Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě to zní jako nadané dítě, ono to je taky svého druhu handicap. Otázka ovšem zní, c9 s tím
Dala bych ho na gympl a do té doby prostě přežít, pokud nechcete měnit školu. Třeba ta nová učitelka bude dobrá.
Měla jsem ve třídě takové dítě, hodně chytré a trochu drze, taky mě chodil zkoušet. Mě to bavilo, měla jsem ho ráda, ale vím, ze se spoustou učitelů vycházel špatně.
@Ou píše:
Gratuluju. To je fakt super. Škoda že to není běžné.
Je to škoda pro velkou spoustu dětí. Vidím ale, jak vyčerpávající to pro učitele občas je. K zemi se jim budu klanět do konce svých dní. Když to bylo (ze strany syna) velmi neúnosné, zvažovala jsem i domácí výuku. Tehdy opravdu výrazně narušoval klid ve třídě. Rozmluvili mi to, že to zvládnou. Nebýt trpělivé práce každého z nich, nenaučil by se fungovat v kolektivu. Jde do osmé třídy a učitelé si pochvalují, že je s ním lepší domluva, než se zbytkem třídy
Ale to je hlavně jejich dobrá práce.
@Melodie91 ano, on to věděl a než jde něco s někým řešit, tak si to vždycky zjistí a není to jen wombat, ale těch věcí je podstatně víc. Prostě ho zajímalo, jestli to ví i učitelka, nebo se prostě chtěl pochlubit, že ví i něco navíc. Nebo to mu to prostě jen přišlo zajímavé a chtěl se podělit o informaci. Kdyby mu učitelka řekla, že to ví, tak to nejspíš řešit nebude. Aspoň tak to probíhá doma. Nedávno ho zajímalo rozmnožování klokanů, tak se mě ptal, jestli vím, jak je velký klokan, když se narodí, když jsem mu řekla, že ano, tak mi řekl, že to taky ví a téma považoval za uzavřené.
Celá jsi zvláštní. Máš údajně nadané dítě a přitom ho nechceš nechat otestovat v Mense? A chceš ho nechat dělat kuchaře nebo jiný učňák?
@Anonymní píše:
Učitelka mu řekla, že nemá řešit nesmysly.
Referát by nedal. On o hodině nemluví, nehlásí se a naprosto se neprojevuje. Ale pokud ho učitelka vyvolá, tak odpoví - jednoslovně a správně.
V kolikáté je třídě? Syn by dřív referát také nezvládl. Všechny jsme dělaly spolu. On neuměl vytyčit to důležité. Nikdy nevěděl, co za zmínku stojí a co je zbytečné uvádět. Někdy mě to opravdu štvalo, že to na něj kvůli zvídavosti takhle hrnuli (když v hodině vykřikoval, snažil se uplatnit svoje vědomosti, učitelky ho právě nechaly, aby si na příští hodinu připravil referát, kde to vše shrne), ale věděla jsem, že jedině takhle on je nechá v klidu vyučovat.
Loni už si dělal všechny referáty sám. Dokonce i prezentace v PowerPointu (s tím já neumím, to už si zařizoval sám) na velmi slušné úrovni.
Zkuste to s učiteli také podobně nastavit. Je to win-win pro všechny. Učitelka nebude mít pocit, že ji dítě zkouší - nedá mu k tomu příležitost. Kluk si postupně vybuduje sebevědomí a když to učitelka dobře podá spolužákům, že místo prvních 15 minut výuky si Honzík připravil zajímavý referát, tak stoupne i v ceně před spolužáky.
@Kakika píše:
V kolikáté je třídě? Syn by dřív referát také nezvládl. Všechny jsme dělaly spolu. On neuměl vytyčit to důležité. Nikdy nevěděl, co za zmínku stojí a co je zbytečné uvádět. Někdy mě to opravdu štvalo, že to na něj kvůli zvídavosti takhle hrnuli (když v hodině vykřikoval, snažil se uplatnit svoje vědomosti, učitelky ho právě nechaly, aby si na příští hodinu připravil referát, kde to vše shrne), ale věděla jsem, že jedině takhle on je nechá v klidu vyučovat.Loni už si dělal všechny referáty sám. Dokonce i prezentace v PowerPointu (s tím já neumím, to už si zařizoval sám) na velmi slušné úrovni.
