Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mackA159 píše:
Vidíš to, moje dcera to mela daleko horší, větší kusy až snad na maso. Mě to ještě nepřijde tak šílený…ten imazol zabere nejdřív tak za 2-3dny. A doporučuju k tomu i ten odvar z řapíku.
Jo, odvar taky fajn.. Mi se toto u decek nikdy nepovedlo, tak nevím ![]()
Příspěvek upraven 25.05.21 v 13:07
Mmchdm, rady jsi dostala, smaž tu fotku.. Určitě nechceš, aby to kolovalo někde po netu ![]()
Změnila bych pleny, třeba Babylove Öko nature z DM nejsou špatné. Omezit veškerou chemii, co přijde na kůži. Omývat pouze vodou, vlhčené ubrousky často pokožku akorát dráždí a narušují. Řepík lékařský je také dobrý nápad-čaj lze koupit normálně v lékárně.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, už si nevím rady. Měsíční miminko -prijde mi že má jakoby až do masa takové prakslinky u zadečku přikládám fotecku, protože nevím jak bych to popisovala. Používáme sudocrema a nic. Vlhcene ubrousky máme pampers pure a podotykam už snad 14 dnů to nedreme jen to u zadecku „vytukavame“. Teď už mu dva dny vždy zadeček potukam i černým čajem (vycetla sem) a nejlepší se to ale ani nehorší. Plenky máme pampers premium care 1.. nevíte co by to mohlo způsobovat? Děkuji moc
Moje dcerka měla toto vždy, když jsem venku použila jiné než osvědčené vlhcene ubrousky, nebo když jsem je používala často. Pak také když ji rostly zuby.
Co pomohlo? Po vyzkoušení všech možných krému doporučených jak dr., tak i lékárníci, mi pomohla konopná mast na opruzeniny Robatko. Měla jsem ještě jinou, ale ta také nic.
Po tom robatku byly vidět první změny už po 24 hodinách, zcela se zůstávala pokožka po týdnu.
Jinak zadeček oplachivat jen vodou. Venku jsem pak používala buď namočené papírový kapesník, nebo namocenou vkladaci plenku do latkovek.
Dcera měla něco takového taky bohužel, do ted jak si vzpomenu se mi chce brečet. Měla to takdy do krve. Nám nepomohl za tři dny ani imazol. To jsem větrala, přebalovala po půl hodině, nechávala bez plíny… přebalovala v noci asi 3× a stejně nic. asi čtyři dny trápení. Hypermangan, černý čaj, vyzkoušeli jsme nevím co… Nakonec dala doktorka kortikoidy, to pomohlo asi za den dva. A pak už jsem jen perlan, vodu, a plíny z dm nature.
Anonym…
@mackA159 píše:
@Zwetta na co k doktorce s opruzeninou? Ta jí řekne ať si koupí imazol…na to stejně nic lepšího není. Vetrat, řapíkem potírat, a imazolem potírat.
Mě třeba na to imazol nefungoval.
Synek má nejspíš citlivou pokožku. Vyřadit chemické pleny a vlhčené ubrousky. Po každé stolici umýt zadek vodou a často nechat větrat. Dobrou zkušenost mám s mastí od Weledy. Ta je mimochodem skvělá i pro kojící maminky na bradavky. Můj syn se po Pampers taky tak tenkrát oprudil. Každému sedne něco jiného. U nás nepomohly ani látkové pleny. Nejlepší byly Dm Nature
Sedly mu i Dada plenky a později i plenky z Alberta.
Nám na to pomohla bepanthen mast, ale mazat fakt hodně, aby i po vsáknutí do pleny na zadečku něco zbylo.
Řešila bych rovnou s doktorkou - nejlépe na kožním. Zažila jsem toto u dcery, vzniklo to během jednoho, dvou dnů, léčili jsme to tři měsíce, trápení, zoufalství… Nic nezabíralo, žádné krémy proti opruzeninám ani mastičky, rady typu černý čaj, řapík, foukat fénem, větrat… Po mnoha týdnech doktorka udělala stěry, zjistila se bakterie (nějaká „hovínková“, prostě se do normální lehké opruzeniny dostala bakterie ze stolice), dostali jsme dvě mastičky (Imacort přes den a k tomu ráno a večer Bactroban) a během týdne bylo krásně zahojeno. Netrápila bych miminko pokusy, nechte si poradit od doktorky, může se to také velmi zhoršit.
Anonym - zdravotní stav.
Změnit pleny, nebo idelne nechat co nejvíc bez plen, ať to větrá. Často prebalovat. Zahodit vlcene ubrousky a ubývat jen čistou vodou. Sudocreme je prevence, teď už je ti na prd, nám nejvíc zabrala rybilka, když byl hnusne opruzeny a koupala sem zadek v hermanku.
Já bych místo masticek doporučila nachat miminko co nejčastěji bez plenek, omývat výhradně převařenou vodou(kvůli chloru) a umytí a osušení poklepáváním, ne třením, lehce(!) zaprášit pudrem Johnson a Johnson. Žádné ubrousky, nic matného. A omývat a sušit, sušit.
Chudátko ![]()
Nechat nahate na podložce a nepoužívat ubrousky, ale medvídka a perlan a hlavně sucho a větrat. Používat mast se zinkem, nebo měsíčkouvou mast a můžeš oplachovat odvarem z měsíčku nebo řapíku.
Držím palce ![]()
Taky jsem zažila něco podobného. Hodně jsem nechávala bez plenky, co to šlo a koupala večer v heřmánku, vyzkoušeli jsme kde co a nakonec zabral Fungicidin.
Taky jsem myla jen vodou a vysušovala opravdu jemně ručníkem. Vlhčené ubrousky jsem na to nepoužívala.
Do koupele přidej výluh z klasického černého čaje (bez přísad, někdy má např. citrónové aroma, šípek, tak v tom ne) klidně celou konvici na vaničku a perlan namáčej místo vody do nálevu z černého čaje + sudokrém, imazol etc.
Černý čaj je na to úžasný za zkoušku nic nedáš než ho začneš patlat vším možným.