Odplenkovani rada

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
22.6.21 00:18

Ja pak napisu vic, ted jen to, ze spolehat na to, ze seberu plinu a dite na to nejak pokus omyl prijde, funguje jen u nekterych deti. A neni to zadne uceni, je to proste pokus omyl.
Stridat plinu a bez pliny opravdu nevadi, protoze stridam neco co zna a umi (plina) s necim novym, co cilene trenuju za predem dobre promyslenych podminek tak, aby to fungovalo (nocnik). A postupne, jak to diteti jde, ubiram to stare osvedcene (plina) a pridavam to nove (nocnik).
Taky myslim na to, ze uci se lepe po jednotlivych krocich, nez vse najednou, s tim, ze kazdy ten krok musim pevne zafixovat a az pak muzu pokracovat. Nekdo to tu moc hezky popsalna prikladu toho prodlouzeni curani ve vane. Proste trenuju jednu vec tak dlouho, dokud perfektne nefunguje, neresim pliny, a teprv kdyz funguje, pouziju ji a tim se posunu o krok dal.
Stejne muze poslouzit to curani na veci - jsme venku, dite nahate, pocurame kyticku, hotovo, oblecu zpet plenu a jde se. Dokud pokazde perfektne nepocura kyticku, nemuzu pokracovat.
A v neposledni rade - pokud to chci mit na pohodu, nestresovat sebe ani dite, musim se podridit tempu a schopnosti ditete a pridavat ty jednotlive kroky tak pomalu, jak ono potrebuje. (Na „ona to umi, ale nedela“ se fakt nehraje - bud to umi a dela, nebo to proste neumi/neni na to zrala, tak jednoduche to je).

Zpet k dotazu. Ucuravani je neco, co asi naucit nechceme, ze jo. Takze jinak, jeste drobnejsi kroky, jeste pomaleji. Klidne bych vratila plinu a vratila se ke kroku „pocurame vanu“, „pocurame kyticku“, „jeste curej“ apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2539
22.6.21 01:08

@Bubla Bůčková Já hodně řešila odplenkování u druhého syna. Loni v létě měl 2,5 tak jsem usoudila, že je čas. Ovšem on měl opačný názor, prostě totální ignorace. Vrátila jsem plenky, krátce před třetími narozeninami jsem to zkusila znovu. Začal chodit čůrat celkem v pohodě, okoukal od staršího bráchy čůrání na stojáka a sedat si nechodil. Ovšem pořád učůrával, neustále mokré slipy, spotřeba 10-20 slipů za den. :zed: Ale dokud jsme mu neřekla, že má mokro, tak se sám vyčůrat nešel. Tak jsem mu zavedla minutku, normálně jsem nastavila budíka po 45minutách a posílala ho vyčůrat. První den řval, druhý den už méně a pak začal běhat automaticky sám. Po cca 10 dnech jsem minutku zrušila.
Pak jsem řešila, že absolutně nechodil kakat na záchod, ale už jsme snad na dobré cestě, nočník vzal na milost (záchod ne) a jako bonus přidal, že na spaní plenu už nechce.
Teď má 3,5 a doufám, že pleny už nebudou potřeba. Takže neházej flintu do žita a netlač na něj. Vím, že je to pruda, občas i trapné řeči okolí, ale to dítě k tomu dojde. A to píšu jako někdo, kdo ještě 14 dní zpátky nevěřil, že do září to zvládne. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9003
22.6.21 09:36
@Lucie_Sx píše:
Ja pak napisu vic, ted jen to, ze spolehat na to, ze seberu plinu a dite na to nejak pokus omyl prijde, funguje jen u nekterych deti. A neni to zadne uceni, je to proste pokus omyl.

Když dítěti něco v klidu vysvětluju, dokud to nepochopí a nedá si to do souvislostí, tak je to učení. :roll: Ale jasně, mě zas přijde ujeté učit dítě čůrat na pokyn, nebo za ním běhat a co pět minut se ho ptát, jestli nechce čůrat. Tohle má každý jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.6.21 13:13
@Serpentini píše:
Když dítěti něco v klidu vysvětluju, dokud to nepochopí a nedá si to do souvislostí, tak je to učení. :roll: Ale jasně, mě zas přijde ujeté učit dítě čůrat na pokyn, nebo za ním běhat a co pět minut se ho ptát, jestli nechce čůrat. Tohle má každý jinak.

A ja pisu, ze to delam takto? Nedelam.
Priklad, jo. Chci, aby dite - budouci gymnasta - delalo kotouly na kladine. Zatim se jen tak kutali po koberci. Kdybych ho to ucila tak, ze bych mu sebrala koberec, pridrzela ho na kladine a nutila do kotoulu, vsichni si budou klepat na celo.
Spravne se to uci v postupnych krocich, od jednoducheho ke slozitemu.

A nocnik taky! Je to trenink jako kazdy jiny.

