Opravdu nadané dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7221
21.8.22 13:04

Přihlásit na 8lete gymnázium? :nevim: vědecký krouzek :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
21.8.22 13:06
@Russet píše:
Mně spíš přijde přidrzlý. Proč se učitelku snaží nějak nachytat?

Protože je to dítě, navíc sociálně nejisté a když zrovna ví, že má vombat bobky ve tvaru kostek, tak se chce pochlubit a zvýšit si tak oblíbenost u spolužáků?
Pro zakladatelku - je potřeba rozvíjet právě tu sociální oblast, jinde si poradí sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
21.8.22 13:09
@mokkk píše:
Protože je to dítě, navíc sociálně nejisté a když zrovna ví, že má vombat bobky ve tvaru kostek, tak se chce pochlubit a zvýšit si tak oblíbenost u spolužáků?
Pro zakladatelku - je potřeba rozvíjet právě tu sociální oblast, jinde si poradí sám.

To by ale řekl, paní učitelko, já jsem si našel v knize, že wombat kadí bobky ve tvaru kostek.

Mně to nepřijde nijak „nadané“. Moje dítě pozná lokomotivy, jiné děti poznají, že je to lokomotiva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 13:11
@Russet píše:
Mně spíš přijde přidrzlý. Proč se učitelku snaží nějak nachytat?

Ano, vypadá jako přidrzlý. Ale on to tak nevnímá. Navíc toto je prý u nadaných dětí poměrně obvyklé. Testují své okolí. On to zkouší na všechny. My doma už dávno reagujeme způsobem, že si to necháme rovnou vysvětlit. Co ho máme, tak se mi neuvěřitelně rozšířily obzory :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.22 13:11
@mokkk píše:
Pro zakladatelku - je potřeba rozvíjet právě tu sociální oblast, jinde si poradí sám.

On to před spolužáky neřekne. Chodí za učitelkou o přestávce. Ona u nich zůstává ve třídě. Navíc tímto rozhodně oblíbenost nezíská a to už si uvědomuje i on, proto se ptá učitelky a ne dětí.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
21.8.22 13:12
@Anonymní píše:
Mám 2 děti u jednoho si myslíme, že bude nadání a možná i mimořádné nadání. Chodí už do školy, nosí samé jedničky bez práce. Má znalosti, co dalece přesahují to, co se čeká od dítěte jeho věku. Není zaměřený na jedno téma. Vždy si něco vybere, to prozkoumá do hloubky a přeorientuje se jinam, ale první téma si dál pamatuje.
Sociálně je ale dost mimo. Nemá moc kamarádů, kontakt s dětmi nevyhledává. Pokud bude v chráněném prostředí, kde budou 2-3 děti, tak dobré, ale škola je na něj moc.
Ve škole vím, že se moc neprojevuje, nehlásí. Na druhou stranu učitelky vytáčí doplňujícími dotazy. Učitelka mi opakovaně hlásila, že ji zkouší. Např. když brali savce, tak vyhledával ta zvířata, co nejsou notoricky známá a chodil se ptát na detaily, třeba proč wombat vylučuje stolici ve tvaru kostek :lol: V češtině, když brali vyjmenovaná slova, tak hledal špeky a opět se jí ptal.
Bohužel má i malé sebevědomí. Bojí se chyby. Třeba když počítali Klokana, tak jim učitelka kladla na srdce, že nemají křížkovat, když si nejsou jistí. Tak nekřížkoval, ale napsal si to na papírek. Kdyby to zakřížkoval, tak byl první na okrese 8o Takto nebyl ani v první polovině třídy. Většinu nechal prázdnou. :zed:
Kdo máte doma prokazatelně nadané dítě, kdy a kde jste to začali řešit? Jak se vaše dítě projevovalo? Klidně od nižšího věku až přes školu.

Hele - pokud nechceš hledat nějakou alterantivní školu, tak to podstatné co chceš rozvíjet nejsou intelektové schopnosti, to zvládne sám a není potřeba se extra předbíhat. Tak se holt ve škole nudí a nemá učitelku co s ním umí pracovat. Papír s poradny spíš nepomůže, spíš hrozí že si na něj zasedne.

Jako učitelka co si stěžuje rodičům že nezvládá mít základní respekt u malýho kluka je fakt dojemná. Zejména když prostě vnímá jako ohrožení to, že se ptá na věci, co ho zaujaly.

