Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den,v 10+3 tydnu jsme byla na sreeningu a vysledky dopadli dobře,ale na ultr byla videt omfalokela..nezcelene břiško
bylo mi doporučene jit na amniocentezu..je možne že ješte se to muže zacelit,proto ješte před zakrokem probehne ultrazvuk.Je tady nejaka maminka,co mela ten samy problem?da se to nejak lečit?nebo se spiš mam smiřit se špatnym koncem…
dekuji za nazory a přispevky.
Ahojky, ja mam nejake zkusenosti, bohuzel smutne.
Malej mel gastroschizis to je to stejne temer jako omfalokela, rozdil je jen v tom, ze omfalokela je v takovem vacku chranena a gastroschizis znamena, ze jsou veskere organy venku a ne ve vacku. Strasne zalezi jakeho rozsahu ta omfalokela, ci gastroschizis je. Pokud jdou ven jen strivka tak neni duvod k panice, vse lze operovat. Hlavne se nevzdavej!!! Je sposty deti, ktere prezily tyto nemoci i s rozsahlejsiho typu.
Mimochodem, mne rikali, ze je to tez omfalokela cca od 11tt, ale pak v 18tt, kdy jde vse lepe videt to zmenili na gastroschizis. Kdybys chtela vedet neco konkretniho tak s eklidne ptej tady nebo SZ. ![]()
Ahoj, já mám dítě s jinou vadou, ale tuhle znám taky a gastroschizu taky (z pobytu na chirurgii). Moje dítě žije a je celkem v pořádku a ta naše vada je horší než gastroschiza. Potkala jsem děti, co měly venku celé tenké střevo a nebo jen část a jsou poměrně brzy v pořádku
(řádově měsíce), ale jsou tam často návraty do nemocnice
Záleží na rozsahu, někdy je to na více operací
Ale řeknu ti, že mít dítě s VVV není zrovna žádný med
Kdybych měla mít druhé třeba právě s tou gastroschizou, nebyla bych asi 100% rozhodnutá si ho nechat. Ale asi bych do toho šla, že bych to chtěla zkusit.
Zacelit se to podle mě nemůže, tohle je už hotové, tvoří se to tak v 5. týdnu nitroděložního života. A na AMC podle mě nic nenajdou, není to genetická vada, jen možná by mohlo mít dítě nějaký syndrom, který je mmch spojen s gastroschizou či omfalokélou, ale to je strašně vzácné, že myslím, že ne ![]()
Dítě to s velkou pravděpodobností přežije a snad bude i v pořádku, ale samo umřít může, záleží na rozsahu, porodní váze, donošenosti, pooperačních komplikacích atd.
Já už bych to znovu zažít nemohla, ale poprvé bych do toho asi šla.
A ještě, jestli máš jiné dítě už doma.. u prvního se věnuješ jen jemu, ale druhé, to už je něco jiného
Lékaři ti řeknou snad vše potřebné
Držím ti palce, aby to bylo, že se jen někdo seknul
![]()
Zdravim.. omfalokela je vlastne pupecnikova kyla. Nasi kluci ji meli vsichni, zjisteno taky na ultrazvuku. Hned po porodu jim byla odoperovana a ted je vse
Akorat zbyla jizva misto pupiku.
Sama od sebe se nezaceli, ovsem az takova vzacnost omfalokela neni. Miminkum se muze pupecni kyla objevit taky po porodu. Synove ji meli jako soucast jednoho vzacnyho syndromu, ktery tvoje mimco samozrejme mit nemusi. Drzim palce. A hlavne je dobry, ze ji lekari vidi uz ted a pri porodu by ti meli asistovat rovnou detsti chirurgove, kteri se hned na mimco kouknou. Aspon ja to tak mela. Hodne stesti. Bude to ok, uvidis. ![]()
Dekuju Vam…ja asi předbiham..ale ten strach me ubiji..vlastne ješte nemam nic potvrzene na 100%..je možne že jsme byli na ultr.i brzo…se teda utešuji…nezbyva než čekat na dalši vyš.v brne na ultr.pak teda plodovka..a čekat na vysledek..nejspiš zaplatim abych vedela dřiv vysledek..no je to celkem sprostarna..zaplat at viš dřiv…
Anonymní píše:
Ahoj, já mám dítě s jinou vadou, ale tuhle znám taky a gastroschizu taky (z pobytu na chirurgii). Moje dítě žije a je celkem v pořádku a ta naše vada je horší než gastroschiza. Potkala jsem děti, co měly venku celé tenké střevo a nebo jen část a jsou poměrně brzy v pořádku(řádově měsíce), ale jsou tam často návraty do nemocnice
Záleží na rozsahu, někdy je to na více operací
Ale řeknu ti, že mít dítě s VVV není zrovna žádný med
Kdybych měla mít druhé třeba právě s tou gastroschizou, nebyla bych asi 100% rozhodnutá si ho nechat. Ale asi bych do toho šla, že bych to chtěla zkusit.