Po diteti se najednou ze dne na den chce, ze:

• zadrzi curani
  • svlikne se
  • dojde k nocniku a sedne si na nej
  • pusti curani

To jsou minimalne ctyri ukony, ktere chceme, aby mu bez jakehokoliv treninku jen po slovnim vysvetleni docvakly a delal je spravne.

Navic se nevim proc diteti rovnou bere plena, tj. neumozni se mu vracet k necemu, co zna, umi a z ceho se teprv odpichava dal ke slozitejsimu. Kdyz gymnastovi nejde salto, budeme mu branit vratit se k jednodussim cvikum? Nebo mu to salto budeme tisickrat vysvetlovat, protoze to proste musi pochopit a po ste uz si nenamlati..?

No nic, neba me to tukat do telefonu. Na pc se zkusim rozepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.6.21 13:46

@Lucie_Sx jo já jsem si tě pamatovala dobře za ten přístup i s plenkou :palec: dneska teda neučurava, ale ani neběží k nočníku, běží do koupelny, kde ho převlékám. Takze to jak vždycky píšeš -fixuje si, že čůrat do kalhot se jakoby může. Ale toho se zatím nebojím, protože třeba před dvěma měsíci je ten posun obrovský - na nočník si sedne, ví že ho neukousne a když má mokré tepláky, tak nepokračuje ve hraní a ví cca, co se stalo. To si zas říkám, že není úplně špatný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24189
22.6.21 14:40

@Bubla Bůčková zkus dát nočník do koupelny :palec: my ho tam prvně taky měli a pak si sám vybral místo v obýváku ;) to bude dobré :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.6.21 14:45
@anavi13 píše:
@Bubla Bůčková zkus dát nočník do koupelny :palec: my ho tam prvně taky měli a pak si sám vybral místo v obýváku ;) to bude dobré :palec:

Dneska se mi tam jednou z pěti vyčural. Nebo jet někam koupit a zkusit s ním nový nočník :think: no příští měsíc, ať máme co zkoušet nového… :D jo mimochodem kluk už dva dny nekadil, takže je znát, že něco vnímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9003
22.6.21 14:49
@Lucie_Sx píše:
A ja pisu, ze to delam takto?

No zmiňuješ ve svém příspěvku čůrání na pokyn ve vaně nebo čůrání na nějakou kytičku (když ti má počůrat kytičku, tak už musíš zjistit jestli chce v tu chvíli čůrat nebo mu k tomu musíš dát pokyn). Jestli jsem to špatně pochopila, tak promiň :nevim: Tvůj příklad s atletem je dle mého mimo. Ono to dítě už umí kamkoliv dojít a sednout si, nepotřebuje to trénovat. Na velkou už si někam zaleze a přidřepne si, protože je to fyziologické a dělá to bez nějakého učení. Fyzicky je schopné udržet moč, takže ty základy tam jsou. Stejně tak od narození vidí, že rodiče chodí na záchod. Jen si tohle pravidlo čůrání na jedno místo musí vztáhnout na sebe. Musí mu to někdo vysvětlit, aby si to propojilo. Víš, ona je tahle diskuze ve své podstatě úplně zbytečná. Protože chápu co se snažíš říct, je to relativně i zajímavé, přemýšlím nad tím a celkem by mě to i zajímalo v praxi. A ani si nemyslím, že indiánská metoda je jediná možná správná cesta. Vlastně se mě jen dotkla tvoje formulace, že když dítěti vezmu plenu a už mu jí nedám, tak to není forma učení, ale pokus. Jakoby jsi tak shodila všechnu mojí trpělivost a práci. A to, že jsem měla dítě bez plen byla jen náhoda a to po všem tom úsilí zamrzelo a přinutilo mě to ozvat se. Pokud jsem tě nějak urazila, tak se omlouvám. Dál již nebudu reagovat a plevelit, díky za pochopení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.6.21 15:06

@Serpentini jo to souhlas. Taky první dny vůbec učíš, že si má říct, pak že k nočníku… Všechno s asistencí rodiče. Čůrání na kytičky tedy napovel to je podle mě náhoda, to popravdě nedokážu ani já. Můj první větší pokus byl právě to vysazovani a to byla katastrofa a řev a jinde to funguje, vysazovat co půl hodiny. Nebo hodně mamky mluví o tom, že řval, že plinu chce /nechce, ta zas musí mít jiný přístup. Já vzala kluka ven, dala plenku nabulikovala, že má kalhotky a musí si říct na travicku, řekl si ale plenka už byla mokrá, takže jsme šli opět převléct " mokré kalhotky" a tepláky a pak byl další dvě a půl hodiny v suchu (včetně po příchodu domů a sundání plenky). Prostě ho teď učím, co se děje a kam s tím. Nějaké řízené čůrání je u mě další level. Večer před a při čištění zubů a koupání, mazání tu běhá už rok a půl minimálně hodinu bez plenky a nic. Nějaké hrátky ve vaně jako no way. Nicméně mě právě zajímá lucky pohled na to vrácení se k plenkam, když to třeba za 10 dní vzdám úplně nebo když půjdu tou cestou doma bez, ven ano. Protože i to mi radila kamarádka, že nejdřív zkoušela doma a pak venku. Zas máme v kapse tu noční plenku, ta je suchá už rok. A bez práce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.6.21 16:09
@Bubla Bůčková píše:
@Lucie_Sx jo já jsem si tě pamatovala dobře za ten přístup i s plenkou :palec: dneska teda neučurava, ale ani neběží k nočníku, běží do koupelny, kde ho převlékám. Takze to jak vždycky píšeš -fixuje si, že čůrat do kalhot se jakoby může. Ale toho se zatím nebojím, protože třeba před dvěma měsíci je ten posun obrovský - na nočník si sedne, ví že ho neukousne a když má mokré tepláky, tak nepokračuje ve hraní a ví cca, co se stalo. To si zas říkám, že není úplně špatný.

