Opravdu nadané dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
85892
22.8.22 08:16

@Svistice aha, tak to je smutny, ja bych to prave cekala od tech ucitelu, kdyz jim projde pod rukami tolik deti …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33271
22.8.22 08:29
@blumen píše:
@Svistice aha, tak to je smutny, ja bych to prave cekala od tech ucitelu, kdyz jim projde pod rukami tolik deti …

No ono třeba to moje, pokud je sociálně zdatné a k tomu prohlížení encykopedií a vidění světa v matematcikých či logických souvislostech, si i rádo hraje, tak si ve školce s dětma normálně hrabalo na písku, hrálo „na něco“, jezdilo s auty a bylo spokojené. Encyklopedie, zkoušení rodičů z dinosaurů, řešení fyzikálních principů bouřky, diskuzí na téma ústava či vízová povinnost si nechávalo na doma.
Jediné, v čem se mi učitelka zmínila, že je „fakt šikovné“ bylo skládání puzzle (když si ho občas vzalo - ale mělo jich hafo doma, tak ve školce tíhlo spíš ke hračkám, co doma nemělo) a skládání stavebnic. Což pro mě nebyla žádná novinka, to jsem věděla od dvou let, že je na to abnormálně šikovný a o rychlík před vrstevníky.
To, že zcela sám přišel ještě v předškolním věku na princip násobení, zlomků, spoustu věci si logicky odvodí, ve školce to dítě nemá vůbec žádnou šanci „demonstrovat“. Možná kdyby chodil do montessori, ale tam by mu zase chyběli ty normální hračky. Má sice opravdu vynikající paměť, ale třeba básničky a písničky ( na niž se školce paměť povětšinou rozvíjí a na jejiž základě ti úča řekne, že je dítě fakt šikovné/chytré, protože se to rychle naučí) nesnášel a učí se je nebo zpívá/recituje jen pod hrozbou násilí či vidinou kule v žákovské (to by me zase ego nedalo, nenaučit se to a neodříkat).
Lehký průser, umocněný covidovými lockdowny nastal", když ve škole zjistilo, že to, co on už umí nebo pokud je to nové pobere za 5 minut třída procvičuje měsíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31010
22.8.22 08:34

Zakladatelko, ja bych navstivila minimalne ppp a poradila bych se, jak se synem doma a hlavne ve skole pracovat, ze neni schopny ve skole „predvest“ sve znalosti a co s tim. Dnes jou ruzne metody zkouseni znalosti, ruzne pristupy k detem.

Zasadne nesouhlasim s tim, ze bys to nemela resit a at je dite klidne kuchar. Ano, at je kuchar, pokud ho to bude bavit a nebo by se v dalsim vzdelavani trapil, ale aby sel na ucnak chytry kluk, protoze se neciti ve velkem kolektivu a nechce mluvit pred lidmi? Ja za svou rodicovskou povinnost vedle vareni, prani a uklizeni mam hlavne umozneni diteti rozvoje adekvatniho jeho schopnostem a zajmum. Pokud budu mit nadane (zajimajici se) dite v hudbe, tak budu povazovat za svoji povinnost to, ze dohlednu, jestli dite cvici a pomohu mu prekonat i neprijemnosti jako obcasnou nechut cvicit a treba strach vytupovat na verejnosti. Rict, ze je mne jedno, jestli hraje a at si klidne leze po stromech, je za mne minimalne rodicovska lenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 08:35

Zkus si promluvit s učitelkou a domluvte se, jak by na něj měla reagovat.

Ono je taky protivné pro ostatní děti, když mívá nadané dítě na začátku hodiny referáty. Spolužák na týmu takhle míval hodinové referáty z dějepisu, bylo to fakt utrpení. Musí se prostě najít nějaké rozumné řešení.

Jinak moje dítě (nadané) nakonec chodí do obyčejné ZŠ. Individuální přístup moc nemá. Jenom ho učitele probouzejí k aktivitě, když se zamyslí.

Zkusíme to přes ten osmiletý gympl, od toho si slibujeme, že tam bude víc „mimoňů“ a že bude snazší zapadnout do kolektivu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.8.22 08:39
@blumen píše:
Zkusenost nemam, ale dle me by Te na to navedli uz ve skolce nebo sami ve skole, ze je na neco nadany/vycniva. Nase deti vycnivaji akorat temperamentem po nas :mrgreen:

Ve školce neřešili nic. Ani moje druhé dítě, které mělo velké problémy a všude jinde by nás už ve 3 letech hnali do PPP. A co tu někdy tak čtu, tak by nás do PPP hnali i se starším, který ještě ve 4 letech většinou seděl někde v koutku a skládal si sám Lego. Společných her, činností a vyrábění se účastnil až jako předškolák, když musel. Pokud si s někým hrál, tak mi to učitelka hlásila už mezi dveřmi.
Ve škole mi učitelka řekla, že je vysoko nad ostatními dětmi a uznala, že pokud něco neví ona sama, tak se ptá jeho.