Potřebuje někde nějakou menší skupinu plus mínus vrstevníků, kde bude přijatý, bude se učit sociální vztahy a bude tam dělat něco, co ho baví. Ve vzdělávání holt bude spokojený až snad v pozdějších stupních a do té doby bude trénovat zvládní nudy a frustrace, to se ve výsledku taky hodí.

inu školní inspekce měla pravdu, no :-(

https://www.csicr.cz/…nadanych-a-m

Příspěvek upraven 21.08.22 v 13:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9326
21.8.22 13:12

Nadání se neprojevuje tím, že dítě nosí samé jedničky a že je drze… my máme nadaneho syna, řešit jsme to začali ve školce, na popud učitelek. Teď ve škole má skvělou učitelku, ktera s nim umi pracovat jak v tom, kde vynika, tak v tom, kde zaostává, takže zatím žádný IVP nepotřebuje. Uvidíme dal. Taky mívá na učitelku bezva dotazy, ale určitě ne naschvál a nevyhledava si žádná témata jen proto, aby ji naštval. Ho prostě při hodině něco napadne a zeptá se… a učím ho, že když p.uc. odpoví, že neví, tak ať ji dal nechá být, že si to najdeme spolu doma, protože není vhodný někoho dusit a zkoušet a ona v hodině nebo o přestávce nemá čas mu to hledat na netu. Zkus ho naučit něco podobného, je přece super, že si sám vyhledává takový info, tak co kdyby to v hodinách říkal jako zajímavost nebo to učitelce řekl před hodinou a oni to pak nějak prezentovat spolu nebo tak něco. Proste z toho udělat výhodu, ne prudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
21.8.22 13:14
@Anonymní píše:
Ano, vypadá jako přidrzlý. Ale on to tak nevnímá. Navíc toto je prý u nadaných dětí poměrně obvyklé. Testují své okolí. On to zkouší na všechny. My doma už dávno reagujeme způsobem, že si to necháme rovnou vysvětlit. Co ho máme, tak se mi neuvěřitelně rozšířily obzory :lol:

U dětí je to možná roztomilé, ale jako dospělý poleze ostatním na nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
21.8.22 13:17
@Anonymní píše:
On to před spolužáky neřekne. Chodí za učitelkou o přestávce. Ona u nich zůstává ve třídě. Navíc tímto rozhodně oblíbenost nezíská a to už si uvědomuje i on, proto se ptá učitelky a ne dětí.

Je dobře, že si to uvědomuje. Jako učitelka bych mu asi řekla, ať si do příště připraví referát o tom, aby se to dozvěděly i jiné děti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16415
21.8.22 13:18
@Anonymní píše:
Ano, vypadá jako přidrzlý. Ale on to tak nevnímá. Navíc toto je prý u nadaných dětí poměrně obvyklé. Testují své okolí. On to zkouší na všechny. My doma už dávno reagujeme způsobem, že si to necháme rovnou vysvětlit. Co ho máme, tak se mi neuvěřitelně rozšířily obzory :lol:

A vy s ním nebo před ním nějak rozebíráte jeho nadání, nechali jste ho nějak testovat? Protože mně přijde zvláštní, že na jedné straně testuje učitelku a chová se přidrzle, protože si je jistý svými vědomostmi, a na druhé straně si je v Klokanovi tak hrozně nejistý, že to radši nevyplní. To o tom, že by byl první v okrese, jste zjistili jak? To jste to podle jeho papírku s poznámkami doma nějak dopočítávali? Nebo ten vedlejší papír odevzdal učitelce a ta s vámi o tom mluvila?
Na mě to působí, jakoby jste vy s ním měli ambiciozní plány, a on se v tom docela plácal :nevim:
Jinak doporučuju víceletý gympl, tak se množství podobných mimoňů ve třídě mnohonásobně zvýší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 13:25
@Russet píše:
To by ale řekl, paní učitelko, já jsem si našel v knize, že wombat kadí bobky ve tvaru kostek.Mně to nepřijde nijak „nadané“. Moje dítě pozná lokomotivy, jiné děti poznají, že je to lokomotiva

Nevím, jak ten rozhovor probíhá. Učitelka to podala, že jí zkouší z toho, co neví, samozřejmě jsme mu doporučili, aby to nedělal. Příští rok mají někoho jiného, tak snad dobré.
Jestli to je jako doma, tak přijde a řekne mi, že wombat vylučuje stolici (on neřekne, že kaká) ve tvaru kostek a jestli vím, proč to tak je. Pokud mu řeknu, že ne, tak mi to vysvětlí.
Mladší dělá to stejné, ale tam se mě učitelka ptala, kam na to chodí.

@Midaku on si to nevyhledává, aby ji naštval, ale protože ho to baví. Prostě ho něco zaujme a začne to zkoumat. Za to s tou češtinou si může učitelka sama, protože jim vyhledávala a dávala chytáky, tak začal hledat taky :lol:

• Citovat
  • Upravit
16694
21.8.22 13:27

Já tedy nikde nezahlédla, že by byl drzý a testoval učitelku :nevim:

Našel info, že vombat kadí kostky, ale už nevěděl proč, tak se zeptal. A že hledal špeky v češtině…tak když běžné věci mu jdou samy, tak je jasné, že bude chtít jít hlouběji.

Ocenila bych, že se drží zadaného tématu, protože moje mimořádně nadané dítě s tělocvikářem řeší jezera v Rusku ve chvíli, kdy probírali historii sportu. Učitelé už jej znají a většina z nich ví, jak na něj.

