Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.
Náš malý syn má momentálně 2 a čtvrt roku. Poslední dobou stále slýchám, že bude chodit do školy pro nadané děti, do speciální třídy.....
On totiž (a to už od cca. 22měsíce) pozná asi 40 různých druhů značek aut (AUDI, BMW, VOLVO…), umí celou abecedu, napočítat do dvaceti, spočítat si, kolik má třeba hraček nebo tak tak do cca. 12, zná skoro všechny barvy, teď začal poznávat geometrické tvary . obdélník, čtverek, trojúhelník, kosočtverec, ovál, pětiuhelník…to bezpečně pozná bez problémů. Teď hrajeme pexeso stylem, že máme otočené všechny karty na obrázky, vezme jeden a najde mi k němu druhý, stejný, to ho chvilku zabaví
, máme takové velké pěnové čtverce s různými obrázky, s dopravními prostředky, s čísly, písmenky - je to jako puzzle, tak ty umí složit všechny, moc hezky mluví, zná spoustu říkanek a básniček.....
Na druhou stranu ale nechodíme stále na nočník, sám se třeba nenají (jogurt nebo polévku nebo tak…), svlíkání a oblékání pomalu trénujeme, to už mu celkem jde.
Pro mě nejdůležitější, že je to zdravý kluk, na druhou stranu mě napadá, že když tak bude pokračovat, skončí jako ty děti, který se říká malí dospělí, nebude mít kamarády
a bude jen sedět v knihách.....to teď samozřejmě přeháním, ale myslíte si vážně, že je oproti jiným dětem nějak výjimečně napřed? Nebo je jen zvídavější než ostatní, ale časem se to srovná?
Pokud jste to dočetly až sem, díky
.
Ja sice jeste ditko nemam, ale muj braska, na tom byl uplne stejne ![]()
A pokud vim, tak do zadne specialni skolky ci skoly nechodi… ![]()
Ahoj, moje dcera ve dvou letech uměla nazpamět skoro celýho Mrazíka, všechny reklamy z televize, ( často před ní nesedí), ve čtyřech se uměla podepsat, a byla schopná z časopisů ukazovat a poznávat písmenka, nicméně běžné úkony, viz zavázání tkaniček,hrůza, příchodem do školy se to postupně srovnalo, pamět má výbornou dodnes, ale o vyjímečnosti nemůže být řeč dnes je jí 10let.
Já si právě taky myslím, že má jen dobrou paměť, ale okolí z něj dělá něco, co není…
My máme v rodině (i když dál přes koleno) jedno takové dospělé dítě - je mu 5 a je to tedy mazec…chod rodiny víceméně organizuje on, všechno ví, všechno zná, všichni jsou hloupí, děcka strašné, nemá žádné kamarády…hodně to z něj dělají i jeho rodiče, ale ta představa je pro mě o to horší! ![]()
Díky za uklidnění - zakladatelka. (píšu z jiného PC než doma a nepamatuji si přihl. údaje
).
Tak to tleskám.Náš malej ve 2 letech umí pár slovíček,nebudu se rozepisovat co ještě všechno zvládá,ale to co vy určitě ne.Ale zase zvládá se najíst úplně sám,kromě polévky ještě.
A to že umí tolik věcí,neznamená že by měl chodit do školy pro nadané děti.Bude záležet jak se vy k tomu postavíte.
Bratránkovo malá ve 2 letech četla, uměla barvy, čísla atd. a nijak divné mi to nepřišlo:-) Chodí do normání školy ![]()
Ahoj, já myslím, že záleží hlavně na Vás- co v tom svém drobečkovi chcete podpořit- jestli ten intelekt, nebo to dítě v něm.
Kamarádky dcera ovládala ve 3.letech celou abecedu- tiskací-čtení i psaní a nijak zvlášť se tomu nevěnovali, netrénovali a malá to úspěšně za rok zapoměla
.
Speciální školy jsou, ale jsou i spec.programy pro nadané děti v normálních školách a tam hodně záleží na jakého pedagoga padneš.
Asi bych zkusila malého hodně vodit do dětského kolektivu a uvidíš kam ho to více táhne.
Jinak přeju pevné nervy- život s géniem je fakt těžký- zvláště je-li to vlastní dítě.
![]()
Já se takových přechytralých dětí docela děsím - hlavně toho, že mě díky tomu mine všechno to roztomilé ( takže spíš ze sobeckých důvodů) - ale já nemusím mít strach, druhá dcera je úspěšně zabržděná ![]()
Myslím, že syn je hodně komunikativní a má skvělou pamět, ale s nějakou vyjímečnou nadaností bych ještě počkala.
Nejvíc asi záleží na vás, jak se k tomu postavíte.
Náš syn-podotýkám nedonošenec-byl na tom obdobně.V roce a půl na preventivce říkal paní doktorce-proč jsou na plakátě jen 4 červená auta,když modrých je pět.A to byl plakát plný různých autíček…lékařka i sestra se divily,že to se jen tak nevidí.Uměl spoustu říkanek,písniček,byl rozumbrada,s úžasnou pamětí.Naopak byl problém běhat,cvičit,jezdit na kole-v tom byl až moc opatrný,neobratný.Je rozený v dubnu,do školy šel jak měl.Jaké bylo mé „zděšení“ když ve škole to nebylo hned úžasné,jak jsem si představovala.Byl unavený,nebavilo ho to,neprůbojný.Do školy zapomínal úkoly,občas se někde rozhlížel cestou do školy až přišel pozdě.
