Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
S takovouhle opruzeninou bych sla k doktorovi…me to prijde teda mnohem horsi, nez klasicka opruzenina z mokre pliny…min poradi, jak delat koupele v hypermanganu, taky te ujisti, ze nejde o nejake kvasinky, plisen, bakterii…konzultovala bych to s ni, nez to dny, tydny resit po domacku…a az se to zahoji, tak preventivne vse co se tu pise..perlan, vetrat, bephanten…
Kup imazol, ten je na opruzeniny super, koupíš ho normálně v lékárně.. a my jsme dostali vzorek vlhcenych ubrousků Pampers a malá se o tom tak oprudila, že hned letěly do koše, a to jsem ji tím utrela jednou nebo dvakrát! takže doporučuju změnit značku ubrousků..
Bohužel máme taky zkušenost, stejně hororovou, opakovanou. Mám tu krémy doslova za tisíce, a není to ani plenami a ani ubrousky. I když je raději už vůbec nepoužívám a jedu řepík / černý čaj / voda s perlanem. Mažu Weledou, Robátkem.
Po čase mi došlo, že ty opruzeniny má z kontaktu stolice s kůží. Takže jsem pořád jako na trní, a jakmile se mi zdá, že tlačí, ihned přebaluju, kontroluju… To jediné zabírá…
Každopádně v nejhorší fázi ten Imazol zabíral, vyzkoušela bych, vyléčila, a pak jednala podle zde zmíněných rad (nejen mých).
Kamarádka teď řešila hrozný opruzeniny, protože dítě mělo nějakou srajcičku a přikaždom prdu se mu to znovu podráždilo… A pomohlo to zasypat bramborovým škrobem, aby odvedl tu vlhkost. Ale sama zkušenost nemám. Taky bych čla cestou imazol, řepík, větrání, žádná chemie… a pak to zkusila zasypat ![]()
@Anonymní píše: Řešila bych rovnou s doktorkou - nejlépe na kožním. Zažila jsem toto u dcery, vzniklo to během jednoho, dvou dnů, léčili jsme to tři měsíce, trápení, zoufalství… Nic nezabíralo, žádné krémy proti opruzeninám ani mastičky, rady typu černý čaj, řapík, foukat fénem, větrat… Po mnoha týdnech doktorka udělala stěry, zjistila se bakterie (nějaká „hovínková“, prostě se do normální lehké opruzeniny dostala bakterie ze stolice), dostali jsme dvě mastičky (Imacort přes den a k tomu ráno a večer Bactroban) a během týdne bylo krásně zahojeno. Netrápila bych miminko pokusy, nechte si poradit od doktorky, může se to také velmi zhoršit.
Anonym - zdravotní stav.
Ano ten imacort jsme měli taky.
Určitě bych zrušila ubrousky a místo nich perlan a Medvídka. Je to přírodní mycí olej, vyživuje pokožku a dělá na ní ochranný film. Ani jsem pak ničím jiným ne mazala. Ale tohle bych nejdřív za léčila a už konzultovala s lékařkou aby vyloučila ty kvasinky apod.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, už si nevím rady. Měsíční miminko -prijde mi že má jakoby až do masa takové prakslinky u zadečku přikládám fotecku, protože nevím jak bych to popisovala. Používáme sudocrema a nic. Vlhcene ubrousky máme pampers pure a podotykam už snad 14 dnů to nedreme jen to u zadecku „vytukavame“. Teď už mu dva dny vždy zadeček potukam i černým čajem (vycetla sem) a nejlepší se to ale ani nehorší. Plenky máme pampers premium care 1.. nevíte co by to mohlo způsobovat? Děkuji moc
A nejde prdelku hned pořádně umýt pod vodou po každém kakání? Měsiční mimi je ještě lehké. Pak tak jak píší holky - větrat a větrat. My měli opruzeninu 2× - vždy po nedostatečném vytření. Taky měl prdelku podrážděnou pampersem. Na lehké podráždění nám expresně zabírala měsíčková weleda. Teď jde mimi hned pod vodu + látkujeme a opruzeninu jsem neviděla několik měsíců.
Všem moc děkuji!
Tak jsem jela okamžitě pro ji3n plenky vzala jsem tedy babylove sensitive, koupila perlan, mesuckovy masticku od weledy. (Stejne jsem ji chteka na bradavky ). Zítra ráno jdeme ihned k dr volala jsem ji. Tak nám drzte palce. Doufám že to je jen reakce na špatně plinky.. ![]()
Dnes mu budu mít prdelku jen ve vode po prebalovani a zkusím tu weledu. A uvidíme co zítra. Fotku mažu jestli to půjde díky moc!!!
Všem!
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji!
Tak jsem jela okamžitě pro ji3n plenky vzala jsem tedy babylove sensitive, koupila perlan, mesuckovy masticku od weledy. (Stejne jsem ji chteka na bradavky ). Zítra ráno jdeme ihned k dr volala jsem ji. Tak nám drzte palce. Doufám že to je jen reakce na špatně plinky..
Dnes mu budu mít prdelku jen ve vode po prebalovani a zkusím tu weledu. A uvidíme co zítra. Fotku mažu jestli to půjde díky moc!!!Všem!
Drzim palce, ale tu weledu bych používala az se to zaléčí. Ta je spíš preventivní, udela takovy ochranny film. Ted to osetruj jen vodou a treba repikem nebo hermankem…
Pityol. Moje malá měla ošklivé opruzeniny pod krkem, jak slintala a Pityol nás doslova zachránil.
Rozhodně větrat a úplně vynechat vlhčené ubrousky a místo nich perlan a čistou vodu
Omývat pod kohoutkem vodou, mazat něčím mastným ( u nás zabírala rybilka), větrat, často přebalovat. A osobně bych zrušila vlhčené ubrousky, nechala jen na cesty. Moje dítě je nesneslo. Jednou babička otřela dítěti vlhčeným ubrouskem zapatlanou pusu a hned vyskočil červený vystouplý flek přes celou tvář.
Foto už nevidím, ale syn měl taky prasklinku u řitního otvoru a opruzeniny kvůli tomu že s každým prdíkem šlo i trochu stolice a ta kůži dráždila. Používali jsme eko pleny, perlan a Medvídka od Eoné, žádné vlhčené ubrousky, i přesto měl opruzeniny. Nepomohl sudocrem, imazol ani rybilka. Za mě sudocrem a jiné zinkové masti jsou na nic, ptz jdou jen těžko umýt. Imazol pomůže jen pokud opruzeniny způsobují kvasinky. Pomohlo nakonec toto: při každém přebalování umýt dupku pod tekoucí vodou, šetrně usušit do sucha plenou/ručníkem a čtverečkem buničiny hůře dostupná místa a namazat bepantenem baby. Rady jako nechat miminko větrat bez pleny u nás nebyly reálné, malý čůral co 15 minut, bylo to v zimě takže nemohl ležet nahatý a navíc je od malá hodně pohyblivý takže jakákoliv podložka pod ním skončila někde shrnutá…asi za 3 dny bylo po problému
držím palce ![]()
@lafelay píše:
Pityol. Moje malá měla ošklivé opruzeniny pod krkem, jak slintala a Pityol nás doslova zachránil.
Ahoj, taky řeším opruzeninu - jak často a jak dlouho jsi mazala Pityol? Ten původní nebo neo pythiol? V příbalovým letáku píšou 1-3× denně.
Díky za info.