Opravdu nadané dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31010
22.8.22 10:04

@Melodie91 i kdyz ja bych treba dite, ktere je chytre a rado vari, pokusila smerovat na nejaky chemicky krouzek. Ono to je podobne, take cloveku vznika neco primo pod rukama a jeste tam muze zkouset a premyslet, co se stane, kdyz. A bude tam mit podobne mimone.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 10:07

Já můžu popsat svou zkušenost se sebou. Mimořádně nadáne děti jsou hodně buzerovány, mnohem víc než jiné. Už ve školce moc mluví, později protože mají „hloupé otázky“ a vrstevníci jim moc nerozumí. Na gymplu to se mnou řešili učitele - rodiče neřešili nic, dostávala jsem speciální příklady z matiky a tak, jedna polovina mě vychvalovala do nebes, druhá polovina učitelů na mě seděla, protože jsem si třeba četla pod lavicí knížky a nedávala pozor. A bylo jedno, že jsem stejně všechno uměla. Efekt byl takový, že jsem měla z té buzerace hodně nízké sebevědomí a bála se projevit. Na výšce jsem se pak na hodině nikdy nepřiznala, že umím správnou odpověď a tak. Sice samé jedničky, ale zakříknutá. Později v práci ale je jedno, jaké kdo měl výsledky ve škole - sebevědomí je mnohem důležitější. Tohle už má i tvůj syn. Lidi to vidí jako drzost, ale s tou učitelkou si možná chtěl popovídat, protože vy o těch tématech nic nevíte a k dětem blízko nemá. Mezi zkoušením a sdílením zajímavého faktu je tenká čára. Základku nejspíš bude muset protrpět osamotě - jestli má opravdové nadání, on prostě se spolužáky nemá moc o čem, mají úplně jiné vnímání světa, nejde jenom o informace. Buďte na něj aspoň vy rodiče hodní, podporujte u něj sebevědomí jak to jde, sociální interakce rozvine, až bude v kolektivu s více „seběrovnými“ - ale uřčitě ne mezi kuchaři. Pomozte mu najít jeho opravdové zájmy a ty ať taky rozvíjí, ať má nějaký směr. Protože když vám jde vše, je těžké si něco vybrat. Hlavně na něj buďte hodní, svět mu jeho nadání dá vyžrát mnohonásobně, ať zbytečně nestratí sebevědomí, což se už podle popisu děje. (Vím, že se opakuji, ale to mi přijde nejdůležitější.) A uřčitě ho dejte otestovat, jestli je opravdu jiný nebo si to jenom myslíte.

• Citovat
  • Upravit
4731
22.8.22 10:08
@Cuddy píše:
@Melodie91 i kdyz ja bych treba dite, ktere je chytre a rado vari, pokusila smerovat na nejaky chemicky krouzek. Ono to je podobne, take cloveku vznika neco primo pod rukama a jeste tam muze zkouset a premyslet, co se stane, kdyz. A bude tam mit podobne mimone.

To je taky zajimave :think:, ale vlastne moc nevime, jake mimoskolni aktivity syn ma..treba na neco takoveho chodi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 10:12
@Russet píše:
Nemuselo by mu to nakonec stačit. Mně by vadilo, že je ve skupině neobratný a nevěří si. I kuchař se bude muset umět rychle rozhodovat :nevim:

Vidíš a mně to nevadí. Prostě je takový, jaký je. Podporujeme ho, aby si věřil. Jako dítě jsem byla stejná, ale já na rozdíl od něj mám dodnes pocit, že nic neumím a nic mi nejde. On ví, že ve škole mu to jde a umí dělat nejlepší koláče v rodině.
Nakonec se to srovnalo na VŠ a aktuálně jsem v profesní rovině schopná v pohodě jednat s lidmi, vedu přednášku pro skupinu dospělých a nevadí mi to.
Ale pořád se nejlépe cítím v úzké skupině. Pokud jsem někde na oslavě, kde je třeba 30 lidí, tak sedím a jsem tichý pozorovatel.

@Melodie91 pravidelně si k svačině nosí své výtvory a učitelka už taky ochutnala. Nevidím na tom nic špatného.
Od 7 let dělá vánoční cukroví. Letos už sám i plánuje, co bude péct. Pravidelně mi peče dort k narozeninám a jeho kynuté koláče jsou slast.
Zvládá uvařit běžný oběd a to včetně nákupu a celkového plánování.
Píše si vlastní knihu s recepty, které umí. Na začátku se striktně držel receptů a teď už se pouští do improvizace a pak si dělá poznámky.

