Olmíci a modifikovaný škrob
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@zasemamina píše: želatina, ale rozhodně je to menší zlo než modifikovaný škrob.
škrob není zlo, želatina taky není zlo
je to šizené, ale neublíží to. jako dat si k jogurtu rohlik¨
tak oprava, na prdchozi strance jsem se docetla, ze to ani eni sizeni
Příspěvek upraven 07.08.12 v 11:46
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivuska.h píše:
To máš samozřejmě pravdu, ale někdo se třeba chce vyhnout právě tomu vanilinu a barvivům, navíc ten s pravou vanilkou vyjde pak mnohem dráž, než když si ho umícháš doma ze základních surovin.
To máš pravdu. Já vycházím z toho, že vanilkový je nabarvený betakaroténem, což je v mrkvi, a čoko je bez barviv a jiný nekupujeme. A máš pravdu, že vyjde levněji ten domácí. A věříš, že mě to nikdy nenapadlo? Škrob a vajíčka doma máme pořád, a když děti chtějí pudink, kolikrát jim řeknu, že pudink nemáme.. Člověk se pořád učí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KačkaK40 píše:
To máš pravdu. Já vycházím z toho, že vanilkový je nabarvený betakaroténem, což je v mrkvi, a čoko je bez barviv a jiný nekupujeme. A máš pravdu, že vyjde levněji ten domácí. A věříš, že mě to nikdy nenapadlo? Škrob a vajíčka doma máme pořád, a když děti chtějí pudink, kolikrát jim řeknu, že pudink nemáme.. Člověk se pořád učí
Mě to taky napadlo právě jednou, když nebyl puding a děti se dožadovaly domácího pribiňáka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivuska.hKosmetika – však taky „chemickou“ kosmetiku nekupujuJediná výjimka je šampón, protože přírodní šampón mi vlasy dobře neumyje, bohužel
Jak to myslíš, že dobře neumyje? To ti jen nesedne nebo máš pocit, že nejsou dost čisté? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja teda nevim, cemu rikate prirodni kosmetika, ale na koznim nam pobavene vykladali o „prirodnich samponech“ - obyc sampon, do ktereho pridaji 0,05% nejake prirodni slozky. Dale povidali o obsahu mysich hovinek v nejakem bylinnem produktu, o cenach samponu vs cene lahvicky, o lipozomech v mastem zakladu… no proste zakaznik skoci na vsechno…ostatne jak to ma taky clovek bez vzdelani posoudit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pansy píše:
Jsem vystudovany chemik-potravinar. Mym oborem je analyza a kvalita potravin.
A z praxe muzu rict, ze radeji budu jist geneticky upravenou soju, na kterou nemusi pak pouzivat miliony postriku, nez sice geneticky cistou soju, ale plnou jedu. Rezidua (zbytky) pesticidu jsou uplne ve vsem, i ve slavnych biopotravinach, pac je tim zamorene cele zivotni prostredi a nepomuze ani to, ze 10 let se tam nic pestovat nebude-ze vzorku pudy je i po 10 letech patrne, ze se tam chemicky osetrovalo. Jinak genove inzenyrstvi se dnes bezne pouziva v medicine, jsou maminky, ktere by bez pomoci genetiku, nemely zdrave deti, milionum lidi geneticke inzenyrstvi zachranilo zivot pred rakovinou… A princip genetickeho inzenyrstvi pro medicinu i pro rostliny, je uplne stejny.Co se tyce modifikovanych skrobu, muzou byt modifikovany:
Chemicky degradovane
Enzymove degradovane
Oxidovane
Termicky modifikovaneJsou zdravotne nezavadne, jedna se o upravu funkcnich skupin, pro dosazeni urcitych vlastnosti-pr rozpustnost ve studene vode, snizeni viskozity, zlepseni rozpustnosti, zvyseni stabilizace atd. pro dane potravinarske odvetvi. Zase jinym zpusobem si skroby modifikuji v textilnim prumyslu, farmacii nebo ve stavebnictvi.
Ted budu oskliva-pokud se to nekomu nelibi a nadava-nadavat muze jen sam sobe, kdyz to kupuje. Ovocne jogurty se vyrabi pro pohodlnost zakazniku-chteji uz jogurt+ovoce, aby ten jogurt co nejvic vydrzel a samozrejme dobre chutnal. Cehoz nelze dosahnout pouhym smichanim jogurtu a ovocne slozky, bohuzel, to ma trvanlivost jen nekolik malo hodin. Takze komu se to nelibi, at nenadava, nekupuje to a kupuje jen bile jogurty a z nich si doma vyrabi cerstve ovocne-staci rozmackat ovoce…
Je to takovy solamyl vylepseny napr prave pro jogurty, v bilem jogurtu nemaji co delat, nejsou tam potrebne, ale ovocny jogurt bez skrobu je problem. Jogurt po pridani ovocne drene hodne zridne, navic by zacal diky obsazene vode a cukru (berte i jen prirodni zdroje-pr. namackane jahody) se okamzite kazit. Pokud by jste pridali normalni solamyl (nemodifikovany skrob), sice se zahusti, ale druhy den uz by zase tekl (molekuly-tzv site neudrzi molekuly vody vecne), modifikovany skrob ma vylepsene vlastnosti, aby pohltil co nejvice molekul vody do sebe (tim se snizi ta tekutost a pomuze to trvanlivosti) a udrzel ji tam po dobu trvanlivosti.
