Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
U nás teď taky aktuální, synovi je taky čerstvě 2 a půl. Někdy v květnu jsem jeden den sebrala plinku, nechala jen tepláky a katastrofa. Furt jsem prevlikala a vytirala. Na holej zadek byla ještě v tu dobu doma zima. Takže jsem to vydržela 2 dny a pak se na to vyprdla. Zkusila jsem to znova teď v červnu s holym zadkem a ejhle. Jsme už asi týden bez plenky a v podstatě ze dne na den komplet doma, venku, i přes noc sucho (na spaní bez plinky jsem ještě ale i tak nenašla odvahu, ale prostě přes noc je suchá). První 2 dny kadil do plinky, kterou si nosil a ukazoval na zadek, nechápal to. Nehrotila jsem to a plinku na kadeni dala (spousta diskuzí na tohle téma tady, takže jsem už předem tušila že to tak bude i u nás). A pak najednou mu to seplo a z ničeho nic se vykadil normálně do záchoda. Nočník u nás neměl úspěch, rovnou jsme pak zkusili záchod s dětským prkynkem a to ho baví.
Dej na svůj pocit a klidně to na týden dva odlož a pak zkus znova. Ono mu to dojde. Na začátku jsem nechala plinku a jen jsme zkoušeli jít na záchod. Vždycky se vycural. To pro mě byl první signál, že už chápe a zkusila jsem ho svliknout. Párkrát se pocural než mu to došlo, že potřebuje a najednou si pak začal říkat sám. Prostě od toho května najednou po měsíci neskutečný rozdíl a obrat. Najednou to šlo a já nechápala jak. Zkoušej a když to nejde, zas to chvíli nech a zkus za pár dní znovu. Hlavně kašli na kecy okolí. Tchýni i mojí mámu jsem uzemnila už před rokem kdy do mě furt šily. Já si počkala a teď nelituju, šlo to bez stresu. Ty 2 dny prevlikani a vytirani mi stačily. Kor jestli máte koberce jak píšeš. Děkuju, nechtěla bych. Pevné nervy, to přijde ![]()
@anavi13 píše:
@Bubla Bůčková my teda začali taky doma bez a venku s plenkumožná bych to učůrávání pořešila s doktorkou. To je fakt zvláštní
zkus to vysledovat i do té plenky jestli takto čůrá po troškách. Ale spíš to prostě ještě neumí ovládat. Máš pocit, že to na tom nočníku spustí vědomě?
Ne, na nočník ho dávám, když vidím že čura, tak něco málo tam ještě padne. To jsme včera tleskali a byl nadšený. To ucuravani vypadá hodně blbě tedy
ne, v plence to nedělá. Nebo přebalim před obědem, jime, pije a kolikrát do půl hodiny usne a spí dvě hodiny, pak vstane pije a další půl hodinu nic. Ale třeba během dne má 5 plenek a z toho dvě jsou durch (po probuzení).
@JanaDaR píše:
@Čičorečka hustý, doktorce bych velmi rychle ukázala místo, kam patří.
Ale tak to není. Ona je hrozně hodná, zodpovědná, navzdory téměř důchodovému věku v názorech moderní a otevřená. Tohle byla první a jediná věc, která mě na ní zarazila. A to jen z důvodu nemoci syna a odchytu moči. Jinak by na to asi ani nepřišla řeč. Tohle se mě nedotkne.
@Bubla Bůčková jé ještě mě napadlo. Co má na sobě? Jen tepláčky! Kraťasy? Syn plenu mít nemohl to by na nočník nešel vůbec a dokonce musel mít hodně volné kalhoty. Jakmile měl trenky tak čůral jak do pleny. Tak ještě zkusit různé oblečení.
@Čičorečka bobek zatím neřeš. Náš měl rituál, že se někam šel schovat. Jakmile pochopil čůrání tak zvládl ten bobek. Nelíbilo se mu, že měl špinavé tepláčky. Jo a za bobek měl slíbenou čokoládu. My mu sladké prakticky nedáváme, takže to byla fakt motivace. Doktorku neřeš ![]()
@Čičorečka no aspoň že ji omlouvá ten věk. Zrovna dnes jel můj čtyři a půl roku mladý syn k zubařce a plenu měl taky
@Bubla Bůčková vydrž třeba čtyři dny a uvidíš. U nás byl taky první den super úspěšný a pak hrůza. Postupně to pochopil. Hlavně hodně chválit
zkus vynechat močopudné potraviny. Syn teda to první čůrání po spaní dělá do plenky. Ale stalo se mi, že jednou se vyčůral až dvě hodiny po probuzení
to odplenkování je fakt věda ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Ten pisoar jsem nechtěla, aby byl zvyklý ee v sedě, že se dělájá se obavam, že s plenkou i pents mi rozhodně na nočník chodit nebude. To až včera, jak byl mokrý, tak se nechal posadit a vydržel.
proc vsede? pry to neni pro kluky/muze zdrave kvuli prostate a taky se mi zda, ze je to tak pro nej prijemnejsi, snadnejsi. co vim, tak chlapecky z okoli prave ten pisoar i motivoval. my teda nemame s vrtulkou, jen obyc a zabralo to
@Bubla Bůčková ještě zkus jedno, zkus ho normálně poprosit, jestli by nemohl čůrat do nočníku. Vysvětli mu jak dospělému, že tě to hodně mrzí a jsi smutná když čůrá takto na podlahu. U nás to hodně pomáhá, když mě začne zlobit a čůrá kudy chodí. Vyloženě období vzdoru a dělá to schválně. Už jsem totiž nevěděla co s ním a ta prosba fakt pomohla. Koukala jsem úplně nevěřícně, že mě chápe.
