Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak můžeš, ale fenykl je lepší uvař fenyklový čaj a nebo půl na půl s kmínem, nám to pomohlo
Z MM na UM neprechazej ani OMYLEM, jenom to zhorsis (mela jsem dceru na UM a mela koliky jako prase do asi 4m, vim o cem mluvim).
Dale, nekoj non stop. Ano ano, je mi jasne, ze se sem zase nahrne stado kojo-fanaticek, co ti budou tvrdit, ze kojit se ma na pozadani, ale to je ted takova modni vlna a popira to logiku veci.
Kdyz se totiz micha natravene mleko s cerstvym, dochazi k fermentacnim procesum a zpomaluje to traveni, takze pod carou jsou ty problemy se zazivanim mnohem horsi. Zaludek musi mit cas to mleko zpracovat a vyprazdnit se.
Co se tyka toho rourkovani, u nas to byl fakt des bes a muj pediatr navrhl rourkovat pri kazdem prebalovani. Byla to rada nad zlato, nasi male to neuveritelne pomohlo. Do cca 6m jsme pravidelne rourkovali, pak se traveni ze dne na den upravilo a mala zacala kakat sama do sebe, prestala se tak absurdne nadymat a byla spokojena jako zelvicka.
Caj muzes zkusit, ale podle mne to je placebo. Navic, kmin je docela humus a mne osobne byva po kmine spatne. Na zvraceni. Takze neplati nutne, ze kmin je dobry na lepsi traveni, muze mit i opacny ucinek.
Zkusila bych eliminační dietu kdy vysadis aspoň na týden nejlépe 14 dní veškeré mléko, mléčné výrobky, jestli nenastane uleva. Dcera tak trpěla a má zjistenou alergii na bílkovinu kravského mléka. Za to nic nedáš.
@warita s tim kojenim mi to rikala i doktorka, taky mi doporucovala to i casove omezovat, aby si mala hodinu jen nepocucavala. Dneska je moderni presny opak - kdykoliv a jakkoliv dlouho. Ja to ale omezuju, kojim po 2,5 hodinach nejdrive, nastesti si mala ani drive moc nerika. A snazim se i tu delku omezovat. Kojime max dvacet minut. Ale je to o nervy, svadi to, protoze u prsa se uklidni a je spokojena, tak bych ji tam klidne nechala cely den, ale vim, ze je to jen momentalni “uleva” a pak by bylo jeste hur. Malou trapi spise to, ze se nemuze vyprdet, stolici ma mnohem mene nez driv, ale aspon jednou za den ma. Rourku jsme zkouseli, jen se vykalala a prdik ani jeden. Vsude strasi, ze si pak miminko na tu rourku muze zvyknout a uz se nevykaka samo. Ale jste zdarnym prikladem, ze to neni pravda. Uz jsem premyslela, jestli nepodniknout nejake vysetreni? Je to moje prvni a dost me vydesilo, ze porad tak place a narika, ze ani na chvilku to neprejde. Vsude ctu, ze je to normalni, vsichni vlastne resi prdikx, ale je to normalni v takove mire?
@Fifi2 uz jsem o tom taky premyslela a rozhodne to zkousim. Zatim to je dva dny, co nejim mlecne vyrobky.
Klidne bych fenyklovo-kminovy caj davala. Ze je placebo si nemyslim, kdyz pomohl i mne
ale budiz…na UM bych neprechazela, ja teda kojila na pozadani, ale mala problem nemela. Je pravda, ze kdyby mela, asi bych taky nechavala alespon 2-3 hodky prostoj klidne, aby to zaludek zpracoval. Navic konci vlna veder, tak nebude az takova silena zizen. A klidne rourkuj casteji, jak tu padlo, klidne pri kazdem prebaleni nebo kdyz zacne narikat. A co se tyce probiotik - jake davas? A zkousela jsi Babycalm? Za me lepsi jak espumisan, ale kazde dite je jine. Kdyz uz nahodou mala mela boleni, tak Babycalm lepsi. A davas Vigantol? Taky si nektere mamky stezuji…
Na rourku si urcite nezvykne, neboj ![]()
Už to je pár let. Určitě jsem zkoušela mladšímu dítěti dávat po lžičkách odvar z kmínu (plus já jedla kmínovou polévku) a ještě byl doporučený čas kmín-anýz-fenykl v poměru 1:2:3, to jsem myslím pila já a asi i později občas do odvaru dělala UM (musela jsem přestat kojit okolo 6.týdne), takže by sem tam lžička neměla uškodit malé.
Jinak ještě jsme měli u obou dětí efekt s homeop. čípky Carum Carvi, vozili jsme si je z Rakouska z lékárny.