Díky! Ale jak je tedy možné, že jsou jogurty bez těchto mod. škrobů a želatiny apod…viz právě Holandia, Jogobela a další?
- Citovat
- Upravit
@beruškaa82 píše:
Jak to myslíš, že dobře neumyje? To ti jen nesedne nebo máš pocit, že nejsou dost čisté?
Musím si ho dát hrozně moc, aby byly vlasy umyté (= ne mastné), takže jedna flaštička je tak na 3 mytí a to je poněkud nákladné
Měla jsem donedávna vlasy pod zadek, teď mám jen po ramena, tak by to asi teď fungovalo líp.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava píše:
Ja teda nevim, cemu rikate prirodni kosmetika, ale na koznim nam pobavene vykladali o „prirodnich samponech“ - obyc sampon, do ktereho pridaji 0,05% nejake prirodni slozky. Dale povidali o obsahu mysich hovinek v nejakem bylinnem produktu, o cenach samponu vs cene lahvicky, o lipozomech v mastem zakladu… no proste zakaznik skoci na vsechno…ostatne jak to ma taky clovek bez vzdelani posoudit?
To samozřejmě nemyslím, kupuju skutečně přírodní kosmetiku, tj, bez jakýchkoliv ropných derivátů, parfemací atd. U všeho zkoumám složení, nejvíc se mi osvědčil nobilis.cz.
Člověk bez patřičného vzdělání to posoudí tak, že si zapne počítač, naťuká vévévé gůgl kom a hledá jednotlivé složky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivuska.h píše:
To samozřejmě nemyslím, kupuju skutečně přírodní kosmetiku, tj, bez jakýchkoliv ropných derivátů, parfemací atd. U všeho zkoumám složení, nejvíc se mi osvědčil nobilis.cz.Člověk bez patřičného vzdělání to posoudí tak, že si zapne počítač, naťuká vévévé gůgl kom a hledá jednotlivé složky
nemyslim, z googlovani casto vznikaji bludy a fámy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivuska.h píše:
To samozřejmě nemyslím, kupuju skutečně přírodní kosmetiku, tj, bez jakýchkoliv ropných derivátů, parfemací atd. U všeho zkoumám složení, nejvíc se mi osvědčil nobilis.cz.Člověk bez patřičného vzdělání to posoudí tak, že si zapne počítač, naťuká vévévé gůgl kom a hledá jednotlivé složky
presne tak si to slozku po slozce hledam ja a kdyz to clovek hleda i v anglictine, tak uz se tech informaci da najit hodne, znacka Bio bohuzel nezarucuje, ze se v kosmetice nemuze nachazet neco, co zrovna neni OK
- Citovat
- Upravit
@MUFICE píše:
@pansy Tak oni hlavně tím škrobem nahrazují tuk v těch jogurtech 0,1% a lidi si myslí, jak jedí dietně![]()
Jak jsem psala, redi mleko (jako mleko beru jen plnotucne), pak to zahustuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucenka píše:
@pansy hele ale vždyť se dají koupit i ovocné jogurty bez škrobu. Takže evidentně není nutné je přidávat ani do ovocných jogurtů.
Nepridaji je do kogurtu, ale jsou obsazeny v te ovocne slozce, konkretne zelatina nebo pektin, nemusi se potom uvadet ve slozeni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava píše:
nemyslim, z googlovani casto vznikaji bludy a fámy
To musíš ty informace zpracovávat kriticky a vědět, který zdroj je věrohodný a který ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivuska.h píše:
Vysvetlete mi prosim pojem ropny derivat-nerozumim, co znamena, ze je neco bez ropnych detivatu a ze to neni prirodni. Ropa je prirodni produkt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mmonica píše:
presne tak si to slozku po slozce hledam ja a kdyz to clovek hleda i v anglictine, tak uz se tech informaci da najit hodne, znacka Bio bohuzel nezarucuje, ze se v kosmetice nemuze nachazet neco, co zrovna neni OK
Ano, anglicky psané zdroje jsou nutnost, v češtině je toho málo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit