Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Kamarádka má holčičku, co měla hemangiom na předloktí. Chytla do toho zlatého stafylokoka, ručička vypadala tedy hodně zle. Teď jsou holčičce 3 roky a je to výrazně lepší. Kamarádka to zatím nechává být s tím, že pokud bude potřeba, půjde s holčinou na odstranění jizev laserem. Co na to doktoři? Možná by k tomu mohli říct něco ve smyslu „je šance, že se to výrazně zlepší“ nebo „pokud jizvy odstraníme teď, bude se to následně lépe hojit“ ![]()
Tak já nevím, jak je to s nějakým odstraňováním. U miminek asi těžko, ale to bych fakt hádala. No ale já mám jizvu na ruce od opaření kafem. Přesně na lokti a kousek předloktí. Na tu jizvu už si ani nevzpomenu. Vzpomněla jsem si teď a když se mě někdo zeptá, od čeho ji mám. Každopádně to není nic katastrofálního, už jsem viděla fakt horší jizvy, takže myslím, že nějaké menší zjizvení buď zmizí nebo bude jen nepatrný ![]()
Dceru řízli při plánovaném cs do prdelky. Jizvu, ačkoliv šitou na plastice má ošklivou a širokou. Řešila sem to na pediatrii, chirurgii i kožním, všichni od toho dávají roce pryč, že se uvidí časem. Každopádně jizva roste s ní
@vverru píše:
Dceru řízli při plánovaném cs do prdelky. Jizvu, ačkoliv šitou na plastice má ošklivou a širokou. Řešila sem to na pediatrii, chirurgii i kožním, všichni od toho dávají roce pryč, že se uvidí časem. Každopádně jizva roste s ní
Ajaj, to jde? Co když miminko říznou do obličeje? Uf, chudinka malá. Snad se to časem spraví.
@vverru píše:
Já osobně bych to taky viděla na nějaký zákrok až v pozdějším věku
Starší synek má jizvu na tváři a taky od toho dávali všichni ruce pryč. Ono je fakt, že by to „spravili“, ale růst by to zase celý rozhodil. Zatím bych to hodně promazávala a masírovala
S dr.jsem to zatím neřešila, napadlo mě to dneska mrknout se na net po nějakých info, ale nic moc jsem nenašla. Ale asi to zatím vážně nemá cenu moc řešit. Budu mazat dál a doufat, že to zmizí co nejvíc
díky za Vaše názory
@Anonymní píše:
S dr.jsem to zatím neřešila, napadlo mě to dneska mrknout se na net po nějakých info, ale nic moc jsem nenašla. Ale asi to zatím vážně nemá cenu moc řešit. Budu mazat dál a doufat, že to zmizí co nejvícdíky za Vaše názory
A ještě tak minimálně rok chránit před sluncem - buď zakrývat nebo silně mazat vysokým faktorem. Zjizvená kůže se jinak hned „spálí“ - pak zčervená a už nikdy nevybledne - z toho jsou pak ty červený hodně viditelný jizvy
Mazáním a masírováním se zase jizva stane poddajnou a přestane být krabatá - vyhladí se. To je teď to maximum, co můžeš dělat. Výborný na masáže a mazání je sádlo a měsíčkové masti. Ať se to co nejvíc zlepší ![]()
@Jemys píše:
A ještě tak minimálně rok chránit před sluncem - buď zakrývat nebo silně mazat vysokým faktorem. Zjizvená kůže se jinak hned „spálí“ - pak zčervená a už nikdy nevybledne - z toho jsou pak ty červený hodně viditelný jizvy
No, ono jde spíš o to, že se jizva může pigmentovat. A pokud vím, tak by se nemělo opalovat vůbec, protože pigment se může usazovat v jizvě, i když slunko svítí třeba na jinou část těla. ![]()
@Cuarentena píše:
No, ono jde spíš o to, že se jizva může pigmentovat. A pokud vím, tak by se nemělo opalovat vůbec, protože pigment se může usazovat v jizvě, i když slunko svítí třeba na jinou část těla.
Až takhle mi to plastik nevysvětloval, tak netuším. Já mám jizvu přes celé čelo. Opalovala jsem se normálně, jen na čele jsem nosila čelenku nebo silně mazala. A jizva vybledla dokonale
Dcera byla operovana ve trech tydnech, uskrinuti vajecniku a jizva se ji zahojia krasne, temer nejde videt. Male deti maji lepsi regeneraci kuze, ale dost zalezi na typu jizvy a dopredu ti nikdo nerekne, jak se to bude vyvijet. Kazdopadne nejake vyhlazovani apod. Je mozne nejdriv ve 2 letech, co vim ja. Ale lip poradi nejaky odbornik, preci jen nemam zkusenost s konkretne vasim problemem.
@Cuarentena píše:
Ajaj, to jde? Co když miminko říznou do obličeje? Uf, chudinka malá. Snad se to časem spraví.
Jde, jen to neni moc casty. casteji byva dite ven zadicky. No le kdyz mi doktor po cisari povidal, ze ten nas malej delal c tom brise nejaky psi kusy a z rozriznuteho bricha na ne vykoukl oblicej, tak me tak vydesilo, ze mohl mit riznuty oblicej ![]()
Jizvy se dětem moc nebo co vim nedelaji.Moje holka ma dve osklive jizvy na nohou a nejdřív, ze se to zatahne, no nezatahlo a ted mi dr. na koznim a plastice rikaji, ze az bude po vývinu. Vlivem rustu a hormonu muzou jizvy ztvrdnout, zkrabatit a buh vi co ještě, takže cekame.Ani větší znamenko primo v mistech lemu spodniho pradla ji nechteji odstranit.
Zdravím a předem se omlouvám za anonym.
Chci se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost s jizvami novorozence. Dcera dostala po porodu těžkou infekci spojenou s problémy s krvácením. Zaplať pánbůh vše dobře dopadlo, ale na ručce ji zůstala zjizvená kůže. Je to poměrně velké, vlastně má krabaté jakoby celé předloktí. Vím, že je to „jen“ estetická záležitost a po tom, čím si prošla můžu být ráda, že toto bude její jediný následek, ale přeci jen..je to na dost viditelném místě. Proto se chci zeptat, zda tu někdo nemáte podobnou zkušenost s jizvami novorozence nebo malého miminka - zda třeba ještě trochu vymizí (ted jí bude půl roku a poctivě mažu), případně s metodami odstraňovaní u dětí (jak, v jakém věku…)