@Svistice učitelé nemají ani důvod nadané děti odhalovat. Když to tu čtu, tak tu je pořád velké podceňování dětí a bagatelizování toho, že by dítě mohlo být nadané. Prostě jsou to jen šikovné děti.
Případně často je ten mýtus, že nadané dítě umí všechno. Kamarádka má nadané dítě, mají to potvrzené, dítko vyhrává olympiády. Ale taky má velice těžkou dysgrafii, dysortografii a ADHD. Takže mu ona musí číst zápisky a musí ho hlídat, jinak věčně něco nemá - ještě v sedmé třídě šel do školy a neměl tašku.

@Russet píše:
Tak ho nech otestovat. Nebo se bojíš, že pohoří, protože to prostě „zkouška“? Proč by musel dělat kuchaře, když má hlavu na to něco samostatně vymyslet nebo zkoumat. Má určitě dobrou paměť.Nemám nic proti kuchařům, ale motivovala bych ho vidět i jiná povolání. Vaření může být jeho koníček.

Nechci ho testovat. Zatím.
A proč by nemohl dělat kuchaře? Po svých zkušenostech, kdy jsem prostě MUSELA jít na gympl a MUSELA jít na VŠ, tak mu chci nechat svobodu volby. Zkusím to udělat tak, jako to udělala kolegyně. Syn chtěl jít na truhláře. Kluk, co vyhrával matematické olympiády i celorepublikově. Tak udělali dohodu, že si udělá první maturitu a může zkusit truhláře. Kluk si udělal maturitu, ČVUT, pak si dodělal truhláře a dělá truhláře už skoro 20 let. Jen k tomu má titul.

Syn má výbornou paměť, skvělou prostorovou představivost. Akorát nemá žádné velké cíle a to ani ve škole. Asi i proto, že se zatím nemusel nikde snažit a vždy mu vše šlo samo. On je i manuálně zručný a pracovitý.

• Citovat
  • Upravit
31010
22.8.22 08:47
@Anonymní píše:
@Svistice učitelé nemají ani důvod nadané děti odhalovat. Když to tu čtu, tak tu je pořád velké podceňování dětí a bagatelizování toho, že by dítě mohlo být nadané. Prostě jsou to jen šikovné děti.
Případně často je ten mýtus, že nadané dítě umí všechno. Kamarádka má nadané dítě, mají to potvrzené, dítko vyhrává olympiády. Ale taky má velice těžkou dysgrafii, dysortografii a ADHD. Takže mu ona musí číst zápisky a musí ho hlídat, jinak věčně něco nemá - ještě v sedmé třídě šel do školy a neměl tašku.

To bagatelizovani vychazi patrne z toho, ze rada lidi ma dite, ktere ma v necem akcelerovany vyvoj. A hlavne to nadani, to je jen nejaky predpoklad, ktery se musi adekvatne rozvijet a dite toho musi byt schopno a ochotno. Jak je na tom syn se zajmovymi krouzky? Nasel uz prostredi, kde se citi dobre a kde jsou podobne zamerene deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33271
22.8.22 09:06

Tak já třeba konkrétně školkovým učitelkám v našem případě nic nezazlívám, protože v té školce se prostě projevoval zcela v rámci normálu.
A vím, že tam byly maminky, co si mysleli jak mají doma minimálně nadaného budoucího programátora, protože dítě ve 2 letech ovládalo tablet a umělo si na něm pustit písničku. :mrgreen:

A jak píše @Cuddy, je dost dětí, co mají nerovnoměrný vývoj nebo jen velmi podnětné prostředí (což jsem si dlouho myslela, že tato kombinace bude i náš případ).

Dítě má spolužačku, že které byly ty učitelky paf už ve školce (dokonce ji přeřadily do vyšší třídy, když je tak „šikovná“). Ano, je chytrá, ve škole jí to jde taky levou zadní, poslušná snaživá holčička, navíc sportovně talentovaná a s takovým rodinným zázemím, které ji umožňuje sportovat, chodit do lidušky apod. Ale mezi ní a nadaným dítětem je prostě rozdíl. Stejný, jaký já vidím mezi mým starším a mladším dítětem.