Zacelit se to podle mě nemůže, tohle je už hotové, tvoří se to tak v 5. týdnu nitroděložního života. A na AMC podle mě nic nenajdou, není to genetická vada, jen možná by mohlo mít dítě nějaký syndrom, který je mmch spojen s gastroschizou či omfalokélou, ale to je strašně vzácné, že myslím, že ne
Dítě to s velkou pravděpodobností přežije a snad bude i v pořádku, ale samo umřít může, záleží na rozsahu, porodní váze, donošenosti, pooperačních komplikacích atd.Já už bych to znovu zažít nemohla, ale poprvé bych do toho asi šla.
A ještě, jestli máš jiné dítě už doma.. u prvního se věnuješ jen jemu, ale druhé, to už je něco jiného
Lékaři ti řeknou snad vše potřebné
Držím ti palce, aby to bylo, že se jen někdo seknul
![]()
Gastroschizis znamena organy ven, nejen strivka
, nas chlapecek mel venku skoro vsechny organy az na plic a srdce, moc mechir uz mu tahly ty zbyle organy, tez ven…
Nadka76 píše:
Dekuju Vam…ja asi předbiham..ale ten strach me ubiji..vlastne ješte nemam nic potvrzene na 100%..je možne že jsme byli na ultr.i brzo…se teda utešuji…nezbyva než čekat na dalši vyš.v brne na ultr.pak teda plodovka..a čekat na vysledek..nejspiš zaplatim abych vedela dřiv vysledek..no je to celkem sprostarna..zaplat at viš dřiv…
U gastroschizis napr. je predpoklad, ze zde nejsou dalsi VVV jako down syndrom atd u omfakely je tam nejaka sance. Jinak nam doktor ted, kdy cekame miminko rekl na zacatku tehu, ze na zacatku to u kazdeho miminka vypada jako omfalokela
. Takze drzim pesti, aby to byl jen omyl. Pokud ne, jsem tu, kdybys potrebovala, existuje kupina na fb, kde jsou rodice deti, kteri si prosli timhle, tak kdybys chtela dam ti link . Ale ja verim, ze se to nesane a pojedes s UTZ s tim, ze miminko je zdrave. Moooc na tebe myslim a drzim pesti i u nohou
![]()
A nemůže bát těhotenství o několik dnů mladší? Mezi šestým a jedenáctým týdnem se vyskytuje fiyziologická omfalokéla u všek plodů, do 11. týdne by se střívka měla vrátit zpět do břišní dutiny…
Je docela možné, že se to ještě upraví…?
eva valoi píše:
A nemůže bát těhotenství o několik dnů mladší? Mezi šestým a jedenáctým týdnem se vyskytuje fiyziologická omfalokéla u všek plodů, do 11. týdne by se střívka měla vrátit zpět do břišní dutiny…
Je docela možné, že se to ještě upraví…?
Uz jsem to psala. Pokud je zakladatelka 10+3, tak si myslim,ze tady ta moznost je
Dobrý večer, jsem ve 20 týdnu a nám zůstalo tenké střevo mimo bříško plodu. Střeva jsou prý ve váčku. Vše je jinak v pořádku. Srdíčko, páteř, ruce… Teď si nevíme rady. Přerušit nebo ne? ![]()
33nove píše:
Dobrý večer, jsem ve 20 týdnu a nám zůstalo tenké střevo mimo bříško plodu. Střeva jsou prý ve váčku. Vše je jinak v pořádku. Srdíčko, páteř, ruce… Teď si nevíme rady. Přerušit nebo ne?
Jestli je ve váčku jenom tenké střevo, tak to určitě půjde operovat. Dejte tomu šanci. Jestli tam není nic jiného, tak tomu dejte šanci.
Prý je pouze tenké střevo. Co když bude neustále trávit svůj život v nemocnici? Doktor nikdy neřekne že, je tenké střevo v pořádku. Je možnost 50 na 50. Také záleží kolik je ho venku. To mi řekne dnes.
Dneska už jsou doktoři machři, pobytu v nemocnici jsem se taky bála…že tam se synem budeme často (měl vrozenou srdeční vadu - neoperovaná neslučitelná se životem) a od operace po porodu v nemocnici byl jen jednou a to kvůli obyčejnému zápalu plic ![]()
Dala bych tomu jak píšou holky šanci, uvidíš co vám ještě řekne doktor…v Motole na oddělení rizikového těhotenství, tam se mnou leželo spousty holek s vaší diagnozou.
Život po nemocnicích může někdo strávit s dítětem, které se narodilo úplně zdravé a onemocnělo. Je možné, že vy budete mít stížený start do života, v nemocnici si nějaký čas pobudete a pak se u doktora objevíte už jenom na očkování…Tohle je prostě o tom, dát životu šanci a prát se s osudem. Celoživotní zdraví ti nikdo stejně nezaručí.