Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Záleží, kde měříš. V podpaží je zvýšená od 37, v puse od cca 37,2 a rektálně od těch cca 37,5.
@Jahru měřím rektálně,ale beru to už po odečtu,někde jsem četla,že zvýšená je u kojenců až od 37,5,ale nevím jak je to u batolete
U všech je rektální teplota o cca půl stupně vyšší než v podpaží, bez ohledu na věk. Ideální je změřit si dítě párkrát když je zdravé (v různých časech, teplota se mění i v průběhu dne) a pak naměřenou teplotu porovnávat proti té „normální“ a ne proti tabulkám. Každý je trošku jiný.
@Jahru já vím,že se odečítá půl stupně vždy u rektálního měření,ale četla jsem,že u kojenců je za normální teplotu považováno 36,5 - 37.5 stupňů,a jde mi o to,jestli u takhle většího dítěte je 37,5 po odečtu ještě ok,nebo zvýšená
@aduska912 37,5 po odečtu (tzn. 38 rektální) je zvýšená teplota. Ale záleží i na tom, jak se dítě cítí, jestli má nějaké příznaky apod. Rozhodně to není na podávání léků. Spíš na pozorování
Muj 1,5r syn ma stale 37,2-37,5 a je naprosto zdrav. U deti to nekdy byva, ze maji vyssi normalni teplotu