Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@romype
Jaký stahovací pás, když jsem řízlá přes břicho. To jsem ráda, že jsem ráda, nemám na břicho ani lehnout.
@Osmanka píše:
@romype
Jaký stahovací pás, když jsem řízlá přes břicho. To jsem ráda, že jsem ráda, nemám na břicho ani lehnout.
já byla taky řízla přes břicho mám pod pupíkem jizvu 5-6 cm, normálně jsem dostala stahovací pás, dali mi ho hned po operaci. Na břiše jsem taky nesměla ležet.
@romype
Tak mně nic nedali, já mám jizvičku asi 2cm jen v pupíku. Ale já to měla z 2.těhotenství a jen 1cm pupeční kýlu.
Holky, manžel jde za 14 dní na operaci tak by mě zajímalo kdo byl teď nedávno a jak dlouho jste si poležely v nemocnici? manžel si bere dovolenou, tak snad to bude o. k., přes svátky mají v práci volno tak mu to vychází že bude měsíc doma. díky za info
@jittkaa píše:
Zdravím, čtu si Vaše obavy z operace pupeční kýly a nestačím se divit! Když zvadnete porodit díťě, zvládnete i pupeční kýlu!…Já byla na pupeční kýle před 14 dny a nebudu lhát příjemné to teda není. Udělala se mi z tahání těžkých věcí. Šetřit se člověk musí cca 6-8 týdnů (netahat nic těžkého, necvičit..) ale schopná nějak normálně fungovat jste cca po týdnu. Sice to ještě není ono, ale už můžete celkem normálně chodit i když si to bříško musíte držet. A v nemocnici jsem byla jen den! Úterý operace..středa domů..měl se o mě kdy starat, tak je to lepší než v nemocnici. Sice jsem měla horečku, ale doma je doma ne
…tak jo at se Vám to hojí co nejlépe a čím dřív tím líp…menší bolesti, menší jizva a nehrozí uškrcení kýly..což je opravdu bolestivé!!!
Presne tak…byla jsem asi pred rokem a pul..mela jsem to z prace..pak aai pul roku jsem mela boulicku na pupiku ktera sem tam pobolivala..neresila jsem to az do doby kdy jsem se v praci nemohla ani pohnout…pak sup operace a presne den v nemocnici..a to jsem mela jen dvoucentimetrovou kulicku..takze pohodicka..do tydne relativne ok..kazdy den to bylo lepsi a lepsi..do mesice jsem doma fungovala a sla jsem zpet do prace..a pul roku na to jsem otehotnela..ted jsem tri mesice po porodu a nic..takze recidiva se nekonala ale dr mi rikal ze je uplne jedno jestli se to vrati po tehu nebo nekdy jindy..uz je to proste oslabene a muze se to objevit znova..takze cekat po vsech tehu je za me blbost..vyresit hned a hotovo..kolegyne tak cekala deset let..pak skoncila pul roku na nemocenske a malem prisla o pupik…
@romype ahoj můžu se zeptat, jaký stahovací pás si nosila po operaci? jako přes celé břicho nebo menší přímo na pupík? díky
Zdravím,
Od chirurga mám potvrzenou kýlu nad pupkem, ale bohužel nemůžu hned na operaci a musím i s tou kýlou absolvovat jednu fyzicky náročnou akci. Až pak můžu řešit kýlu. Chci se tedy zeptat, zda jsou nějaké věci, jak tu kýlu co nejvíc stabilizovat a co nejvíce minimalizovat riziko nějakého vážnějšího poškození jako uskřinutí apod. Mě jedině napadá kýlní pás, ale nevím jakej
našel jsem více druhů. Nějakej přímo pupeční kterej je i poměrně ouzkej a pak nějakej vyloženě břišní pás co zabere komplet celé břicho.
děkuji za radu
Viktor
Ahoj, obnovuji diskuzi…chci se zeptat, tento týden mi na chirurgii lékař diagnostikoval pupečníkovou kýlu (1×1cm), šla jsem tam původně s rozestupem svalů, ten není tak hrozný, cca 4 cm, už to řeším a cvičím, ale ta kýla mě vyděsila…plánuji ještě jedno těhotenství, a nevím, jestli tedy nejdřív operativně vyřešit kýlu a pak znovu těhotnět (asi tam bude potřeba nějaký čas na zotavení??? minimálně 6-8 týdnů???) a nebo to risknout, otěhotnět a potom to vyřešit až po všech těhotenstvích? Nerada bych teď absolvovala operaci, pak případné těhotenství a pak znovu operaci - prý se kýla ráda vrací
jaké vy máte zkušenosti? šly byste na operaci nebo to mám nechat až po těhotenství?