Dnes vím,že i když je hodně chytrý,tak dítko musí být na školu vyzrálé po všech směrech.A s dnešními zkušenostmi bych mu dala klidně rok odklad.Srovnalo se to asi až ve 3.-4. třídě.Ale do té doby jsme četli a on že ho u toho bolí nožičky…zíval..nebavilo ho to.
Dnes je trend,že děti červen - září by měly nastoupit až o rok později.Syn byl dubnový-i když měl být narozený až v červnu-a šikovný,tak nikoho z nás nenapadlo,že by měl jít o rok později.
A to že je váš syn dnes tak šikovný,tak za dva roky může být naprosto na stejné úrovni s ostatními.
Zatím nic nevymýšlej,nehledej školu pro nadané děti,rozvíjej ho dle toho co on bude chtít a časem uvidíš.
Myslím, že do příchodu do školy máte ještě hodně času před sebou, takže je úplně předčasné cokoliv podobného řešit…
Každé dítě je jiné a i když se teď může jevit jako nějak výjimečný a oproti jiným dětem nadanější, tak časem vůbec nemusí takhle být - samozřejmě může.
Podporuj ho, jak to jen jde a školu řešte i s rodinou opravdu až za ty 4 roky
.
Ahojky:) Mame dve holcicky jedne jsou tri od roku mluvi,pocita do sta a spousta spousta jinych veci,je to strasny mudrc:) nemyslim si,ze by byla nejak vyjmecna! je jen o neco napred nez ostatni deti.Samozrejme je to pekny kdyz se s ni da domluvit,ale mrzelo me,ze preskocila to svoje detstvi:( chodi od dvou let do skolky do normalni,chtela jsem aby vyrustala mezi normalnima detma(ne ze by ve specialni nebyli,ale nechci aby se stalo,ze mi bude lezet jen u knizek,zadne kamarady atd)kdyz sla do skolky,neumela se vubec oblekat a behem 14 dnu uz to umela levou zadni:) nocnik? to prijde:) nase druha dcerka si o to rekla sama:) a jidlo? nedelej si starosti,ve skolce ji trochu pomuzou:) mala to taky uplne neumela a jak se ted hlasi o pridani jidla a sklizi si talire a dopiji:)Vsechno ma svuj cas:)
Mé dítě umělo ve 2 letech to samé.Nemyslim si že by byl nějak nadanej+ zná všechny bořkovo stroje,46 mašinek z mašinky tomáše.
Nevim kdo ti řekl že je to abnormální inteligence,ale já si to nemyslim.
Myslim si že tohle neznačí inteligenci,ale jen říká to co ho baví,tak se to naučí.Myslím že ta pravá nadpruměrná inteligence se pozná až později.Malej třeba od té doby už nic nového extra neumí a nemyslim si že by s tím udělal díru do světa,spíš se ho snažím odnaučit proto že už ted chodí po ulici a říká -chci bejt užitečnej,dej mi ukol,mě neřekne jinak než ano pane,prostě si ted momentálně žije ve světě mašinek
![]()
Před tím zase ve značkách aut a to furt komentoval každé auto i když moc nemluvil
děti hltají nové informace, nasávají je jak houby a ukládají
taky mají ještě fotografickou paměť, proto poznají nějaký nápis i jinde…
Jára kol toho 2 roku uměl taky značky aut která tu po mětě jezdila a rozlišoval škodovky (120,felda, favorit … a pod.) abecedu se naučil z magnetických píssmenek u babičky protože ho to zajímalo takže ve 2 letech rozdával dárky bo poznal s jistotou T jako tatínek, M jako maminka a J jako Jája
(na dárcích bylo táta, máma, jája děda, babi)
k tomu ještě výborně ovládal počítač, a ovládá ho do dneška
„Cizinci“ se diví amyslí si že umí číst když si pouští hru a musí párkrát vybrat akliknout na správný nápis
.
Dneska je mu 5, nejeví zájem ani o značky aut ani o písmenka, má zas něco jinýho. Raděj ho nic moc neučím, ať má co dělat ve škole. napočítá do 20, občas zkusíme co je víc jestli 3 nebo 8, kolik mu mám dát bonbonů když má 3 a chce 4 … ale tak volně když mě to náhodou napadne. Chytrej je dost …
Ale je třeba rozlišit zvídavost a prázdnej hardisk u dětí a pravou genialitu, což ani v našem ani v případě zakladatelky není dlemého
.
Holky malinko se přifařím s mým dotazem.kuba-v listopadu 3 roky-umí písmenka,snaží se počítat.koukám že docela normální jev,ale…je listopadový a tak jsem se chtěla zeptat,jestli mi ho vezmou do školy ten rok,co mu bude 6let.tzn za 2roky.do školky mi ho loni nevzali,protože v září neměl 3roky a já byla doma.myslíte že ho vezmou?myslím že odklad by mu k ničemu moc nepomohl.