@Anonymní píše:
@warita s tim kojenim mi to rikala i doktorka, taky mi doporucovala to i casove omezovat, aby si mala hodinu jen nepocucavala. Dneska je moderni presny opak - kdykoliv a jakkoliv dlouho. Ja to ale omezuju, kojim po 2,5 hodinach nejdrive, nastesti si mala ani drive moc nerika. A snazim se i tu delku omezovat. Kojime max dvacet minut. Ale je to o nervy, svadi to, protoze u prsa se uklidni a je spokojena, tak bych ji tam klidne nechala cely den, ale vim, ze je to jen momentalni “uleva” a pak by bylo jeste hur. Malou trapi spise to, ze se nemuze vyprdet, stolici ma mnohem mene nez driv, ale aspon jednou za den ma. Rourku jsme zkouseli, jen se vykalala a prdik ani jeden. Vsude strasi, ze si pak miminko na tu rourku muze zvyknout a uz se nevykaka samo. Ale jste zdarnym prikladem, ze to neni pravda. Uz jsem premyslela, jestli nepodniknout nejake vysetreni? Je to moje prvni a dost me vydesilo, ze porad tak place a narika, ze ani na chvilku to neprejde. Vsude ctu, ze je to normalni, vsichni vlastne resi prdikx, ale je to normalni v takove mire?
jak je stara? Nemuze to byt jenom obycejna 3m kolika?
Jinak, pokud je viditelne nadmuta, tak pomaha polozit na medizinbal briskem dolu a lehce pohupovat sem a tam. Po tom si nase prdolka vzdy uprdla jako stary chlap. Pry pomaha i nosit na tygrika ci jak se tomu rika.
Oboji nedoporucuju, pokud mas mimco blinkaci a tesne po nakrmeni. Hodne i zalezi, jak je mimco stare.
@warita male je 7 tydnu, takze to urcite je ta kolika, jen me prekvapilo (vystrasilo), ze je to az v takove mire to trapeni.
@Kukacka123 davam Espumisan pred kazdym kojenim a jednou za den Biogaiu. Asi dva tydny, zatim bez efektu. Babycalm se taky dava pred kazdym kojenim? A dal se berou probiotika (napr. ta Biogaia)? Mame vitamin D Terezia, protoze Vigantol mel vypadek, uz ho mame doma. To mi nerikej, ze taky dela neplechu.
A jeste musi mala brat zelezo, ale mame Maltofer sirup a ten by pry nemel zpusobovat takove problemy jak jine. Tak nevim.
@Anonymní píše:
@warita male je 7 tydnu, takze to urcite je ta kolika, jen me prekvapilo (vystrasilo), ze je to az v takove mire to trapeni.
tak to u nas prave vrcholila.
Ono to neni jenom brisko, jak asi sama vis, je to nevyzrala nervova soustava. Pridej k tomu drazdivost a mas nonstop kricici miminko.
Nase mala rvala od rana do vecera, ale nekdy na tech 7-8 tydnech to vrcholilo a pak se to zacalo pomalu lepsit. Odeznelo to na 4m.
Takze klidne vyzkousej cajik a taky ten babycalm, uvidis, zda to zabere. Nam pomohl jenom cas. Dobra zprava by mela byt, ze mozna jste uz jednou nohou z toho nejhorsiho venku. Treba za 2 tydny napises, ze uz to je dobry. Vydrz.
Mam doma to stejné. 3 týdny stará holka, která by na prsu byla nejradši nonstop. Umí brečet tak pěkně, že z toho modrá, přestává dýchat a chrapti. Nepřestane, dokud nedostane prso. Vetsinou ji tak 3× behem hodiny a pak na hodinu usne. Talhle dokola cely den a celou noc. Já vím, že nemá hlad, jen se uklidňuje a nechci ji to prso pořád dávat, protože pak ji akorát bolí břicho. Jenže ona se nijak jinak uklidnit nedá. Teď jsem si pořídila kojící čaj s fenyklem, kminem a tak třeba bude mít nějaký efekt. Ale ja vlastne nevim, co presne ji trápí. Maly mimina proste rvou.
@Anonymní píše:
@Fifi2 uz jsem o tom taky premyslela a rozhodne to zkousim. Zatim to je dva dny, co nejim mlecne vyrobky.
Tak hodně štěstí, třeba to tim neni. Ale je třeba vyloučit vse. U nás to tím bohužel bylo, ale zlepseni malé, protože podle testů nakonec vyšly i vejce. Které jsem jedla dost, moc už toho totiž s mléčnou dietou na jidlo nebylo. Ale to jsme zjistili, až za dlouho než jsme se nějakých testu vůbec dočkali
Držím palce. Snad je to jen bříško a až se začne víc hýbat, bude vše ok ![]()
Chtela bych se zeptat na vase zkusenosti, mame holcicku, kterou od narozeni trapi brisko. Ted posledni dny je to uplny extrem, kdyz nespi nebo nebi u prsa jen place a narika. Uz se vubec nesmeje, nejde s ni nic delat, par prestavek na spanek jinak cely den jen plac. Zkousime vsechno, co se da - masaze pupikem, olejickem, nahrate pecicky, koupani, cviceni s nozickama, hlidam si co jim, davame espumisan a probiotika, zavinujeme, nosime, nic nefunguje. Uz jsme zkouseli i rourku, ulevilo se ji, klidne usnula, ale po probuzeni zase jen rev. Nemuze se vyprdet, kdyz to pak jde, jeji o dost lepe. Premyslela jsem i o tom prejit z MM na UM, jestli by to nepomohlo? Dala bych vsechny za to, aby ji to prestalo trapit a zase se usmivala. Zkousela jsem i odvar z kminu a trosku to pomohlo, chci se zeptat, zda to mohu davat plne kojene 7 tydenni holcicce a jak casto a kolik. Moc dekuji za vase zkusenosti a rady.