Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak my máme za souseda budoucího génia. On do 4 let vůbec nemluvil, ani si nějak zvlášť rád nehrál, ale nejraději měl, když si mohl vzít knížku a sednout si s ní někde do kouta a koukat do ni. Nikoho by v tu chvíli nenapadlo, že on umí už číst. Takže, ve 4 letech to sousedce už nedalo a nechala si napsat od doktorky doporučení na podrobnější vyšetření, proč syn ještě nemluví. No a zjistili, že má hodně nadprůměrné IQ , že tedy umí číst, psát a počítat. Kamarádka je bývalá učitelka angličtiny na prvním stupni na ZŠ a přesto to nepoznala. Znám ji velmi dobře a o zanedbání z její strany nemůže být ani řeč. Takže, krátce po 4 roce začal chodit do školky a pár měsíců na to, se i rozmluvil, ale přece jenom upřednosňoval to, že když se mu nechtělo mluvit, tak to učitelce napsal na tabuli. V 5 letech mluvil plynule angicky a trochu španělsky. Doporučovali ji, aby ho dala do spec. školy, ale nejbližší je od ni cca 50 km, takže se domluvila v naši vesnické škole, že mu vytvoří indiv. program. Kamarádka se kvůli tomu hodně nabrečela, páč je to dost těžké, mít tak nadané dítě a u svých starších dětí toto nepoznala a bylo ji líto, že on se díky své nadanosti připravuje o to pravé dětství. Jinak, ve školce docela zapadl a děti ho měly rády. Dnes chodí do 1 třídy a díky ind. programu to všichni zvládají.Jinak, kamarádka ho nikdy neučila číst , psát, počítat ani cizí řeči. Oni mají doma zároveň Jaz. školu a malý rád poslouchal, jak se tam učí, takže možná i díky tomu hodně pochytil a pak už se mohl učit sám
Moje dite uz v 3letech umelo cist a psat- ne moc hezky
. V 4letech se ucil uz i pocitat do 100 a znal vsechny autobusove zastavky u nas doma a taky nasi adresu.
Brala jsem to jako ze je chytre ale vubec jsem neuvazovala moc o skole pro nadane deti. V 5letech se naucil vsechna hlavni mesta evropy a umi anglicky lip nez ja, ale ne moc dobre. Nevim teda jak ale v sesti letech uz se zalozil facebook a umi ho pouzivat dost dobre
. Umi chodit a na svuj email ale nic mu tam nechodi. Umi slovni druhy, a trochu nasobilku. Do zadny nadany jsme ho nedali teda…
@Kurkulus píše:
Moje dite uz v 3letech umelo cist a psat- ne moc hezky. V 4letech se ucil uz i pocitat do 100 a znal vsechny autobusove zastavky u nas doma a taky nasi adresu.
Brala jsem to jako ze je chytre ale vubec jsem neuvazovala moc o skole pro nadane deti. V 5letech se naucil vsechna hlavni mesta evropy a umi anglicky lip nez ja, ale ne moc dobre. Nevim teda jak ale v sesti letech uz se zalozil facebook a umi ho pouzivat dost dobre
. Umi chodit a na svuj email ale nic mu tam nechodi. Umi slovni druhy, a trochu nasobilku. Do zadny nadany jsme ho nedali teda…
No po tobě asi zjevně nebude ![]()
Moc nezalezi na tom jestli je v mladem veku chytre. Pokud se bude ucit v budoucnosti tak je to docela jedno, protoze kamaradka mela syna a v 1.stupni byl jako nic moc, ale umel perfektne anglicky a nejlip ze tridy tak ho poslali na anglickou skolu a ted chodi na Harvard, takzee je to docela jedno
. Jestli vase dite je nadane a potom pujde treba na VSE, nebo Karlovu univerzitu tak je to jedno. Nerikam ze tyhle skoly jsou spatne ale HARVARD a tamto je trochu rozdil
..
Naše malá taky tohle všechno znala, teda kromě těch značek aut, to jí nebaví. Ale jak jsem četla, tak ono se to pak během dětství většinou srovnává. Zrovna u nás byl obkladač, který dělal terasu a všiml si jí. Má teď pět. No a říkal, že jeho holka taky už před školou četla, počítala atd. a nakonec z devítky šla na účňák, protože to prý ve škole flákala v domění, že už všechno umí. Naše malá strašně ráda vyřizuje různé věci, objednávku v restauraci, v ochodě placení, na letišti dotazy, informace, nic ji nedělá problém. A to musí sama, nesmím stát ani za ní. Posledně jsem přišla do obchodu a když jsem přišla ke kase, tak mi prodavačka říká, že má tady zamluvené plavky. Stihla to, než jsem si já vyzkoušela šaty. A to bylo v Itálii.
Muj mladší bratr uměl taky všechno možný ve 3 letech. uměl naspamět basen kytice, segra ho učila francouzky protože ona se učila před ním. a dnes je mu 12 let a je na tom uplně stejně jako jeho vrstevníci
Já jsem snad někde četla, že v podstatě každé průměrné dítě by bylo schopné se i ve 4 letech naučit číst a psát, ale bylo by to na úkor něčeho jiného. Proto se moc nedoporučuje to děti cíleně učit a začíná se až později, protože v tomto věku se hodně vyvíjejí i fyzicky a spotřebují na to spoustu energie, která by jim ale pak třeba mohla chybět, kdyby se začalo s cíleným učením. Mě přijde, že když dítě zná tovární značky aut, tak že na tom nic není výjimečného - je jedno, jestli jsou to zvířátka, auta, geometrické tvary, …
Samozřejmě některé děti se naučí číst samy tak, že si vezmou knížku, to už je něco jiného a výjimečného, ale ale znám i hodně případů, kdy matka vykládá, jak jejich šikovné dítě se samo naučilo číst, ale přitom mu přepečlivě ukazovala co které písmenko znamená, takže ho to vlastně učila a nepřipustí to… ![]()
Na tohle téma „nadaných dětí“ jsem četla zajímavý článek, jestli ho ještě najdu, dám sem odkaz. Většina dětí není nijak zvlášť nadaných, jsou vnímavé a nasávají všechny informace, takže ikdyž jim jen říkáte, ukazujete nebo čtete, tím je vlastně učíte. Mám též takto učenlivého syna, ale nijak ho nespecializuji, nechávám ho být dítětem. Takovým chytrým dětem se říká VYPIPLÁNCI. Jsou to(většinou) jedináčci, na které má maminka čas a neustále jim dává nějaké nové podněty.
Hm, to je dost smutné. Nedá mi to nereagovat. Syn není jedináček, naučil se číst a psát sám, to samé počítání. Jedeme rovnice, baví ho to samotnýho a času na něho moc není. Jestli je geniální (což není), nebo je více chytrý - stejně chci, aby chodil do školy, kde ho budou dále rozvíjet.
Nechat dítě vyhnít a pak se divit, že šlo na učňák, je nevyužití potenciálu. Pokud má dítě zájem, podporovat a učit!!!
Dneska mám nějak courací po emiminu a narazila jsem na toto téma. Z pozice mámy, která má dítě diagnostikované PPP jako „mimořádně nadané“. Ten nejstarší metřík ![]()
Jisté indicie jsou čtení a někdy psaní kolem 4. roku - pokud to do něj ovšem nesypete pod tlakem, ale dítě se opravdu naučí samo. Nicméně žádné encyklopedické znalosti, ať už auta, dinosauři nebo planety takové indicie nejsou. A hlavně, když nám ho poprvé diagnostikovali v PPP ve školkovém věku, říkali, že se to pravděpodobně srovná s ostatními dětmi během první a druhé třídy. No nesrovnalo se, ale často to tak bývá.
Když na jedné straně přebývá na druhé se obvykle nedostává. Náš mladej je sice „pologeniální“ matematik, ale zároveň je těžký dysgrafik s dysortografickými rysy, má poruchu pozornosti a je neskutečný chaotik a bordelář. Postrádá jemnou i hrubou motoriku. Vždycky je to něco za něco. Počítejte s tím, že tyto děti mívají ve škole problémy. Takže nevybírat škole podle toho jak moc je talentová, ale vybrat si konkrétní paní učitelku.
A poslední poměrně důležitá věc. V drtivé většině případu se talenty dědí. Takže pokud byla babička koncertní klavíristka a vy máte pocit, že je dítě hudebně nadané, pravděpodobně bude. Ale pokud jste celá rodina hudebně hluší jako polena, je to málo pravděpodobné. A s ostatními talenty obdobně.
Mám 2 děti u jednoho si myslíme, že bude nadání a možná i mimořádné nadání. Chodí už do školy, nosí samé jedničky bez práce. Má znalosti, co dalece přesahují to, co se čeká od dítěte jeho věku. Není zaměřený na jedno téma. Vždy si něco vybere, to prozkoumá do hloubky a přeorientuje se jinam, ale první téma si dál pamatuje.
Sociálně je ale dost mimo. Nemá moc kamarádů, kontakt s dětmi nevyhledává. Pokud bude v chráněném prostředí, kde budou 2-3 děti, tak dobré, ale škola je na něj moc.
Ve škole vím, že se moc neprojevuje, nehlásí. Na druhou stranu učitelky vytáčí doplňujícími dotazy. Učitelka mi opakovaně hlásila, že ji zkouší. Např. když brali savce, tak vyhledával ta zvířata, co nejsou notoricky známá a chodil se ptát na detaily, třeba proč wombat vylučuje stolici ve tvaru kostek
V češtině, když brali vyjmenovaná slova, tak hledal špeky a opět se jí ptal.
Bohužel má i malé sebevědomí. Bojí se chyby. Třeba když počítali Klokana, tak jim učitelka kladla na srdce, že nemají křížkovat, když si nejsou jistí. Tak nekřížkoval, ale napsal si to na papírek. Kdyby to zakřížkoval, tak byl první na okrese
Takto nebyl ani v první polovině třídy. Většinu nechal prázdnou. ![]()
Kdo máte doma prokazatelně nadané dítě, kdy a kde jste to začali řešit? Jak se vaše dítě projevovalo? Klidně od nižšího věku až přes školu.
Mně spíš přijde přidrzlý. Proč se učitelku snaží nějak nachytat?
UPŘÍMNĚ… takových „nás“ byla na gymplu polovina třídy.. dnes jsou z nás lékaři, architekti, farmaceuti, polovina lidí šla po státnicích na doktorandské studium a studují různě po světě… ale nikdo z „nás“ nechodil do školy pro nadané.
Některé děti se některé věci naučí dříve než jiné, některé se naopak něco naučí později. To je podle mého součástí normálního vývoje.. kdyby ovládal fyzikální poučky, rozuměl chemii nebo třeba ovládal notové zápisy, pak bych si řekla, že tam asi něco výjimečného opravdu bude…