Opožděný vývoj či autismus?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14001
11.1.23 21:19

@Capricorn61 https://www.logopediesusmevem.cz/…/prvni-vety/

Tyto nam doporučila, ja k nim brala ještě další pro starší děti. Kluk slova už nějaký znal, ale neskládál věty. Před měsícem byl na úrovni dvouletého, zítra jdeme na kontrolu, tak snad se posunul. Ten sešit je taky dobrý. Ja ho vybarvuji a přitom si se synem povídám, co vyrbavuji a ať mi to ukáže. I kartičky nejdřív jsme jich par probrali a pak začal ukazovat. To měl u logopedky problém ukázat na kartičku, když tam byl obrázek na který se ptala. Teď mi ukáže všechny a většinu i popise krátkou 2 až 3 slovnou větou. My doma jako knížky máme, ale vše jsou zviratka nebo věci (podstatná jména)tak toto jsou přímo činnosti a je to, podle mě, mnohem víc rozvíjející.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22685
11.1.23 21:41
@Capricorn61 píše:
@Oriseka Kdyz jsi tu zminila to jidlo, mel by dvouletak umet sam jist lzickou? Dnes jsem nahlizela do „chytrych tabulek“ a docetla jsem se, ze by mel. A do 3o mesice by mel umet jist i vidlickou a mazat chleba. Tak mi to prislo moc, ale mozna, ze se pletu.

Mezi detmi jsou velke rozdily. Jako takovou normu bych brala, aby se umel sam najist (lzici), kdyz pujde do skolky, takze v tech 3 letech. To je dulezite a bude to tam potrebovat. Zkouset by to dite urcite melo od malicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
12.1.23 07:21

@Pidulka1991 Dekuji. Akorat to je pro nas uz uplne pokrocila uroven. :lol: Ja jsem rada, kdyz z maleho dostanu stejnoslabicne slova jako „mama, tata“, citoslovce a jedine co rika vic, tak je „jede a kde je“. Tudiz me prave nadhlo ho takto rozmluvit pomoci karticek a sesitu. :lol: Snazi se pochytit slova, jde videt, ze uvazuje jak to rict, ale nejde mu to no.

@Oriseka Dekuji. Ja to taky tak nejak beru, ze v tech 3 letech by mel zvladat to, co deti ve skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22685
12.1.23 07:44
@Capricorn61 píše:
@Pidulka1991 Dekuji. Akorat to je pro nas uz uplne pokrocila uroven. :lol: Ja jsem rada, kdyz z maleho dostanu stejnoslabicne slova jako „mama, tata“, citoslovce a jedine co rika vic, tak je „jede a kde je“. Tudiz me prave nadhlo ho takto rozmluvit pomoci karticek a sesitu. :lol: Snazi se pochytit slova, jde videt, ze uvazuje jak to rict, ale nejde mu to no.@Oriseka Dekuji. Ja to taky tak nejak beru, ze v tech 3 letech by mel zvladat to, co deti ve skolce.

Ten sesit Mluv se mnou mame doma. Je tam v uvodu psane, ze je to pro deti pred 3 rokem. Tak dejme tomu od 2,5. Ty mas dvouletaka. To je jasny, ze je to pro nej tezke. Jestli te nejak hodne trapi to ukazovani prstem, tak porad ukazuj ty a za par dni to nejspis pochyti. Aby byly teda splneny tabulky. Ja to naucila za par dni i dite, ktere moc nenapodobovalo. Porad jsem na neco ukazovala prstem, tak to nakonec taky zacal delat. Nevadi, ze jinak ta schopnost komunikace byla chaba, ale prstem ukazoval, tak si to muzem odskrtnout :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2577
12.1.23 08:14

@Oriseka Mi o ten prst nejde. Dovedeme se domluvit i bez ukazovani a vyjimecne se mi stalo, ze bych nerozumnela. U doktorky to nastesti dopadlo - nastesti se mu povedlo nejvic vzorne tim prstem ukazat na obrazek. ;) Spis jsem mu chtela nejak pomoct s tim rozmlouvanim se - jde videt, ze opravdu by chtel vic mluvit, ale nevi jak no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
12.1.23 08:15

