Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V srpnu jedu s 10 měsíční dcerou na dovolenou do Maďarska. Chtěla bych se zeptat, jestli je nutné pro tak malé dítě koupit dětský opalovací krém, nebo ji můžu mazat normálním opalovákem, který používám já? Mám blbý dotaz, ale nechci ji případně nějak ublížit.
Občas máznu tříleťačku svým a nemám z toho dobrý pocit
Nevím zda je to jen masáž výrobců. Počkáme na nějakou fundovanou odpověď ![]()
Mám doma dětskou biodermu a dětský avene - pokud byste někdo měl ekvivalent pro dospěláky, můžem porovnat složení. Nic jiného mě nenapadá. ![]()
Asi jsme fakt už zblnutí reklamama
tak podle toho jaký máš faktor? pokud nějaký vysoký, tak bych ji klidně namazala.Ale tak malého bobka bych mazala 50.
Ja obcas maznu malou svym sensitive opalovakem s faktorem 30, ale jinak ma svuj opalovak s faktorem 50.
V posledním čísle dTestu píšou, že rozdíl mezi klasickým a dětským opalovákem je v obrázcích na obalu
Ale je fakt, že někteří výrobci ty dětské krémy ochuzují o některé ne úplně zdravé složky, aby ty krémy byly méně alergizující.. Taky se u pár chemikálií obsažených v opalovácích neví, nakolik jsou bezpečné, tak se jejich množství ubírá. Každopádně je ale složení vždycky jen v rukou výrobce ![]()
Četla jsem to stejné, jak @Krakatice88 . A souhlasím s tím, že dětské výrobky jsou mnohdy jen s obrázky, jsou menší a dražší. Krém bych vybírala hlavně podle faktoru, těch 50 nebo 50+.
Záleží, jestli třeba nemá nějakou citlivější pleť, ale pokud nikdy neměla žádný problém asi můžeš. Já teda kupuju většinou ty dětské, ale pravda, že když byl malej úplně miminko, tak mi sama lékárnice řekla, že Daylong to tuším byl, ať vezmu klidně ten nedětský. Vzala jsem ho tenktrát a v pohodě.
Když jsem na půlroce malému chtěla koupit v lékárně daylong, tak mi lékárnice tvrdila, ať nevyhazuju prachy - že je to stejně k ničemu. Na můj dotaz, čím ho mám mazat, tak prý ničím, že ve všem jsou sačky a na tak malé dítě by to nepatlala a ať na slunko vůbec nechodíme. Mi moc nepomohla
Nicméně rozdíl mezi daylongem a běžným krémem je, že to prý funguje na úplně jiném principu - v tom daylongu je nějaká složka, která není tak účinná v ochraně proti slunci, ale zase není tak toxická jako složky v jiných krémech (už si přesně nepamatuju to vysvětlení, mělo to něco společného s UV filtrem..). Takže ano, z hlediska složení je v těch krémech rozdíl a v těch lepších dětských krémech není tolik saček, co se týče ochrany proti slunci spíš naopak, ale zase to dítě má být na přímém slunku pokud možno minimálně. Takže já ten daylong nakonec koupila jen tak pro jistotu, ale jinak jsem ho spíš slunka stranila.. ![]()
@Svandu jde o chemický nebo fyzikální filtr…pro děti je samozřejmě lepší ten fyzikální, dělá takový modrý film jakoby
@Svandu Asi tak nějak, taky jsem jezdili, když byl úplně malinkatej, ve stínu, na kočárku měli slunečník a hlídala jsem sluníčko, ale občas bylo třeba máznout. Hlavně když šel s kočárkem někdo jiný než já ![]()
Děti jsem do roka mazala Daylongem baby (nebo jak se jmenuje, prostě tím s fyzikálním filtrem), pak Daylongem dětským s UV filtrem 30 (prý odpovídá 40). A před pár dny mi švagrová říkala (pracuje v lékárně), že podle nějakého nezávislého testu se v dětském Daylongu našla složka, která je pro děti přímo škodlivá, ale detaily nevím, mám to jen per hubam, tak nechci šířit paniku (ale už šířím, že?
). Takže pro příště bych asi vybírala tak, aby to mělo vysoký faktor a bylo to třeba označeno jako hypoalergení nebo tak něco, poradila bych se v lékárně (a nemuselo by to být vyloženě dětské).
Já mažu buď naším Ladivalem 20 (naprosto bez problému), nebo má svůj Ladival dětský 30 (ten má zvýšenou odolnost proti vodě) jinak jsou oba perfektní a bez problémů, bez parfemace, pro citlivou kůži atd. Teď mám koupený Ladival dětský 50, ale ještě jsem nezkoušela.
Já ze začátku koupila malé Daylong. Drahý jako prase..cca 400,– Hrozně blbě se mi natírá, takže sáhnu vždy po mém z DMka a malá ještě žije
Asi bych už nekoupila speciální krém pro děti. Malá není citlivá na krémy, takže to nebudu tak řešit. Ono ve finále jsou ty krémy stejný.. Ale cena o dost rozdílná. Nekoukám ani tak na na značku jako na složení.