děkuji za info…prosím anonym, nechci troubit naší snahu o další těhotenství ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi…chci se zeptat, tento týden mi na chirurgii lékař diagnostikoval pupečníkovou kýlu (1×1cm), šla jsem tam původně s rozestupem svalů, ten není tak hrozný, cca 4 cm, už to řeším a cvičím, ale ta kýla mě vyděsila…plánuji ještě jedno těhotenství, a nevím, jestli tedy nejdřív operativně vyřešit kýlu a pak znovu těhotnět (asi tam bude potřeba nějaký čas na zotavení??? minimálně 6-8 týdnů???) a nebo to risknout, otěhotnět a potom to vyřešit až po všech těhotenstvích? Nerada bych teď absolvovala operaci, pak případné těhotenství a pak znovu operaci - prý se kýla ráda vracíjaké vy máte zkušenosti? šly byste na operaci nebo to mám nechat až po těhotenství?děkuji za info…prosím anonym, nechci troubit naší snahu o další těhotenství
Ja mam o neco mensi pupecni kylu ale mam ji uz od detstvi, nikdy zadne komplikace, chtela jsem na operaci jeste pred detmi, dva lekari doporucili, ale kdyz jsem se potkala primo s operaterem, tak mi na rovinu rekl, ze pul roku po operaci nedoporucuje tehotenstvi a take ze bych operaci nechal az pote co si „odrodim“, protoze se po tehotenstvi muze znovu udelat..mam od te doby za sebou 3 tehotenstvi a kyla se nepatrne zvetsila, ale nepusobi mi zadne obtize, takze operaci odkladam na neurcito… ![]()
Já jsem měla před těhotenstvím také pupeční kýlu, na operaci jsem nakonec nešla. V těhotenství bolesti břicha, tak jsem šla pro jistotu na chirurgii do nemocnice a nález byla uskřinutá kýla. Hned ten den jsem šla na akutní operaci ve 24.tydnu. Pro jistotu bych si to nechala vyoperovat před těhotenstvím.
@PHV jaj to je docela mazec
a jak jsi ji mela velkou? Ja prave byla odhodlana jit pred tehotenstvim, ale ten operater mi rekl, cituji: „klidne vam to odoperuji, ale kdybyste byla moje znama, tak vam reknu at se na to vykaslete a jdete az po detech“ ono to bude asi individualni a taky podle velikosti kyly
ja mam jen asi pres pulku pupiku boulicku
@PHV a jak to dopadlo? Šlo to operovat i takto v těhotenství? Právě se toho bojím, abych neotěhotněla a nedošlo k nějakým komplikacím…a zase na druhou stranu do sebe nechci nechat řezat opakovaně jen proto, že mám špatné vazivo a prostě se ta kýla vrátí ![]()
@lucillee já se právě obávám toho, že by se mi mohla vrátit a musela bych třeba pod kudlu znovu…v dětství jsem měla opakovaně tříselnou, oboustrannou kýlu, a teď se mi prostě udělala zase v pupíku díky rozestupu
a ten prý opravit též nejde, jen sešít, cvičením se to údajně podle toho chirurga nesrovná (já si myslím, že ano, ale hádat jsem se nechtěla
)
@Anonymní píše:
@lucillee já se právě obávám toho, že by se mi mohla vrátit a musela bych třeba pod kudlu znovu…v dětství jsem měla opakovaně tříselnou, oboustrannou kýlu, a teď se mi prostě udělala zase v pupíku díky rozestupua ten prý opravit též nejde, jen sešít, cvičením se to údajně podle toho chirurga nesrovná (já si myslím, že ano, ale hádat jsem se nechtěla
)
jj já jsem se taky bála, že půjdu na operaci a pak v těhotenství nebo poté se udělá znovu a budu tam kde jsem byla…teď mám malé děti, takže operace nepřichází v úvahu, rekonvalescenci bych nezvládla, to bych si musela najmout chůvu
s rozestupem nemám zkušenost, ale namakat se dá ledacos…
i když úplně napravit asi ne ![]()
@lucillee @Anonymní, Co si budeme povídat ten zákrok nic příjemného nebyl
Nemohli mě uspat na celkovou narkózu, tak doktor navrhl, že mi to jen opichne a kdybych bolest nemohla vydržet, tak by mě teda uspali. Cítila jsem každý řez, bylo to hodně nepříjemné, ale dala jsem to
Když bylo po všem, doktor mi řekl, že mě obdivuje, že si myslel, že to nevydržím
Ale zase jsem pak mohla hned jíst a hned chodit, nebylo mi špatně jako po klasické narkóze.
A taky hojení jsem dala bez léků na bolest, kvůli miminku. Jen ze začátku jsem si asi 2× vzala paralen
Bála jsem se, jestli to při porodu třeba nějak nepraskne nebo tak, ale zatím to drží hezky
Měla jsem to malé, boulicku v pupíku, vidět nebyla, jen cítit.