Zkuste to s učiteli také podobně nastavit. Je to win-win pro všechny. Učitelka nebude mít pocit, že ji dítě zkouší - nedá mu k tomu příležitost. Kluk si postupně vybuduje sebevědomí a když to učitelka dobře podá spolužákům, že místo prvních 15 minut výuky si Honzík připravil zajímavý referát, tak stoupne i v ceně před spolužáky.
On by ho neodprezentoval. Loni sám udělal 2 - právě o wombatovi a ještě o něčem, ale odmítl ho před třídou přečíst. Naštěstí učitelka mu i tak dala jedničku. Já mu jen pomáhala tím, že jsem ho lehce směrovala.
@Anonymní píše:
@Melodie91 ano, on to věděl a než jde něco s někým řešit, tak si to vždycky zjistí a není to jen wombat, ale těch věcí je podstatně víc. Prostě ho zajímalo, jestli to ví i učitelka, nebo se prostě chtěl pochlubit, že ví i něco navíc. Nebo to mu to prostě jen přišlo zajímavé a chtěl se podělit o informaci. Kdyby mu učitelka řekla, že to ví, tak to nejspíš řešit nebude. Aspoň tak to probíhá doma. Nedávno ho zajímalo rozmnožování klokanů, tak se mě ptal, jestli vím, jak je velký klokan, když se narodí, když jsem mu řekla, že ano, tak mi řekl, že to taky ví a téma považoval za uzavřené.
Prave proto muze ucitelce pripadat drzy, nebo ze ji zkousi
neodsuzuji, jen premyslim o pohledu z druhe strany…ja chapu, ze male dite neumi pribehnout za ucitelkou, kterou ma treba rad a rict pani ucitelko, vcera jsem zjistil neco zajimeho…ale proste jit za ucitelkou, vite, proc tohle a tohle a cekat, az ucitelka rekne ne, aby ji to mohl vysvetlit..to ji treba muze trochu lezt na nervy
…jestli ted bude mit od zari nekoho jineho, tak uvidite…, ale mozna proste syn potrebuje jiny pristup.., nekde, kde budou deti vic vedeny k samostatne praci ![]()
@Anonymní píše:
Nevím, jak ten rozhovor probíhá. Učitelka to podala, že jí zkouší z toho, co neví, samozřejmě jsme mu doporučili, aby to nedělal. Příští rok mají někoho jiného, tak snad dobré.
Jestli to je jako doma, tak přijde a řekne mi, že wombat vylučuje stolici (on neřekne, že kaká) ve tvaru kostek a jestli vím, proč to tak je. Pokud mu řeknu, že ne, tak mi to vysvětlí.
Mladší dělá to stejné, ale tam se mě učitelka ptala, kam na to chodí.@Midaku on si to nevyhledává, aby ji naštval, ale protože ho to baví. Prostě ho něco zaujme a začne to zkoumat. Za to s tou češtinou si může učitelka sama, protože jim vyhledávala a dávala chytáky, tak začal hledat taky
Dnešní děti jsou jiné. Můj syn používá slova, která já možná použila až na střední škole. Už ve školce mi paní učitelka říkala, co všechno se od něj nedozví. Doporučuju víc chodit do kolektivu jiných dětí, abys neměla přehnaný pocit synovy jedinečnosti. Já bych ho za to pochválila, jak si to hezky zapamatoval, ale pořád bych mu vysvětlovala, že ne všem se může to jeho rozumování líbit. Ať nechá mluvit i jiné.
@Anonymní píše:
On by ho neodprezentoval. Loni sám udělal 2 - právě o wombatovi a ještě o něčem, ale odmítl ho před třídou přečíst. Naštěstí učitelka mu i tak dala jedničku. Já mu jen pomáhala tím, že jsem ho lehce směrovala.
No vidíš. Jiné děti v jeho věku vystupují i před cizím publikem a zvládnou to.
@Anonymní píše:
Učitelka mu řekla, že nemá řešit nesmysly.
Referát by nedal. On o hodině nemluví, nehlásí se a naprosto se neprojevuje. Ale pokud ho učitelka vyvolá, tak odpoví - jednoslovně a správně.