@Cuddy ano, řeším nadání v intelektuální rovině.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.8.22 10:20
@Anonymní píše:
Vidíš a mně to nevadí. Prostě je takový, jaký je. Podporujeme ho, aby si věřil. Jako dítě jsem byla stejná, ale já na rozdíl od něj mám dodnes pocit, že nic neumím a nic mi nejde. On ví, že ve škole mu to jde a umí dělat nejlepší koláče v rodině.
Nakonec se to srovnalo na VŠ a aktuálně jsem v profesní rovině schopná v pohodě jednat s lidmi, vedu přednášku pro skupinu dospělých a nevadí mi to.
Ale pořád se nejlépe cítím v úzké skupině. Pokud jsem někde na oslavě, kde je třeba 30 lidí, tak sedím a jsem tichý pozorovatel.

@Melodie91 pravidelně si k svačině nosí své výtvory a učitelka už taky ochutnala. Nevidím na tom nic špatného.
Od 7 let dělá vánoční cukroví. Letos už sám i plánuje, co bude péct. Pravidelně mi peče dort k narozeninám a jeho kynuté koláče jsou slast.
Zvládá uvařit běžný oběd a to včetně nákupu a celkového plánování.
Píše si vlastní knihu s recepty, které umí. Na začátku se striktně držel receptů a teď už se pouští do improvizace a pak si dělá poznámky.

@Cuddy ano, řeším nadání v intelektuální rovině.

Ono ale kolikrát nezáleží, jestli na to má nadání, ale zda to chce dělat a nechybí mu k tomu vůle a vytrvalost. Nadané děti jsou citlivé a mohou být úzkostné, pokud je na ně vyvíjen velký tlak, mají co dělat samy se sebou. Pokud se chce realizovat v manuální rovině, já bych mu nebránila. Dcera taky chce dělat jen to, v čem vidí nějaký smysl, význam. Osobně jsem s tím taky dost bojovala, ale to je můj problém. Ona třeba teď chce nějakou školu odbornou třeba průmyslovku. Teď je na tom gymplu, ale je to na ní podle jejích slov moc všeobecné. Dostala se na 2 šestileté gymply v Praze bez přípravy (těch šestiletých moc není), jen si sama zkoušela dělat testy Cermat doma. Všichni se ptali, jak dlouho a kam chodila na přípravu, a když řeknu, že nikam, tak každý řekne, že je geniální. Sama tam chtěla na ten gympl. Teď je v takovém tlaku, protože na jednu stranu logicky ví, že by mohla dělat IT, má k tomu předpoklady a nadání, velká možnost uplatnění, ale zároveň by chtěla dělat něco s lidmi a něco, co pro ní má smysl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.8.22 10:29
@Anonymní píše:
Ono ale kolikrát nezáleží, jestli na to má nadání, ale zda to chce dělat a nechybí mu k tomu vůle a vytrvalost. Nadané děti jsou citlivé a mohou být úzkostné, pokud je na ně vyvíjen velký tlak, mají co dělat samy se sebou. Pokud se chce realizovat v manuální rovině, já bych mu nebránila. Dcera taky chce dělat jen to, v čem vidí nějaký smysl, význam. Osobně jsem s tím taky dost bojovala, ale to je můj problém. Ona třeba teď chce nějakou školu odbornou třeba průmyslovku. Teď je na tom gymplu, ale je to na ní podle jejích slov moc všeobecné. Dostala se na 2 šestileté gymply v Praze bez přípravy (těch šestiletých moc není), jen si sama zkoušela dělat testy Cermat doma. Všichni se ptali, jak dlouho a kam chodila na přípravu, a když řeknu, že nikam, tak každý řekne, že je geniální. Sama tam chtěla na ten gympl. Teď je v takovém tlaku, protože na jednu stranu logicky ví, že by mohla dělat IT, má k tomu předpoklady a nadání, velká možnost uplatnění, ale zároveň by chtěla dělat něco s lidmi a něco, co pro ní má smysl.

My mu nebráníme, aby se realizoval tam, kde mu bude nejlépe.
Předpokládám, že půjde na 8G a tak nějak nečekám, že z něj bude chtít jít na kuchaře, ale pokud ano, tak to budeme řešit, až to nastane. Ale tak nějak doufám, že by mohl udělat maturitu a vzít to jako nástavbové studium.

• Citovat
  • Upravit
12600
22.8.22 12:12
@zrcadlo píše:
Jinak doporučuju víceletý gympl, tak se množství podobných mimoňů ve třídě mnohonásobně zvýší.