No a co si budeme povídat, s nadaným dítětemje pro pedagoga víc práce. K tomu přičiti poměry v českém školství - 25+ dětí, některé s poruchami učení, ADHD, některé z rodinou, co na ně a jejich školní docházku peče, sem tam dítě z menšiny…

Já třeba učitelkám mého dítěte musím zatleskat, jak to nakonec dokázali zvládnout tak, aby byli více méně spokojení všichni zúčastnění. Ale bylo to hodně o tom, že já jako rodič jsem byla ten, kdo dal první impuls, že se s tím musí něco dělat. Protože dítě se ve škole sice chovalo sice ne ideálně, ale šlo to, nikdo si oficiálně nestěžoval (a co provozuje jsem se dozvěděla trochu po neoficiální linii a hodně napověděla online výuka), ale doma se začalo chovat úplně nesnsitelně, jak bylo z té školy frustrované.
A pak jsem společně mluvili a vymýšleli, co by mohlo klapnout a co ne.

Teď se bude měnit třídní, tak jsem zvědavá, co nastane. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
22.8.22 09:17
@Anonymní píše:
A proč by nemohl dělat kuchaře? Po svých zkušenostech, kdy jsem prostě MUSELA jít na gympl a MUSELA jít na VŠ, tak mu chci nechat svobodu volby. Zkusím to udělat tak, jako to udělala kolegyně. Syn chtěl jít na truhláře. Kluk, co vyhrával matematické olympiády i celorepublikově. Tak udělali dohodu, že si udělá první maturitu a může zkusit truhláře. Kluk si udělal maturitu, ČVUT, pak si dodělal truhláře a dělá truhláře už skoro 20 let. Jen k tomu má titul.Syn má výbornou paměť, skvělou prostorovou představivost. Akorát nemá žádné velké cíle a to ani ve škole. Asi i proto, že se zatím nemusel nikde snažit a vždy mu vše šlo samo. On je i manuálně zručný a pracovitý.

Ja myslim, ze je skvele, ze chce delat kuchare…copak, na kuchare muzou jit jen prumerni zaci? Kdyby chtel mit treba vlastni restauraci, tak musi mit schopnosti a skvely kuchar neni o tom, ze vi, jak udelat jisku a udelat vepro knedlo zelo…a tak ho aspon v tomhle smeru vedete? Ja musim rict, ze kdyz, jsem videla poprve masterchef junior, tak jsem koukala jak blazen, co vsechno ty deti dokazi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
22.8.22 09:28
@Anonymní píše:
A proč by nemohl dělat kuchaře? Po svých zkušenostech, kdy jsem prostě MUSELA jít na gympl a MUSELA jít na VŠ, tak mu chci nechat svobodu volby. Zkusím to udělat tak, jako to udělala kolegyně. Syn chtěl jít na truhláře. Kluk, co vyhrával matematické olympiády i celorepublikově. Tak udělali dohodu, že si udělá první maturitu a může zkusit truhláře. Kluk si udělal maturitu, ČVUT, pak si dodělal truhláře a dělá truhláře už skoro 20 let. Jen k tomu má titul.Syn má výbornou paměť, skvělou prostorovou představivost. Akorát nemá žádné velké cíle a to ani ve škole. Asi i proto, že se zatím nemusel nikde snažit a vždy mu vše šlo samo. On je i manuálně zručný a pracovitý.

Nemuselo by mu to nakonec stačit. Mně by vadilo, že je ve skupině neobratný a nevěří si. I kuchař se bude muset umět rychle rozhodovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
22.8.22 09:30
@Melodie91 píše:
Ja myslim, ze je skvele, ze chce delat kuchare…copak, na kuchare muzou jit jen prumerni zaci? Kdyby chtel mit treba vlastni restauraci, tak musi mit schopnosti a skvely kuchar neni o tom, ze vi, jak udelat jisku a udelat vepro knedlo zelo…a tak ho aspon v tomhle smeru vedete? Ja musim rict, ze kdyz, jsem videla poprve masterchef junior, tak jsem koukala jak blazen, co vsechno ty deti dokazi…

Protože je od malička k tomu vedou. Jsou az posedlí a přijde mi to docela přes čáru, jaká modla je pro ně sprostý Ramsey. On na děti sprostý samozřejmě není, ale to ano šéfe je jak vojenský dril.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 09:32
@Cuddy píše:
To bagatelizovani vychazi patrne z toho, ze rada lidi ma dite, ktere ma v necem akcelerovany vyvoj. A hlavne to nadani, to je jen nejaky predpoklad, ktery se musi adekvatne rozvijet a dite toho musi byt schopno a ochotno. Jak je na tom syn se zajmovymi krouzky? Nasel uz prostredi, kde se citi dobre a kde jsou podobne zamerene deti?

Hlavně většinou dítě, které má mimořádné nadání, mívá v něčem zase ubráno. Třeba když kluk je nadaný na matematiku a logiku, tak spíše najde podobné typy. U holky to není tak časté a je to složitější někoho podobného s podobným myšlení najít. Dalo by se říct, že se stále hledá. Možná, že nakonec půjde jiným směrem, protože jí baví psát. Teď si píše povídky. A ráda chodí na dramaťák, to jí hodně dává možnost se sebevyjádřit. A sama se učí programování. Jako i pro rodiče je to hodně náročné, co si budeme povídat. Ty dotazy, potřeba pořád něco s někým rozebírat, nad vším nestále přemýšlet. A já jí potom několikrát připomínám, ať si vezme klíče s jízdenkou a přijdeme k autobusu a samozřejmě je nemá, a to jí bude prosím 15. Vůbec jí nezajímá, to co většinou holky v jejím věku, oblékání, líčení. ;) I když na tom gymplu je většina sportovně založených dětí a ty to taky až tak moc neřeší. Ale ona tedy na sport není. Chodí na plavání a tak nějak jsme jí vedli k tomu, aby uměla takový ten základ jako lyžování, jízdu na kole, plavání, ale má to všechno vydřené. A tedy jak se tady mluví o tom kuchaři, tak dcera strašně ráda peče třeba makronky, Pavlova… Jejím snem je mít vlastní cukrárnu. Zkoušela věci z Peče celá země.

• Citovat
  • Upravit
4731
22.8.22 09:38
@Russet píše:
Protože je od malička k tomu vedou. Jsou az posedlí a přijde mi to docela přes čáru, jaká modla je pro ně sprostý Ramsey. On na děti sprostý samozřejmě není, ale to ano šéfe je jak vojenský dril.

Samozrejme, je to trochu extrem, spis jsem to myslela tak, ze kdyz chce byt kuchar, jestli ho podporuji teda timto smerem…treba by mohl ucitelce misto otazky prinest susenky, co sam upekl :nevim:…proste pokud je nadany a chce delat toto tak ho timhle smerem rozvijet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31010
22.8.22 09:41
@Melodie91 píše:
Samozrejme, je to trochu extrem, spis jsem to myslela tak, ze kdyz chce byt kuchar, jestli ho podporuji teda timto smerem…treba by mohl ucitelce misto otazky prinest susenky, co sam upekl :nevim:…proste pokud je nadany a chce delat toto tak ho timhle smerem rozvijet

Asi spatne ctu, ale dite je snad nadane v intelektualni rovnine, ne v manualni, ne? A teda, proc by nosil ucitelce susenky? To je dost nevhodne, ne? Jeste tak svesticky ze zahradky. Ano, az bude besidka, tak pokud by ho to bavilo (ale to tu nectu), muze prinest super cukrovi, ale u tohoto chlapce to chce hlavne rozvijet tu emocni a socialni estranku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
22.8.22 09:48
@Cuddy píše:
Asi spatne ctu, ale dite je snad nadane v intelektualni rovnine, ne v manualni, ne? A teda, proc by nosil ucitelce susenky? To je dost nevhodne, ne? Jeste tak svesticky ze zahradky. Ano, az bude besidka, tak pokud by ho to bavilo (ale to tu nectu), muze prinest super cukrovi, ale u tohoto chlapce to chce hlavne rozvijet tu emocni a socialni estranku.

Tak zakladatelka pise, ze chce byt kuchar…byla to nadsazka s tema susenkama…proste pokud chce opravdu necim byt, tak bych ho v tom podporovala…treba kurzy vareni pro deti, pozna tam deti ze stejnou zalibou, muze si najit nove kamarady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31010
22.8.22 09:57
@Melodie91 píše:
Tak zakladatelka pise, ze chce byt kuchar…byla to nadsazka s tema susenkama…proste pokud chce opravdu necim byt, tak bych ho v tom podporovala…treba kurzy vareni pro deti, pozna tam deti ze stejnou zalibou, muze si najit nove kamarady

V tom mas pravdu, ale ono zalezi, jak se to projevuje, ze chce byt kuchar. Zda to jen tak rika a nebo se mota v kuchyni a je videt, ze je tam rad a bavi ho to. Pokud to druhe, tak bych urcite jako krouzek vareni zkusila. Ja to brala jako spis to prvni, ze to jen rika a ze zakladatelka resi nadani v intelektualni rovine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí