Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky holky potřebuju poradit. Dneska mi vyrašil hnusný opar na rtu. Docela na to trpím, ale tenhle je první v období těhotenství. Četla jsem že není škodlivý, ale že se nesmí používat žádné mastičky. To jsem si ale přečetla pozdě a asi 3× jsem ho namazala Aciclovirem. Je to mastička dovezená z Francie tak nwm jestli ji budete znát, ale myslíte, že to bude mít nějaký vliv na mimčo nebo tak nějak?? Docela se bojím prosím poraďte.
Nevím, neznám, ale myslím že žádná mastička na ret na 99,99999 procent miminko v děloze ohrozit nemůže..
Jee, to snad ne..A pokud jsi se tim jednou namazala..Na internetu k nemu nenajdes pribalak v cestine? ![]()
Klid! Trpím na opary ve velmi závažné formě, v obou těhotenstvích jsem si aciklovirem mazala (Zovirax). V lékárně se sice tvářili divně, ale s mým lékařem jsme se shodli, že lepší jeden namazaný opar, než kdyby se mi rozlezlo přes celé rty, nos nebo tvář (což pokud nemažu antivirotikem je přesně to, co se stane). Navíc už jsi ve třetím trimestru. Nebála bych se, fakt.
Já opary mažu Kosmínem a za těhotenství jsem měla 4 a mazala pokaždé. ![]()
Ted by to nemělo vadit, hlavně se nesmějí pusinkovat miminka ty uplně čerstvě vylíhnuté s oparem
![]()
A ještě mě napadlo: jak bylo nedávno v Ordinaci v růžové zahradě jak se Čestmír nesměl k mimču ani přiblížit protože měl opar…je na tom něco pravdy nebo je to nesmysl?? ![]()
@Buffy165 taky na opary trpím, měla jsem je i v těhotenství, 3 týdny po porodu se mi udělaly opary přes oba rty, navíc extrémně nateklé, vypadala jsem jak havajská domovnice o malou jsem se ale starat přestat nemohla, že? Ale prostě jsem si každou chvíli myla ruce a nepusinkovala. A dávala jsem si pozor, abych se prostě nijak s tou pusou o malou neštrejchla.
@Buffy165 Nevím, co bylo v Ordinaci, ale opary jsou pro miminka skutečně hodně nebezpečný. Mně se udělal, když byly malýmu tři týdny - v lékárně mi doporučili náplasti (myslím Compeet nebo tak nějak se to jmenuje) a k miminku chodit radši s rouškou, důkladně mýt ruce. Byl to teda vopruz, ale radši jsem to všechno dodržovala, hrozně jsem se bála. Naštěstí ta náplast to vyléčila hodně rychle a malej nic nechytil. Jo a taky jsem při té příležitosti nastudovala, že zhruba do půl roka by děti měly být chráněné ještě protilátkami od mámy, že horší je to později.
@Buffy165 Není to nesmysl, mohou dostat i herpetickou encefalitidu, hodně nebezpečné.
@Buffy165 mastičky s antivirotiky se opravdu v těhotenství nedoporučují, ale klid, miminko ve 34.tt už je hotové, jen se dopéká
Určitě si mu neublížila.. ale dál mazej Hemagelem nebo si kup ty Compeet náplasti.. podpoří to tzv. vlhké hojení, ale neobsahuje to nic škodlivého. Opar ba rtu jako takový v těhotenství nevadí, alespoň se miminko narodí vybavené protilátkami
Nebezpečný je opar u novorozeňat bez protilátek chycený od cizích lidí..mají ještě slabou imunitu a ten virus se pak snadno šíří a může z toho být velký problém..ale to se tě v tuto chvíli netýká a ani týkat nebude. neboj ![]()
Ahoj, ja mela opar v cca 27tydnu (nepamatuju si presne), miminku to uz nevadi, ale nasadili mi antivirotikum, aby se mi v tele nerozsirovalo.. Ted (35t.) mi gynekolog rekl, ze budeme nejspis znovu davat to antivirotikum jako prevenci - bylo by nebezpecny, kdyby se mi opar nahodou udelal v dobe porodu. Takze doporucuju rict o tom svymu doktorovi
@Buffy165 mela sem opar v 28tt a dr mi na to napsal zovirax, akorat sem misto 5× denne mazala jen 3× denne 5 dni a opar zmizel. ![]()
@Trudinka píše:
@Buffy165 Není to nesmysl, mohou dostat i herpetickou encefalitidu, hodně nebezpečné.
Můžu se prosím zeptat do kdy nebezpečí vzniku herpetické encefalitidy trvá??? Myslím tím když už je dítko imunitně vůči herpesu odolné, že se mu udělá z nákazy „jen“ opar a nerozvine se v tohle onemocnění?? Neví někdo jestli je to někde uvedeno???
![]()