Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Co vám zabralo na opruzeniny u miminka? Mám 5tydenního syna a zadeček už má takový červený
dávám měsíčkovou mast od weledy zatím.
@Kariin18 taky syn měl, jak byly ty vedra a já jsem po koupání potírala heřmánkem a jinak mažu sudocream. Vždy jsem dala větší vrstvu a do dvou dnů klid😊
U takhle malého miminka bych určitě používala bepanthen, nebojte se větší vrsty a často nechávat bez plínky, ať zadeček vyvětrá.
Bepanten, sudokrem, zinková, rybilka. Může to mít z ubrousku. Poříd si perlan a utirej vodou, otukavej do sucha, netřít!. Větrat. Ještě jsou vodičky od lindea.
Když nepomáhá Weleda tak imazol nebo zinkovka od Ziaji. Otírat perlanem s vodou, osušit suchým a maznout
Hodně větrat a nebalit do pleny mokrý zadek. Já jsem synovi zadek i fénovala, když jsem neměla čas nechat odvětrat. Omezit parfémované věci, bepanthen ani sudocrem bych na to nepatlala, weleda nebo zinková mast je super. Já otírala třeba i černým čajem, ten taky vysušuje.
Myla jsem hodně ve vodě a nechávala jsem uschnout, a dávala zasyp. 🙂 A pak olejicek od hippu malymu jsem to naopak vysusila. Hodně jsem nechávala bez pleny. Dr. Doporučovala klasický škrob, ale ten jsem nezkusila.
Nám pomohlo nepoužívat ubrousky, větrat zadeček a při každém převalení umýt, usušit, namazat silnou vrstvou Welledy, ale ne tě mesickove.
Najit plenky, co vyhovujou. Nam nejvice sedi EkoRossmann. Jsou prodysnejsi, obcas i jakoby zvenku zvlhnou, fakt to neni „igelit“. Utirali jsme jen mokrym latkovym ubrouskem
V lete nechat na podlozce bez plenky co nejvice. Krem jsme zadny nepouzivali.
Pomohlo pokaždé pořádně vyfénovat. A mazat na střídačku Sudocremem a ředěným esenciálním levandulovým olejickem (1:1 olejicek a olivový/kokosový olej). Nevím, co z toho zafungovalo nejlépe, ale do dvou dnů byly opruzeniny pryč;)
Používala jsem Uriage, Bepanthen, Sudocrem, Zinkovou mast od Purity Vision, SebaMed, Mustela… Všechno mi to přišlo na jedno brdo a ty nejdražší mi přišly nejhorší. Když bylo nejhůř (jednou se mi dcera oprudila tak, že se jí dělaly pupeny a nic na to nepomáhalo) mi napsala doktorka nějakou mast (bohužel už nevím název) a do druhého dne byl klid. Pak mi doporučila Imazol, že když se opruzeniny zhorší, tak Imazol to zachrání.
EDIT: Ještě jsem si vzpomněla že na vysušení byl dobrý sprej od Uriage se zinkem a mědí.
Silný černý čaj (jeden sáček třeba do půl hrnečku) a když už to bylo suché tak nějaký mastný krém, třeba bambucké máslo.
Vždy balit suché miminko, čím méně chemie, tím lépe (zvláště pak parfemace v některých plenkách, ubrouscích a mastích - zrovna ta Welleda se sice prezentuje jako přírodní, ale za mě je příliš silná, z těch vůní se mi dělá úplně zle). Pokud má jen červenou pokožku (žádné boláky nebo mokvajici místa), není potřeba nijak mazat - jen tu pokožku víc dráždíš. Pokud už mokvá, chce to sušit - zinkem (obyč. zinková pasta, Sudocrem, Imazol).
Příspěvek upraven 23.09.23 v 13:29