Má IVP a rozhodně nemá samé jedničky. Bez IVP by základu nedal, ale vhodnější školu jsme pro něj nenašli. Nakonec se ukazuje, že naše základní škola je to nejlepší, co ho mohlo kdy potkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.8.22 13:29
@Kakika píše:
Já tedy nikde nezahlédla, že by byl drzý a testoval učitelku :nevim:

Našel info, že vombat kadí kostky, ale už nevěděl proč, tak se zeptal. A že hledal špeky v češtině…tak když běžné věci mu jdou samy, tak je jasné, že bude chtít jít hlouběji.

Ocenila bych, že se drží zadaného tématu, protože moje mimořádně nadané dítě s tělocvikářem řeší jezera v Rusku ve chvíli, kdy probírali historii sportu. Učitelé už jej znají a většina z nich ví, jak na něj.

Má IVP a rozhodně nemá samé jedničky. Bez IVP by základu nedal, ale vhodnější školu jsme pro něj nenašli. Nakonec se ukazuje, že naše základní škola je to nejlepší, co ho mohlo kdy potkat.

Gratuluju. To je fakt super. Škoda že to není běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 13:35
@zrcadlo píše:
A vy s ním nebo před ním nějak rozebíráte jeho nadání, nechali jste ho nějak testovat? Protože mně přijde zvláštní, že na jedné straně testuje učitelku a chová se přidrzle, protože si je jistý svými vědomostmi, a na druhé straně si je v Klokanovi tak hrozně nejistý, že to radši nevyplní. To o tom, že by byl první v okrese, jste zjistili jak? To jste to podle jeho papírku s poznámkami doma nějak dopočítávali? Nebo ten vedlejší papír odevzdal učitelce a ta s vámi o tom mluvila?
Na mě to působí, jakoby jste vy s ním měli ambiciozní plány, a on se v tom docela plácal :nevim:
Jinak doporučuju víceletý gympl, tak se množství podobných mimoňů ve třídě mnohonásobně zvýší.

Nenechali jsme ho testovat a ani to s ním nijak neřešíme.
To, že by byl první v okrese jsem zjistila tak, že přinesl domů zadání a své odpovědi na papírku, kam si to zapisoval, než to přepsal do tabulky, tak jsme si to spočítali a zjistili - jak je nejistý, tak měl napsáno 1A, 2C… a u něčeho měl tečky, že to ví a ty otečkované přepsal do tabulky. On pak přšel s tím, že by s takovým počtem bodů byl první - visely jim výsledky ve škole na nástěnce. Celkem z toho byl překvapený.
My s ním plány nemáme. Aktuálně chce být kuchař. Nechci mu do toho zasahovat, takže klidně jednou může na učňák…

@Russet píše:
Je dobře, že si to uvědomuje. Jako učitelka bych mu asi řekla, ať si do příště připraví referát o tom, aby se to dozvěděly i jiné děti :nevim:

Učitelka mu řekla, že nemá řešit nesmysly.
Referát by nedal. On o hodině nemluví, nehlásí se a naprosto se neprojevuje. Ale pokud ho učitelka vyvolá, tak odpoví - jednoslovně a správně.

• Citovat
  • Upravit
4731
21.8.22 13:37
@Anonymní píše:
Nevím, jak ten rozhovor probíhá. Učitelka to podala, že jí zkouší z toho, co neví, samozřejmě jsme mu doporučili, aby to nedělal. Příští rok mají někoho jiného, tak snad dobré.
Jestli to je jako doma, tak přijde a řekne mi, že wombat vylučuje stolici (on neřekne, že kaká) ve tvaru kostek a jestli vím, proč to tak je. Pokud mu řeknu, že ne, tak mi to vysvětlí.
Mladší dělá to stejné, ale tam se mě učitelka ptala, kam na to chodí.@Midaku on si to nevyhledává, aby ji naštval, ale protože ho to baví. Prostě ho něco zaujme a začne to zkoumat. Za to s tou češtinou si může učitelka sama, protože jim vyhledávala a dávala chytáky, tak začal hledat taky :lol:

Pockej, takze on to vi, proc kadi to zvire kostky a stejne se na to jde zeptat uciteljy? :think:…to uz totiz je zvlastni, kdyby chtel neco zvlastniho vedet a sel se zeptat, tak to chapu..,ale tady to vypada, ze chtel nejak na ucitelku udelat dojem? Kluk si je asi hodne nejisty sam sebou…jestli je nadany nejak vic, nebo ne, tezko ruct…stestra mela jednicky bez prace cely zivot a ano, je nadprumerne inteligentni, ale nadane dite, jako fakt nadane dite nebyla…proste je jen chytrejsi..a take mela problemy v kolektivu…jestli je syn nadany, to se da urcite nekde zjistit a podle toho s nim pak pracovat..nebo ho muzete dat na soukromou skolu, nebo ho i treba vzdelavat doma (to je dle vasich moznosti), kazdopadne byste se mohli nekde poradit, jak zapracovat na jeho socialnich schopnostech..i kdyby to znamenalo ho dat treba na karate :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí