Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Cvičili jsme jednu dobu poctive. Teď to bohužel nevychází. Nechce cvičit a pořád jen běhá venku. Musíme se k tomu pravidelnému cvičení zase vrátit. Co jste cvičili?
Chodili jsme k fyzioterapeutce, ktera nam davala cviky, nebyla to zadna ucelena metoda jeko treba vojtovka.
@Anonymní píše:
Cvičili jsme jednu dobu poctive. Teď to bohužel nevychází. Nechce cvičit a pořád jen běhá venku. Musíme se k tomu pravidelnému cvičení zase vrátit. Co jste cvičili?
pokud by byl problém řešitelný jakoukoli nechirurgickou cestou a nešlo by o život, hledala bych neinvazivní řešení. Myslím, že poctivé cvičení a vedení dobrého fyzioterapeuta jsou zde základ léčby. Sama víš, že zde máte rezervy…
@Anonymní píše:
Pridavam se k fyzioterapii - dcera ma taky valgozni kotniky, nebylo to teda tak moc, ale cvici od rijna a fakt je videt, ze to pomaha. Fyzio nam taky rikala, ze se to nekdy rovna i vekem…
Chapu, ze nechces nutit do cviceni, taky zarazuju volnej den, kdyz to neni k tomu. Dceri budou teprve 4, tak ji nechci znechutit. Aspon teda sundej boty, at beha co nejvic naboso. Jo a taky obcas tejpujem horsi nohu, neni to slozity, to by snad mohlo projit, ne? My jsme poridili ruzovej tejp, takze dcera „naplast“ primo vyzaduje ![]()
@větvička1 píše:
Pridavam se k fyzioterapii - dcera ma taky valgozni kotniky, nebylo to teda tak moc, ale cvici od rijna a fakt je videt, ze to pomaha. Fyzio nam taky rikala, ze se to nekdy rovna i vekem…
Chapu, ze nechces nutit do cviceni, taky zarazuju volnej den, kdyz to neni k tomu. Dceri budou teprve 4, tak ji nechci znechutit. Aspon teda sundej boty, at beha co nejvic naboso. Jo a taky obcas tejpujem horsi nohu, neni to slozity, to by snad mohlo projit, ne? My jsme poridili ruzovej tejp, takze dcera „naplast“ primo vyzaduje
Taky jsme tejpovali. U všeho je to tak nějak bez výsledku. Nevidím žádnou změnu - ani u kotníků, ani u zad.
Naboso běhá. To jsem jedno léto s tím otravovala pořád a říkala jsem si, jak to pomůže. Nepomohlo. Mně přijde, že je to snad ještě horší.
@Anonymní píše:
Taky jsme tejpovali. U všeho je to tak nějak bez výsledku. Nevidím žádnou změnu - ani u kotníků, ani u zad.Naboso běhá. To jsem jedno léto s tím otravovala pořád a říkala jsem si, jak to pomůže. Nepomohlo. Mně přijde, že je to snad ještě horší.
Mozna zkusit jinyho fyziotetapeuta? Fakt nevim. Jeste jsem si vzpomnela, ze nam zakazovali jezdeni na odstrkovadle, ze ty vyssi deti u toho ty nohy krouti. Kdyz jsem rekla, ze uz jezdi na kole, tak rikali, ze je to super a ze ma jezdit hodne. Nevim, jak dlouho jste cvicili, nam rikali, ze zmena bude videta tak po trech mesicich - to dceru na kontrole chvalili, ja ty vysledky videla az tak po pul roce.
@werakla @Jindrova25 @zejazeja Dobrý večer, ráda bych oživila tohle téma, které jste před lety rozebíraly.
S dcerou mám podobné „trápení“ a zajímaly by mě od vás zkušenosti, a jak se nožky vašich dětí během těch let zlepšily?
Předem moc děkuji.
U nás to je pořád špatne. Pořád cvičíme. Někdy více, někdy méně. Zavedla jsem nedávno kalendář a musí cvičit každý den a zaskrtavat (byl to totiž boj a tohle funguje). Myslela jsem, že je me dite pohybove na tom dobře, ale zjistila jsem, že to tak není, když různé cviky dělají i kamarádky - je to opravdu velký rozdíl. Mě dítě není pecival, který leží na gauči u mobilu. Má rádo pohyb, zvládne spoustu věcí, které jiné děti nezvládnou (provaz, hvězda…). Nohy se nelepší a už má skoliózu - bohužel dost velkou. Máme teď dalšího fyzioterapeuta, nové cviky. Vyzkoušela jsem jich za ty roky záměrně víc. Zrovna včera si dítě stěžovalo na bolest nohy. Občas se to stává. Většinou je to večer. Někomu prý ani cviceni nepomůže. Každopádně moje rada je cvičit strašně moc. U nás je to tak, že sice cvičí kratší dobu, ale pravidelně. Když jsem chtěla delší dobu, tak to bylo pro nás náročné a často to nešlo.
Řekla bych, že my jsme s dcerou na úplném začátku. Má 20 měsíců, nechodí, ale stojí a obchází nábytek. Hypotonie, hypermobilita, volné vazy a šlachy, takže jí nedrží kotníky, které se bortí a při obcházení si chodí po vnitřní hraně šlapky. Cvičíme Vojty, tejpujeme, řešíme ortézy. Vím, že se tu někdo zmínil o lázních, má někdo s nimi zkušenosti i v tomto nízkém věku? Přemýšlím, co můžu dělat ještě víc než doteď děláme. Při návštěvě ortopeda byla poprvé zmíněna operace.
Valgozní kotníky a ploché nohy řešíme se synem od jeho 3 let, teď je mu 12. Po celou dobu nosí vložky do bot na míru od lékaře, cvičí pravidelně u fyzioterapeutky i doma, chodí bos v přírodě…
Přesto se stav nezlepšil a chytáme se na operaci - prolongační osteotomie patní kosti, v Praze na Bulovce.
Ráda bych zjistila, jestli s podobnou operací má někdo zkušenost.
Děkuji
Také s tím bojujeme v podstatě od té doby, co se syn postavil. On se postavil kolem roku a půl, ale bohužel dost dlouho trvalo než se rozchodil. Tělo hypotonické a hypermobilita, takže ty nohy tu váhu nezvládli a stojí v podstatě na kotnících. U syna je to tedy opravdu těžká valgozita a plochonoží. Cvičil od narození poctivě a pořád, ale nepomohlo to. Nosil zdravotní boty s pevnou patou, tejpovali jsme, ale nic, žádné zlepšení. Naopak s růstem se to horšilo. Syna tedy nohy bolí a limituje ho to v chůzi. Lázně jezdíme od roku, takže se určitě dá. Doporučení musí napsat rehabilitační lékař nebo neurolog. Praktický doktor pak vypíše žádanku. Trochu lázně teď zkrouhli, takže bude záležet na revizním lékaři, jak žádost zhodnotí.
Zkuste se podívat na DZO - je to speciální zdravotní obuv, která se dělá na míru dítěti. Dá se na poukaz od rehabilitačního doktora nebo i jako samoplátce. Mají opravdu pevnou patu. My ještě dělali extra vyztužení navíc, aby to tu nohu na ten kotník nepustilo. Když byl syn menší, tak mi přišlo, že to trochu pomáhalo, že se to horšilo pomaleji.
U nás to s největší pravděpodobností skončí operací, ale dle rad více odborníků, je lepší jí dělat co nejpozději, ideálně, až dítě přestane růst. Pokud by vám někdo navrhl operaci, tak bych u tak malého dítěte asi do ní nešla. Zvlášť pokud se dcerka ještě úplně nerozchodila. Určitě bych si zašla pro druhý názor k jinému ortopedovi a poradila bych se i s rehabilitační. Podle mě je hodně brzo.
Dobrý den, chtěla bych otevřít znovu toto téma a zeptat se, jaký je u Vás vývoj? Pomohlo něco? Řeším to ted také u dcery (16m). Velká valgozita, hypermobilita, chodi si po kotnicich. Mame zatím ortézy