To sice možná ano, ale třeba projít skrz úspěšné přijímací zkoušky, což dle popisu, co dítě udělalo při vyplňování testů, nemusí být jednoduché, zvlášť při poměru, v jakém teď přijímají děti na osmileté gymply.
A potom je to přeci jen už gympl, takže právě nároky na sociální dovednosti, práci ve skupině, samostatnost, schopnost se soustředit… jsou většinou na mnohem vyšší levelu než na klasické základní škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16398
22.8.22 15:36
@janat píše:
To sice možná ano, ale třeba projít skrz úspěšné přijímací zkoušky, což dle popisu, co dítě udělalo při vyplňování testů, nemusí být jednoduché, zvlášť při poměru, v jakém teď přijímají děti na osmileté gymply.
A potom je to přeci jen už gympl, takže právě nároky na sociální dovednosti, práci ve skupině, samostatnost, schopnost se soustředit… jsou většinou na mnohem vyšší levelu než na klasické základní škole.

Jo, souhlasím, já jsem potom v dalším příspěvku upřesňovala: „Protože pokud by měl jít na ten víceletý gympl, tak tam se jede hodně i formou diskuzí, argumentace, skupinové práce. Takže bych zkusila zapátrat, jestli se nezapojuje, protože se nudí a přijde mu to „pod úroveň“, nebo jestli se stydí a je mu to nepříjemné, jestli si opravdu nevěří. Protože od toho by se odvíjelo, jestli ten víceletý gympl je správná varianta pro něj nebo ne.“
Ale třeba můj brácha se na ZŠ snad kromě první třídy ani jednou dobrovolně nepřihlásil, s dětmi moc nekomunikoval, učitelkám odsekával na otázky „nevím“ (protože nechtěl, aby mu děti říkaly šprte), na víceletém gymplu od druhého týdne šťastný a ukecaný kluk, stačilo, že tam našel kluky se stejnými zájmy a už se nemusel stydět za to, že něco ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16398
22.8.22 15:54
@blumen píše:
Zkusenost nemam, ale dle me by Te na to navedli uz ve skolce nebo sami ve skole, ze je na neco nadany/vycniva. Nase deti vycnivaji akorat temperamentem po nas :mrgreen:

Tak toho našeho malého génia z širší rodiny učitelky hodnotily jen: sociálně nezralý, nezapojuje se, ignoruje pokyny, závislý na matce (vyhlíží ji celý den z okna a kouká na hodiny), sleduje jen auta venku a něco si mumlá, věčně rozlévá pití.
Realita byla taková, že zajíčku v své jamce ho krutě nebavilo, tak seděl u okna a hrál svoje vlastní hry - např. počítal dopravní prostředky, které si třídil do kategorií podle druhu, směru jízdy, barev, v hlavě si sčítal ty množiny a určoval procenta, někdy i počítal množství lidí v autech, množství pěších s deštníkem a bez při dešti atd. Pití rozléval, protože sledoval nakloněnou rovinu a její rovnoběžnost s policemi a stropem, taky sledoval, jak moc rozkmitání hladiny ovlivní rovnováhu kelímku atd.
Doma tohle všechno vyprávěl, ale vyloženě odmítal, aby učitelka měla alespoň nějakou páru o tom, co se mu vlastně honí hlavou. Když přišel od učitelky nějaký složitější pokyn, tak nahodil výraz tupouna a vnitřně se bavil tím, že to učitelka nevydrží a udělá to za něj :mrgreen:
Potom se stěhovali, takže do předškoláků už tam nechodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 19:10

@zrcadlo myslím, že s introverty umí na gymnáziu pracovat.
Takže by to mohlo být lepší.

• Citovat
  • Upravit
2805
23.8.22 11:06

Z celé diskuse mě zaujalo pouze to proč vombati kadí bobky ve tvaru krychlí. Jinak kluk dle mého učitelku nejspíš asi skutečně jen provokuje, protože všechno si umí na googlu najít, ale důvod proč vombat kadí krychle si tam už nenajde. Článek o kadících vombatech vyšel už v roce 2018, takže pochybuju, že nevěděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.22 12:38

@hopsalka on to věděl. Chtěl se podělit o informace. U něj to je normální způsob komunikace. Dělá to s námi, na kroužku, ve škole…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.8.22 14:04

@hopsalka a učitelku určitě neprovokuje. On má před autoritami velký respekt. Jen má rád zajímavé informace a rád se o ně podělí. Bohužel jeho učitelka to bere jako testování. A nejspíš tedy taky jako drzost. Což by mě nenapadlo, že někdo může považovat takové dítě za drzé.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML