Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím ![]()
Mohla bych poprosit, zda by mi mohl někdo poradit s Open officem? Dělám diplomku, ale popravdě-vůbec neumím pracovat s textovým programem ![]()
Na základce a střední škole jsme doma počítač neměli a já jako jediná ve třídě zaostávala a z výpočetní techniky jsem měla, trojky, čtverky!!Svůj první počítač jsem si pořídila až ve 21 letech.
Tak možná se mi budete smát, ale nevím, jak se dělá obsah.
Dále vůbec nevím, jak mám udělat poznámku pod čarou. Když cituji nějakou knížku, tak chci dát citaci. Dám vložit-poznámka pod čarou a objeví se číslování (automaticky).dyž to dám, tak se mi objeví číslování, ale vzestupně..jenže mám tolik citací, že by to bylo například od 1 do 48..a nevím, jak udělat, aby to bylo na každé stránce jen jedna až tři citace maximálně..
Fakt v tom tápu. Chtěla bych se to naučit, ale vlastně nemám kde a od koho-nikdo nemá čas. Takže moc děkuji za radu.
Suwari- k těm poznámkám pod čarou - čtu to, ale přesně nerozumím, co bys potřebovala jinak?
podle normy je správně, když se poznámky pod čarou číslují v celém dokumentu, tedy v celé diplomce od 1 třeba do 300. Prostě každá poznámka se ti zobrazí na té stránce, kde ji vytvoříš, ale nejede se na každé stránce vždy od jedničky, ale pokačuje se průběžně dál - jinak by v tom byl děsný zmatek, kdybys měla v diplomce třeba deset poznámek č. 1. Nebo jsem tě nepochopila? open office ti to háže nějak špatně? prříapdě mi dovysvětli jak bys to potřebovala jinak.
určitě máte na škole nějakou příručku nebo manuál, prostě návod jak psát diplomku, že a v tom návodu bývají i doporučené způsoby jak má vypadat první stránka diplomky, jak má vypadat obsah, jak číslovat poznámky pod čarou, doporučený typ a velikost písma textu a nadpisů, atd. Máš nějaký takový manuál?
na obsah ti mrknu.
Vytvoření obsahu.
nahoře na liště zmáčkni Insert, rozroluje se ti záložka a z ní vyber Indexes and tables (já to mám patnácté shora). otevře se ti okna v něm vyber Table of Content a to je vše ![]()
ještě tě čtu, ty máš asi open office v češtině, v tom případě zvol Vložit a pak fakt netuším jak by se to jmenovalo, mělo by to být kousek pod tou poznámkou pod čarou - příapadně mi vypiš co tam máš a tipnem to.
Příspěvek upraven 19.01.13 v 21:17
Jé, děkuji za radu. Jestli nějaký takový manuál máme, to nevím, ani jsem po tom nepátrala..ale zkusím se podívat, díky moc za typ!
S těmi poznámkami pod čarou jsi mi to vysvětlila asi dobře. Já myslela, že to právě nemůžu dělat tak, že poznámek by bylo třeba 351..ale že na každé stránce 1,2,3 pod sebou..je pravda, že to je asi blbost.
A můžu se ještě, prosím zeptat, jak se dělají správně odstavce? Nebo stačí zarovnat do bloku? ![]()
Docela dost je toho na youtube…když zadas např. změnit ikony- ukáže se ti návod na videu, tak zkus napsat i „poznámky pod čarou“ nebo co tě trápí…já tak funguju
![]()
@suwari tak ja píše harpyje - ono potom máš na každé stránce třeba jen tři poznámky pod čarou ale čísluje se to pořád dále - tak aby se dala dohledat citace v textu. Takže na první stránce je pak pod čarou např. 1,2,3,4, na druhé 5,6,7 na třetí 8,9,10,11 atd..
K těm odstavcům - každá škola vydává směrnice jak má diplomka vypadat - je tam napsána i velikost a druh písma jaká má být použita, velikost nadpisů, velikost podnadpisů, dále pak i jak velké má být odsazení odstavců atd. (teda zatím jsem se vždy s takovou směrnicí setkala, zkus pohledat, určitě ji máte taky
)
Ahoj, já nevím, jak se pracuje s Open office, ale „normální“ Word (Microsoft Office) si tam dát nemůžeš? Ten je docela jednoduchej a má šikovnou nápovědu.