Je potreba to vycitit, jak by mu to vyhovovalo, netlacit, a neustale se zastavovat a rikat si „co presne ted timhle ucim?“ Kdyz to nejde, nebat se vratit zpet.
To zvladnete. Ja mam ted nejmladsi taky orisek, ale uz jsme ve fazi suche plinky a zacina se na curani i budit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.6.21 16:25
@Serpentini píše:
No zmiňuješ ve svém příspěvku čůrání na pokyn ve vaně nebo čůrání na nějakou kytičku (když ti má počůrat kytičku, tak už musíš zjistit jestli chce v tu chvíli čůrat nebo mu k tomu musíš dát pokyn). Jestli jsem to špatně pochopila, tak promiň :nevim: Tvůj příklad s atletem je dle mého mimo. Ono to dítě už umí kamkoliv dojít a sednout si, nepotřebuje to trénovat. Na velkou už si někam zaleze a přidřepne si, protože je to fyziologické a dělá to bez nějakého učení. Fyzicky je schopné udržet moč, takže ty základy tam jsou. Stejně tak od narození vidí, že rodiče chodí na záchod. Jen si tohle pravidlo čůrání na jedno místo musí vztáhnout na sebe. Musí mu to někdo vysvětlit, aby si to propojilo. Víš, ona je tahle diskuze ve své podstatě úplně zbytečná. Protože chápu co se snažíš říct, je to relativně i zajímavé, přemýšlím nad tím a celkem by mě to i zajímalo v praxi. A ani si nemyslím, že indiánská metoda je jediná možná správná cesta. Vlastně se mě jen dotkla tvoje formulace, že když dítěti vezmu plenu a už mu jí nedám, tak to není forma učení, ale pokus. Jakoby jsi tak shodila všechnu mojí trpělivost a práci. A to, že jsem měla dítě bez plen byla jen náhoda a to po všem tom úsilí zamrzelo a přinutilo mě to ozvat se. Pokud jsem tě nějak urazila, tak se omlouvám. Dál již nebudu reagovat a plevelit, díky za pochopení.

Asi ustne bychom si to vysvetlily lip.
Ja to velice zjednodusuju, hlavne proto, aby si clovek uvedomil, ze i u nocniku je potreba dodrzet pravidla nejakeho procesu uceni/treninku. Konkretni postup se u kazdeho ditete bude lisit, kazde je jine. Jde hlavne o ty obecne principy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
22.6.21 16:28
@Bubla Bůčková píše:
@Serpentini jo to souhlas. Taky první dny vůbec učíš, že si má říct, pak že k nočníku… Všechno s asistencí rodiče. Čůrání na kytičky tedy napovel to je podle mě náhoda, to popravdě nedokážu ani já. Můj první větší pokus byl právě to vysazovani a to byla katastrofa a řev a jinde to funguje, vysazovat co půl hodiny. Nebo hodně mamky mluví o tom, že řval, že plinu chce /nechce, ta zas musí mít jiný přístup. Já vzala kluka ven, dala plenku nabulikovala, že má kalhotky a musí si říct na travicku, řekl si ale plenka už byla mokrá, takže jsme šli opět převléct " mokré kalhotky" a tepláky a pak byl další dvě a půl hodiny v suchu (včetně po příchodu domů a sundání plenky). Prostě ho teď učím, co se děje a kam s tím. Nějaké řízené čůrání je u mě další level. Večer před a při čištění zubů a koupání, mazání tu běhá už rok a půl minimálně hodinu bez plenky a nic. Nějaké hrátky ve vaně jako no way. Nicméně mě právě zajímá lucky pohled na to vrácení se k plenkam, když to třeba za 10 dní vzdám úplně nebo když půjdu tou cestou doma bez, ven ano. Protože i to mi radila kamarádka, že nejdřív zkoušela doma a pak venku. Zas máme v kapse tu noční plenku, ta je suchá už rok. A bez práce :nevim:

Ja nezacinam tim, ze sundam plenu. Naopak, ma ji co nejdele. Vetsina treninku probiha s plenou, ty zacatky urcite. Pak uz ma dlouho suchou, ale ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí