Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny,
skončila jsem s chemoterapií a mám naplánovanou operaci prsu a vyjmutí zasažených uzlin. Dr mi řekla, že v nemocnici pobudu 4-5 dní, ale více se mi z ní nepodařilo dostat. Ráda bych věděla, co mne čeká. Bolelo to hodně? Kdy vám po operaci dovolili vstát? Byly jste schopné se po návratu z nemocnice starat o děti a domácnost? Za jak dlouho po operaci se chodí na ozařování? Co hybnost ruky, bude omezená? Někdo si stěžuje na otoky ruky? Potkalo to některou z vás, co na to pomáhá? Z praktického hlediska - je lepší si vzít do nemocnice rozepínací pyžamo nebo stačí noční košile?
Předem moc děkuji za reakce
Ahojky, narazila jsem na tvůj příspěvek, reaguji teda opožděné, ale snad ti moje odpověď k něčemu bude. Napíšu ti, jak jsem to měla já, ale neznamená to, že u tebe to musí být stejné. Já měla operaci před chemoterapii. Vzali mi celé prso a jednu uzlinu. Bolelo mě to docela dost, ale dalo se to vydržet. Bohužel večer po operaci mi rána začala dost krvácet, tak mě celý hrudník dost stáhli obinadlem a to mě bolelo více než celá rana. Nemohla jsem pořádně ležet a bylo to pro mě utrpení. Nakonec jsem přesvědčila sestru, aby mi to trochu povolila a pak už to bylo v pohodě. Další dny už to bylo ok, od druhého dne jsem sama chodila na WC a třetí den už jsem šla domů. Nebýt toho, že jsem měla to velké krvácení, které mi úplně prodělalo krevní obraz a způsobilo anémii, tak bych fungovala doma docela obstojně, ale že začátku teda jen jednou rukou. Tu na operované straně jsem měla na šátku. Měla jsem v té době rok a půl starou holčičku, tak jsem ji samozřejmě nemohla nosit a zvedat a musela jsem dávat pozor, aby po mně nelezla apod. Jinak hybnost ruky byla že začátku omezena, ale postupem času se to spravilo a po pár měsících už jsem s ní hýbala v plném rozsahu. Je potřeba cvičit. Do nemocnice si vezmi určitě rozepinaci pyžamo a hlavně rozepinaci halenku na cestu domů. Počítej s tím, že ruku nad hlavu nezvednes. Ozarky nevím, ty jsem neměla. Ničeho se neboj, když jsi zvládla chemo, tak toto už zvládneš v pohodě. Držím pěsti! A na své otázky najdeš nejvíc odpovědi na Facebooku ve skupinách Rakovina prsu, Mastektomie a Malá nebo velká, hlavně že jsou zdravá.
Chtela jsem se zeptat byla jsem na operaci vzaali mi cele prso a ted mi rekli ze musim jit znova na ozarovani ze tam mohlo neco malo zustat, nema nekdo podobnou zkusenost dekuji