Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
DObrý den, chtěla bych se zeptat byl někdo na těhotenské cukrovce ve 23+0tt? Všude čtu že se má jít 24-28tt, oni jiný termín mi dát nemohli než zítra to budu 23+0tt…aby došli prý výsledky včas kvuli Vánocům…Kdybych šla den potom tak bych byla 23+1 (což vlastně už je 24tt) tak nevím zda to vadí? Volala jsem raději na gyndu a tam mi sestřička řekla že to nevadí že je to ukončený 23tt a pak najíždím na 24tt že ten den dva nehrajou prý roli…ale i tak mi to neda…s první sem byla 24+1…takže ted sem z toho taková nervní
@Petruna21 no mluvila jsem jen se sestřičkou a ona je dost nervak když někdo vola, tak se bojím že mi třeba odsekla aby mě měla z krku ![]()
@Caborina To by snad neudělala ne?
myslím si že to opravdu nevadí ![]()
To opravdu nevadí. Naopak, kdyby bylo nějaké podezření na těhotenskou cukrovku, poslali by tě i dřív.
Tam jde jen o to, že s pokročilejším těhotenstvím se případná cukrovka zhoršuje, takže nabráno moc brzy se to ještě nemusí projevit. Možná bych si to nechala nabrat v klidu po svátcích.
No pravě bojím se že to je brzo že třeba se ještě cukrovka neprojeví…tak nevím, každopadně musím jít zítra, na gyndu jdu 3.1 a 14 dní jdou výsledky tak by mi tam nestihli přijít právě…
@Caborina píše:
No pravě bojím se že to je brzo že třeba se ještě cukrovka neprojeví…tak nevím, každopadně musím jít zítra, na gyndu jdu 3.1 a 14 dní jdou výsledky tak by mi tam nestihli přijít právě…
No a? Tak ti tam přijdou výsledky do další návštěvy ne?
No, v reálu jsou ty výsledky hotové do hodiny (musí se v laborce zpracovat do hodiny od odběru, jinak to nemá vypovídací hodnotu). Nemá to náhodou vaše dr. tak, že nabere ty tři krve a pak je souhrnně někam odešle? Pokud ano, je to špatně a byl by to větší problém než náběr o týden dřív. Pak bych si nechala napsat žádanku do nějakého diacentra. Pokud to zpracují hned a výsledky jen papírově putují 14 dní, tak bych si tam prostě zavolala, OGTT vážně musí být vyhodnocený hned.
@ugluk @ugluk jdu přímo do odběrové místnosti synlab, myslím ty papíry že pak jdou k mudr cca 10-14 dní…
Tak lepsi je brat to spis pozdeji nez driv, po svatcich te jako nevezmou? To se prece porad vlezes do 28 tt…
Pokud by se ti cukrovka měla rozvinout později, tak bys měla podle mě hraniční výsledky už třeba v 19tt.
Pokud cukrovku máš, je lepší to odhalit dříve. Když budou výsledky ukázkové, nemusíš se bát. Když budou hraniční, můžou tě pak poslat znovu, nebo si můžeš zajít v lednu jako samplátce (vyjde to asi na 120kč ten celý test)
Tak bych se zeptala dr., jak získat výsledky dřív, vždyť je to nesmysl, aby to v laborce zpracovali do hodiny a kdr. to pak šlo 14 dní. I když pokud to posílají Českou poštou přes svátky… ![]()
Já byla na Karláku, tam kromě toho, že poslali výsledky dr., mi je sdělili hned osobně.
Ale pokud jsi neměla cukrovku ani podobné problémy minule, lačnou glykémii máš fajn a jsi bez cukru v moči, klidně bych to nechala na ten leden, záleží na tobě.
Taky jsem byla přímo v Synlabu a výsledky měla moje dr. hned druhý den dopoledne.