Jinak požadavky na úpravu diplomky vám určitě museli říct ve škole, ne? Určitě máte nějakou normu, podle které to dělají všichni studenti. Písmo, řádkování, okraje, záhlaví, odsazování odstavců… ![]()
Noo, tka to ti důrazně doporučuju kouknout, jestli nějaký takový manuál máte - myslím, že téměř každá škola nějaká doporučení na úpravu diplomové práce má. Pokud ho má i vaše škola, je důležité, abys ho znala a postupovala podle něj.
Je zcela běžné, že studentovi, který nerespektuje doporučení na úpravu diplomky je diplomka vrácena k přepracování)
s poznámkami jsme se pochopily,
a s odstavci - jsme opět u manuálu, pokud existuje, bude tam popsáno i to, jak má vypadat odstavec.
jsme hned u obálky (vrchních desek diplomky) - skoro každá škola má vlastní doporučení co vše má být vytištěno na obálce diplomky, jak má být diplomka svázána atd. „slušné“ tiskárny mají dokonce vzorníky, jak má vypadat obálka diplomky na té které škole a studentům tak samy kontrolují, jestli neudělali chybu
to jen tak pro představu.
Ještě k obsahu - obsah skoro ve všech textových editorech dělá potíže, proto ti doporučuju sice si ho zkusit vytvořit, at víš, jestli tam nemáš nějakou blbost, ale smazat ho a pak ho aktuálně vytvořit až budeš mít diplomku hotovou. (obsah když se stále aktualizuje a stále načítá, tak hodně zatěžuje pamět počítače.
rovněž ti doporučuji každý den, kdy budeš na diplomce pracovat si ukládat rozpracovanou diplomku někam na web - kdyby se ti se souborem něco stalo, at se dostaneš k co nejnovější verzi.
Ahoj,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Z předchozí diskuze to vypadá, že jste v open office celkem zběhlé…
Taky píšu bakalářku v open, vše už jsem snad! zmákla včetně obsahu, okrajů atd. Mám ale dva problémy. První je že mi zmodraly odrážky a zaboha to nejde změnit! Nijak. Vzniklo to když jsem text kopírovala z jednoho souboru do druhého (psala jsem každou kapitolu zvlášť, a pak to kopírovala dohromady
)
Druhý je v číslování stran. Přečetla jsem si sice návod, ale stejně nechápu, jak dokážu to, aby na prvních stranách nebylo číslování vidět.
Bojuju ještě s dalšími drobnostmi, ale ty snad přeperu
Kdyby jste si některá věděla rady, budu ráda za každý tip jak to opravit ![]()
Promiň, že neporadím s Open Office, ale po přečtení celé této diskuse mě teda zaráží jedna věc a to, že tyhle problémy řešíte až teď při psaní diplomky? To jste doteď nemuseli do školy nic psát? Žádné seminárky, POTy, či jak se tomu všemu říká? My teda musíme takových prací odevzdat za semestr hned několik a VŠECHNY musí mít stejnou úpravu jako bakalářská nebo diplomová práce, jinak prostě jsou vráceny k přepracování, a to opravdu včetně obsahů, citací, poznámek pod čarou a všech těch serepetiček okolo.. ![]()
@marmelada78 Ahoj, seminárek jsem psala dost, ale nikdy né s tak náročným formátováním a hlavně v tak velkém rozsahu. Navíc jsem dřív měla klasický word, který je trochu jiný (pro mě lépe pochopitelný).
Odrážky by mělo být možné změnit normálně přes Formát - Odrážky
@kotyk Wow, děkuji zkusím se tím prokousat
Právě že přes formát to nejde…ani změnou barvy písma…zvláštní je, že zmodraly jen některé, což nechápu. Přepsat to taky nemůžu…nové odrážky se dělají také modře. Když formátuji text, část textu s formátováním např. tělo textu označím, a dám znovu zformátovat jako tělo textu, modrá také. Připadá mi to jako nějaké dvojité formátování…ale jak to odstranit, to teda netuším ![]()