Dle popisu to vypadá jako na úplně normálního kluka, jako je jasné, že některé věci by „už měl umět“, pravdou však je, že spousta dětí je ještě v této fázi taky neumí a nejedná se vyloženě o opožděný vývoj nebo vadu, nemoc, jen se nevyvíjí všechny děti stejně a rovnoměrně, každé je trošku šikovnější na něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
12.1.23 08:24

Hele, já mám v březnu tříleťačku. Nechce mluvit, ale prstíčkem diriguje jako prezident. Knihy?? Ani prd, možná tak schovat, případně rozebrat. Jí teda lžící, vidličkou a i to máslo by asi zvládla namazat. Vztekací záchvaty si říkají o Oscara. Nočník začala používat teď, ale jen na čurání, s kakáním se šprajcla, že vůbec. Rozumí všemu, ale poslouchá dle nálady. Schválně mi ukazuje špatně kde má nos ucho apod. Je společenská, umí vrtačkou zavrtat hřebík, nastartovat auto :jazyk: Je to miláček a dle doktorky je naprosto cajk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14001
12.1.23 08:42
@Capricorn61 píše:
@Pidulka1991 Dekuji. Akorat to je pro nas uz uplne pokrocila uroven. :lol: Ja jsem rada, kdyz z maleho dostanu stejnoslabicne slova jako „mama, tata“, citoslovce a jedine co rika vic, tak je „jede a kde je“. Tudiz me prave nadhlo ho takto rozmluvit pomoci karticek a sesitu. :lol: Snazi se pochytit slova, jde videt, ze uvazuje jak to rict, ale nejde mu to no.@Oriseka Dekuji. Ja to taky tak nejak beru, ze v tech 3 letech by mel zvladat to, co deti ve skolce.

Jasný píšu, ze syn je starší. Spis jsem to myslela jako tip na pomoc k rozmluveni. K Logopedovivse normálně s tím co uměl syn nechodí, ale má epilepsií a možná vvv mozku, tak jsme to radši chtěli podchytit ( jestli je to lenost nebi vrozené)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22685
12.1.23 13:21

Na rozvoj mozku a mluveni muzete zkusit doplnky stravy s rybim olejem. Jen se zeptejte v lekarne, ktery je vhodne pod 3 roky. Treba ten, co ted mame ma psano nevhodne pro deti do 3 let, ale jako lekarnice rika, ze je to jen kvuli tomu, ze nejsou studie pro tak male deti. Ja uz mam deti vetsi, tak to resit nemusim. Takze pisi jen pro inspiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
12.1.23 13:55

Mám doma autistické dítě, ale to co popisuješ je běžný vývoj. Děti v tomto období můžou mít rysy autismu, které samovolně vymizí, jak jsou starší. Pokud ti nechce ukazovat v knížce obrázky, začni jen jedním, je pro něho těžké se zorientovat na stránce, kde je víc věcí. Až bude mít jasně zafiksované, jak auto vypadá, tak ho ukáže, to samé se zvířaty. Nákup figurky, jednoduché knížky a párujte, figurka - obrázek. Jinak co se týče výživy mozku, určitě omega 3 a nám se hodně osvědčilo Esprico.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
12.1.23 14:19

@coffewomen akorát se dívám, že je od 5 let, nám nejsou ještě ani 2 :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
12.1.23 14:47
@KlaraK12 píše:
@coffewomen akorát se dívám, že je od 5 let, nám nejsou ještě ani 2 :?

Syn to bral, od 3 roků na doporučení neurologa a fakt to zabralo. Až půjde k Mudr. zkuste se zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22685
12.1.23 14:47

Koukam, ze Eye q je psane od 1 roku. Davkovani tam maji psane od 3 let. Poradila bych se v te lekarne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
12.1.23 14:54

@coffewomen náhodou zkušenosti s rybím olejem od mollers nemáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
12.1.23 14:54
@Alexandria Nixia píše:
Jako ne všechno musí být nutně hned autismus, ale také bych nad vším nemávala rukou, že to nic není. :nevim:Mně také lidé říkali, jak to nic není. A dneska mám autistu léčeného na psychiatrii a zkoušíme už několikáté prášky. Včera jsme „děsili“ jednu studentku, neboť se dítko chovalo, tak jak autistický zákon káže. :cert: :mrgreen:

Ahoj :), narovinu říkám, že léky nemusí fungovat na autistu vůbec. Mám bohaté zkušenosti, bohužel. A tedy závidím, že dokážeš brát situaci s humorem, mně dochází v posledních dnech síly.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML