Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@medunka23 naprosto souhlasím, myslim, ze to muselo být těžké, v té jejich době bylo zvyklé poslouchat odborníky a nepřemýšlet, nepochybovat. Dnesni doba je v tomhle jiná, vse si ověřujeme, internet hodně pomůže, jsme zvyklí vše zpochybňovat..
@NapoleonovaDesire tak hlavně aby jste byli oba dva spokojeni! ![]()
Tak každý to máme jinak. Ja si myslim, ze my dva jsme takhle spokojení. Jinak bych to asi nedělala.
Ale nevybavuju si zvíře, co je 24 h s mladetem. Vetsinou oba rodice shaneji potravu. Dost často si sanec řeší svoje a samice se postarej o všechno. Tudíž ona musi „lovit“
Mimochodem, cetla jsem knihu o vychove z roku 88 a byla velmi rozumná.
@Ornwen Tak pokud jste byli spokojení oba, tak je to ok.Jsou děti, které klidně půl dne čumákují na zemi a ani nekvíknou (to jsem jednou viděla na vlastní oči
). No a pak jsou děti, které prostě brečí no. Takže pokud bych se držela toho, co jsi psala v prvním příspěvku, že jsi svoje dítě plakat nenechala, ale opičky jsi mu taky furt nedělala…tak u mě by to bohužel neklaplo, když jsem se „nezajímala“, tak brečeli. Jako druhý už měl trochu smůličku, už na něj nebylo tolik času, takže si pobrečel, ale záměrně jsem je nějak zvlášť plakat nenechávala, nebylo to k ničemu…Nevím, jak se ty klidnější děti dělají a potřetí už to asi zkoušet nebudu ![]()
@Ornwen i ta kočka je zezačátku jen s mláďaty, dokud jsou slepá, jakmile vidí, chodí lovit potravu když spí, koně to samé, pokud jsi někdy sledovala na pastvě kobylu co má čerstvé hříbě, pořád si ho hlídá osamostatňuje ho až později. Toliko ke zvířatům, opravdu si zajdi někam kde chovají zvířata která mají čerstvá mláďata a chvíli to sleduj, žádná zvířecí matka nenechá své mládě plakat a dodělá si svoje, fakt tohle dělají jen lidé
@medunka23 ale ja od zacatku nemluvim. o pláči. Ja rikam, ze si matka dela svoje. Videlas kočku, ze by s kotaty porad dovadela? Nebo ty kone? Postavi ho na nohy, pak si ho hlida, to je jasny. Ale v nejakych limitech si dela svoje. Odejde si okousat travu tamhle, kocka si zajde na zachod, v klidu se najist a netaha ty mladata s sebou. Budto jdou, kdyz uz na to maji, nebo je po chvili zpatky. Ale nestoji nad nimi kazdou minutu, nesklebi se na ne, neolizuje je kazdou minutu. Klidne si i jen tak lezi/stoji a necha ty prcky batolit se okolo.
Jenze u lidi jsou takove matky-jednu znam-co si fakt nezjdou ani na zachod, dokud dite nespi. Nebo ji vedle nej a druhou rukou mu hrka chrastitkem. To je podle me spatne.
Kluk mel taky obdobi, kdy beze me byt nechtel, tak se mnou chodil i cvicit, ale na zachod si chodim jak chci ![]()
@Ornwen No a když je teda dítě uplakané, tak ho té samostatnosti naučíš jak, bez pláče
Nechávat brečet po troškách? Nebo jednou pořádně?
Jako jestli ti dítě nějak zvlášť nebrečelo a mohlas dělat hodně věcí i při něm, tak ti gratuluji a závidím, ale věz, že ne všechny děcka jsou takové. Já říkám rovnou, že druhého jsem prostě nechávala brečet, když bylo třeba dělat něco s prvním…a je teda mnohem méně samostatný, než ten, se kterým jsem se furt crcala…a pak si vyber ![]()
@kacaba379 jo, to nevim. Zeptej se mě, az se to druhé zadaří ![]()
Budu si držet palce, aby nebrecelo cely den.
@Ornwen samozřejmě ti to vůbec nepřeju, ale neškodilo by na tohle trochu změnit pohled, pro dítě je naprosto přirozené být s matkou, postupně se osamostatňuje tím že si umí už samo hrát, pohybovat se, atd…:) některé děti jsou kontaktnější a některé méně, nemůžeš dítě „zvykat“ na mateřskou lásku, ono ji mělo celých 9 měsíců v břiše, je pro něj největší přirozenost být s maminkou:-)
A příručku z roku 88 bych uschovala jako „retro“ ve výchově, v té době se praktikoval studený odchov, spousta věcí co se dělaly v té době stran výchovy a motoriky jsou dávno překonané ![]()
@Ornwen No, upakané děti nepřeju nikomu, je to otrava. My jsme teď s druhým ve fázi vzdoru a je to na budku, oproti prvnímu je to teda silný kalibr… ![]()
@štěpánka11 ta prirucka je ceska a prave te to neni o studenem odchovu. Dokonce propaguje kojeni.
Cetla jsem ji ze zajmu. My podle ni vyrostli ![]()
@NapoleonovaDesire Vychytralé určitě není, jen tě přirozeně potřebuje. Já si brala ve vajíčku dítě i na fénování do koupelny, aby mě vidělo. A dnes z nich jsou samostatní jedinci, kteří vědí, že ve mě mají jistotu, že je mám ráda. Že je domov oázou bezpečí, kde je máme rádi a máme vždy otevřenou náruč.
Já jen měla tu výhodu srovnání, protože se mi narodila první dvojčata a jen jsem přebalovala a kojila. Moc jsem toho nenaspala, bylo to hodně vyčerpávající, protože, když jedna v noci spala, tak druhá hulákala a takhle se střídaly. Měla jsem pocit, že už se do smrti pořádně nevyspím
Po třech měsících se to srovnalo a zase byla výhoda, že si v půl roce hrály vedle sebe s chrastítky.
Pak jsem měla vždy dítě po jednom a vnímala jsem tu obrovskou úlevu. Mazlila jsem, tulila a kojila, jak dlouho to šlo. A víc jsem si to užívala, protože jsem věděla, že to závislé období je jen dočasné. Zkrátka jsem si to vychutnala.
Prostě se neboj, jednoho dne si v klidu umyješ vlasy a nikdo nebude hučet, že u něj nejsi
Je to jen krátké období, kdy to dítko potřebuje tvou bezmeznou, bezpodmínečnou lásku.
Tak proč mu jí nedopřát.