a zkušenost má kladnou. Já při růstu zubů dala asi 3× paralenový čípek, po něm vždy byla dokonalá noc. Nechtěla jsem toho zneužívat, ale aspoň jsem si ověřila, že je to tím. A když už byla krize, tak mi ta jedna noc na nějakou dobu zase pomohla. A co ten vztah? Chlap je z toho na nervy?
@Anonymní píše:
Holky, díky, ze v tom nejsem sama. Mám ho v posteli, ale proste je to šílený. Psala jsem příspěvek v totálním zoufalství, teď už nevidím tak černě. Nechci o kojení přijít, ale je to strašně těžký. Nemám na nej přes dopoledne pak sílu. Tak se mi honí hlavou, kestli nepomůže odstav nebo proste ještě chvíli vydržet, ze jsou to zuby. Když to před těmi třemi týdny začalo, tak asi po týdnu vylezl jeden zub, tak nevím, jestli nelezou další…před tím jsem to poznala i na dásni, teď nevidím nic.
Tipuju ty zuby, pri nich jsem kojila v noci i oo hodine a pul (spala jsem ale pritom). Navic, kdyz pises, ze jeden vylezl. Na dasnich jsem poznala ze leze zub az kdyz vylezl ![]()
@K92
Jojo, ty mám. A používám. Přes den je úplně v pohodě, jen ty noci no. Paralenovy čípek dostal jednou a žádný efekt…možná to ještě zkusím. 🤔
Na nervy jsem spis já, jak jsem nevyspala, tal nemám na nic náladu, nechci se bavit, zalezu brzo do ložnice a jeho už to štve.
@blumen
Asi to bude tím…jsem jen naivně čekala, že vyleze jeden a bude chvíli klid
tak se holt asi vážně derou další
@Anonymní píše:
@K92
Jojo, ty mám. A používám. Přes den je úplně v pohodě, jen ty noci no. Paralenovy čípek dostal jednou a žádný efekt…možná to ještě zkusím. 🤔
Na nervy jsem spis já, jak jsem nevyspala, tal nemám na nic náladu, nechci se bavit, zalezu brzo do ložnice a jeho už to štve.
A brečí v noci delší dobu? Když ho máš u sebe, tak mu přece jen stačí dát prso a je klid ne? Nebo ho i přebaluješ? Víš, jen nechápu, jaktože jsi nevyspalá ![]()
Zdravím holky, syn má 6,5m. Po sestinedeli se na kojení budil 1× za noc, ve třech měsících zlom a začal vstavat po dvou hoďkach, vydržela jsem, zvykla jsem si, ale teď už se tři týdny budí po hodině, hodině a půl a vstává v 5 ráno. Měl dny, kdy vstal i ve 4, hodku byl vzhůru a pak ještě spal, dnesla například vstal ve 3 a nechce spát. Prisuzuju to kakani, protože pokaždé se do deseti minut vykadi.
Nicméně už to fakt nedavám, jsem unavená, nemá sílu se mu věnovat přes den, rozpadá se nám vztah, na malýho začínám být protivná…Nechtěla jsem ho přestat kojit, nechtěla jsem si ty noci zjednodušovat, ale fakt už nemůžu.
Otázka teda zní..jak odnaucit? Přemýšlím o odstavu, úplně ho nechci nechat vyřvat.