Tak potom být tou učitelkou, tak eliminuju jeho dotazy o přestávce a odkážu ho na hodinu. Musí být minimálně ve 3. třídě, tak už bych mu řekla na férovku, že jestli něco chce vědět nebo doplnit nějakou zajímavost, pak ano, ale v hodině. Protože pokud by měl jít na ten víceletý gympl, tak tam se jede hodně i formou diskuzí, argumentace, skupinové práce. Takže bych zkusila zapátrat, jestli se nezapojuje, protože se nudí a přijde mu to „pod úroveň“, nebo jestli se stydí a je mu to nepříjemné, jestli si opravdu nevěří. Protože od toho by se odvíjelo, jestli ten víceletý gympl je správná varianta pro něj nebo ne.
Jinak já mám chytré a šikovné děti (četly od 5 let samy, znalosti taky výš než je norma, syn ve druhé třídě v Klokanovi/Cvrčkovi nadprůměrné výsledky, dceři prvňačce jsem to zadání doma z legrace dala taky a porazila by většinu druháků), ale mimořádně nadané určitě nejsou. Mimořádně nadané dítě máme jinde v rodině, a tam dělá toho Klokana ob dvě kategorie výš, chodí předčasně na fyziku a další předměty, realizuje se v kroužku programování, kde je s podstatně staršími nadanými dětmi. Takže beru naše děti jen jako „šikovné“, ale budu ráda, když půjdou na víceletý gympl (mám osobní zkušenost a je fakt příjemné, když je plná třída chytrých dětí a pouhé rozhovory s nimi jsou plné podnětů, o co se zajímat). Děti měly největší problém ve škole s tím, že nechápaly v té první třídě, že to někomu nejde, že musely přetrpět to počítání do pěti a slabikování většinu roku, musela jsem hodně vysvětlovat, když jsem slyšela, jak ten prvňák říká „oni jsou úplně blbí“. Učitelky ale byly skvělé a nechaly je číst svoje knížky, dávaly jim papíry se složitějšími příklady.
Hodně hrajeme složitější hry, šachy apod., to je baví.
@Anonymní píše:
Tak pokud jsi mu jen lehce pomáhala, tak tím líp, to tě tolik nezatíží. Syn ze začátku před třídou nemluvil vůbec. Bál se, že udělá chybu, tak raději mlčel. Takže právě v rámci IVP jsme měli, že když to nepůjde, tak ústně zkoušet mimo třídu, třeba v kabinetě, nebo po vyučování v prázdné třídě. Pokud to učitelům bude stačit, že referát jen zpracuje, tak je to také cesta. Pořád je to o tom, že si kluk bude prohlubovat znalosti (a učit se dělat referáty…časem mu sepne, že to je vlastně pořád to samé) a učitelé nemusejí mít pocit, že je zkouší (co by ti naši dali za to, kdyby to můj syn dělal soukromě. Ten učitele klidně opraví veřejně přede všemi).
A možná si najít, zda někde v okolí nejsou dostupné nácviky sociálních dovedností. Syn chodil několik let. Naučil se, jak komunikovat s vrstevníky, jak mluvit s dospělými.
@Russet píše:
Dnešní děti jsou jiné. Můj syn používá slova, která já možná použila až na střední škole. Už ve školce mi paní učitelka říkala, co všechno se od něj nedozví. Doporučuju víc chodit do kolektivu jiných dětí, abys neměla přehnaný pocit synovy jedinečnosti. Já bych ho za to pochválila, jak si to hezky zapamatoval, ale pořád bych mu vysvětlovala, že ne všem se může to jeho rozumování líbit. Ať nechá mluvit i jiné.
On má opravdu malé sebevědomí. Většinou někde stojí a mlčí. Takže s tímto není problém. My ho spíš povzbuzujeme, aby mluvil, aby se nebál projevit.
Za učitelkou nechodí denně. Většinou nás danými tématy zásobuje doma.
Působím jako vedoucí kroužku, kam chodí děti od 9 do 14 let, takže si myslím, že mám celkem přehled o tom, jak se děti v daném věku mají projevovat ![]()
@zrcadlo on to o hodině neřekne, protože před dětmi mluvit nebude. Čím je starší, tím to je horší. Nezapojuje se, protože se stydí. Bojí se, že se zesměšní a budou se mu děti smát. Takže raději mlčí.