@anavi13 zvolila jsem teplacky, zahradu nemáme, takhle se to alespoň trochu chytí. Je to pro mě prostě šok. Všechno jsem čekala, ale nonstop čůrání ne. A ještě jsem mu dnes řekla, že jestli chce na čůrání plenku, tak řekl že ne, že tam (nočník), ale opět za tři minuty na kalhotách koláč a nic. Vždy když jdeme z koupelny, tak mu řeknu nemáš plenku tak na nočník a když se povede bude mňam, jako děti ve školce, taky takhle chodí vid. To odsouhlasí. A ven v tom vedru se mi nechce, nemáme tu stín, jenom někam dál, to bych prostě dala plenku. No je stejně pařák, tak to odpoledne ještě zkusím.
Čůrání ve stoje byl třeba u nás fakt problém nechápal co po něm chci. Je zvyklý, že maminka čůrá v sedě a tatínek se stydí
takže prvně v sedě a teď jak je teplo tak pochopil, že to jde i ve stoje. Pindíka si teda držet zatím nechce
chce to čůrat na něco zajímavého. Dnes čůral z balkónu ![]()
@JanaDaR píše:
@Čičorečka no aspoň že ji omlouvá ten věk. Zrovna dnes jel můj čtyři a půl roku mladý syn k zubařce a plenu měl taky
Asi to budu muset taky takto dělat. Není to teda úplně špatně, střídat to? Alespoň ze začátku? ![]()
@anavi13 píše:
@Bubla Bůčková ještě zkus jedno, zkus ho normálně poprosit, jestli by nemohl čůrat do nočníku. Vysvětli mu jak dospělému, že tě to hodně mrzí a jsi smutná když čůrá takto na podlahu. U nás to hodně pomáhá, když mě začne zlobit a čůrá kudy chodí. Vyloženě období vzdoru a dělá to schválně. Už jsem totiž nevěděla co s ním a ta prosba fakt pomohla. Koukala jsem úplně nevěřícně, že mě chápe.
No jo, ale to může fungovat jen ve chvíli, kdy jsi si jistá, že to dělá schválně. Když to ještě neovládá a stane se mu to omylem, tak že je máma smutná, ho může dost mrzet.
@Gracelynx píše:
proc vsede? pry to neni pro kluky/muze zdrave kvuli prostate a taky se mi zda, ze je to tak pro nej prijemnejsi, snadnejsi. co vim, tak chlapecky z okoli prave ten pisoar i motivoval. my teda nemame s vrtulkou, jen obyc a zabralo to
Myslím to tak, že ho budu učit dvě věci, čůrat, to běž tady, kakat to musíš takhle…
Dcera (v srpnu 2 roky) v 15 m cca sama zacla curat a kadit do zachodu/nocniku. Jednou viděla bobek v nocniku a lekla se ho zřejmě
a od té doby neexistuje, aby si tam sedla. Takže jsme se navratily zpět k plenkam, neřešila jsem, byla stejně ještě dost malá, dávala jsem tomu čas.
Nedávno jsem začala na sobě cítit, ze me nebaví prebalovani, děla u toho blbosti, řve atd., normalka, ale me to proste nebaví a chtěla jsem zkusit, ze ji plenky dávat nebudu. Jeden den curala kde mohla, ale “normálně”. Druhy den začala zadržovat curani, kroutila se, “čůrá ne, čůrá ne”, když už to nevydržela, tak si trochu ucurla a za chvíli to začalo znovu. No, vydržela jsem to asi dvě hodiny, bylo mi ji líto a nechtěla jsem ji zadelat na nějaký trauma.
Třeba čtvrt roku jsem to vůbec neřešila, mezitím proběhla dovolená, kde jsme ji občas nechala běhat holou, ale jakmile na ni přišlo curani, tak stejný scénář.
Minuly týden, co začaly vedra, jsem ji dávala nahou ven a začala konečně
curat normálně mimo plenku, bez pláče. Když jsem vycurala poprvé, měli jsme ooobrovskou radost, veliká pochvala. Teď je teda cca polovinu dne bez plenky, cura kde chce, na nocnik nebo WC ji neexistuje dostat. Taky nevím co s tím. ![]()
@Čičorečka hustý, doktorce bych velmi rychle ukázala místo, kam patří.