On nemá potřebu ukazovat své znalosti před ostatními (hlavně před dětmi, s dospělými takový problém nemá). Umí číst od MŠ (cca 5-6 let), ale nikde to nepředváděl. Učitelka ve škole na to nepřišla, až jsem jí to říkala na rodičáku. Byla v šoku, že nic neřekl a spořádaně slabikoval, jak to po nich chtěla.
Proto mě překvapilo, když mi učitelka psala, jak ji testuje. Ale jak jsem psala, on to jako testování nebere.
Řešit s učitelkou případně v součinnosti se speciálním pedagogem. Můžeš na něj získat papír (někteří učitelé bez toho papíru nejsou ochotni žádného individuálního zapojení dítěte), ale extra od toho nečekej (pokud tam nebude mít, že třeba na chodit na některé předměty o rok výš a pod.).
Chce to narazit na osvícené ochotne pedagogy, kterým nevadí, když jim dítě pošle mail, že to co se učí je nuda. ![]()
Zaplaťpánbůh za naši učitelku, dokáže tyhle děti celkem konstruktivně zaměstnat. Druzinarka, když ji lezli 2 chytrolini už na nervy (ten jeden samozřejmě můj
), tak jim nechala, ať jedno odpoledne připraví program pro ostatní spolužáky. Win-win solution.
@Anonymní píše:
Mám 2 děti u jednoho si myslíme, že bude nadání a možná i mimořádné nadání. Chodí už do školy, nosí samé jedničky bez práce. Má znalosti, co dalece přesahují to, co se čeká od dítěte jeho věku. Není zaměřený na jedno téma. Vždy si něco vybere, to prozkoumá do hloubky a přeorientuje se jinam, ale první téma si dál pamatuje.
Sociálně je ale dost mimo. Nemá moc kamarádů, kontakt s dětmi nevyhledává. Pokud bude v chráněném prostředí, kde budou 2-3 děti, tak dobré, ale škola je na něj moc.
Ve škole vím, že se moc neprojevuje, nehlásí. Na druhou stranu učitelky vytáčí doplňujícími dotazy. Učitelka mi opakovaně hlásila, že ji zkouší. Např. když brali savce, tak vyhledával ta zvířata, co nejsou notoricky známá a chodil se ptát na detaily, třeba proč wombat vylučuje stolici ve tvaru kostekV češtině, když brali vyjmenovaná slova, tak hledal špeky a opět se jí ptal.
Bohužel má i malé sebevědomí. Bojí se chyby. Třeba když počítali Klokana, tak jim učitelka kladla na srdce, že nemají křížkovat, když si nejsou jistí. Tak nekřížkoval, ale napsal si to na papírek. Kdyby to zakřížkoval, tak byl první na okreseTakto nebyl ani v první polovině třídy. Většinu nechal prázdnou.
Kdo máte doma prokazatelně nadané dítě, kdy a kde jste to začali řešit? Jak se vaše dítě projevovalo? Klidně od nižšího věku až přes školu.
Asi bych to tak neprozivala, dej ji na 8 let gympl..segra genialni byla taky dost introvertka, malem ji sikanovali, protoze nikoho nepotrebovala k sobe..ale na gympl kam se dostala i pres jadrovy skraloup, tvrde bojkotovala pionyra, ale mela same jednicky a pro jistotu vyhrala i chemickou olympiadu..ano taky mela male sebevedomi a dost o sobe pochybovala..tam uz se nenudila..mela jednicky porad snad krome matiky a fyziky, nejlepsi na jazyky ve tride…doma cetla tluste pravni knihy po dedovy a me sikanovala, stipala me kdyz po ni nebudu uklizet. Prali jsme se jako kone..Prochazelo ji to, protoze ji nasi nadrzovali. Ja byla lajdak a jazyky me nesly vubec..Nesnasela jsem ji..pak sla na vs a az pak po x letech jsme se nasli a zacali fungovat jako segry. Ted na sebe dame dopustit. Jako nadana introvertka to mela tezke v kolektivu ale na stredni uz to slo. Takze asi vydrzet..moc alternativ tam nevidim