Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky
včera jsem od známých dostala krásnou Orchidej, jednou už jsem jí měla a samozřejmě mi nevydržela. Tuhle si chci udržet a tak se ptám, co tato rostlina potřebuje, jaká je údržba??? Budu ráda za každou dobrou osvědčenou radu ![]()
Stačí zalévat jednou týdně 1 dl vody. Občas přihnojit hnojivem na orchideje. Někdo místo zalévání jednou za týden namáčí na cca hodinu do vody a potom nechá odkapat, ale přijde mi to jako zbytečná práce. A rozhodne davat pozor, aby nezůstávala bída v misce. Taky záleží na umístěni, dostatek světla, ale ne přímé slunce. Aspoň ne cely den
@Callipo90 píše:
Ahoj holkyvčera jsem od známých dostala krásnou Orchidej, jednou už jsem jí měla a samozřejmě mi nevydržela. Tuhle si chci udržet a tak se ptám, co tato rostlina potřebuje, jaká je údržba??? Budu ráda za každou dobrou osvědčenou radu
Nedávat na přímé odpolední slunce, jednou týdně zalít lžící vody.Po opadání květů stvoly nestříhat, dokud neuschne, vykvete znovu.
Ahoj, mám je už leta a kvetou pořád dokola. Mám je na východním okně. Nemají rády změnu stanoviště. Takže dobře rozmyslet kde bude. Měla by být v květináči, nebo ozdobném obalu, ne na misce. Jednou týdně zalévám horem, aby se namočila kůra, ale ne aby stála ve vodě. Nanejvejš 1cm, po zalití. A když kvetou, nebo moc dlouho nekvetou tak hnojím. A cca 1× za měsíc až dva, jak mi to vyjde, je odnesu do sprchy, omeju vlažnou vodou a napustím vodu až úplně plave celý květináček a nechám tak hodinku. Pak nechám okapat a jde zpět na okno.
Mám je již dlouho a asi šest kousků. Víc se mi jich na okno nevejde. A jinde prostě neprospívají. Teď zkouším severní okno a uvidím.
Tak držím palec ![]()
Ja mam asi 15 orchidei, kvetou porad. Lide okolo je ke mne davaji na „leceni“. Udrzba- 1× za 14 dni (v zime 3tydny) namocim na pul dne do kyble s odstatou vodou. A v lete, pokud prsi, tak se letni
Tak hodně světla, přímé sluneční světlo ne. Já zalévám, když si vzpomenu aje vidět, že je kůra vyschlá. Voda nesmí stát v misce. Někdy trvá i rok než orchidej znova vykvete někdy zajde (uschne) šlahoun (kvetoucí),ale ještě se mi nestalo, že by odešla celá rostlina. Jednou za dva roky přesazuji do nového substrátu pro orchidee a většího květináče. Mám čtyři a vždy alespoň tři mi kvetou. U orchideí mám zkušenost, že platí čím víc si jich všímáš, tím to je horší ![]()
Akorát nevím, co s těma kořenama, které mi už hodně rostou venku. Mám je teda na východním okně, ale na zimu jsem je musela přemístit jinam, bo jim vadí teplo z radiátorů.
Takže chápu dobře holky, že keramický obal orchideji nevadí? Slyšela jsem, že by kořeny měli mít světlo, tak jestli nemám koupit průsvitný obal? Nebo na tom nezáleží?
Já si koupila v tescu takovou chudinku za 50kč. Listy už měla schlýplý, gumový. Namočila jsem ji na 24 h do vody, dala nový substrát a do měsíce kvetla.
Příspěvek upraven 07.08.14 v 12:10
@bamba píše:
Nedávat na přímé odpolední slunce, jednou týdně zalít lžící vody.Po opadání květů stvoly nestříhat, dokud neuschne, vykvete znovu.
Ta je krásná, je to pro mě výzva ![]()
@Callipo90 píše:
Takže chápu dobře holky, že keramický obal orchideji nevadí? Slyšela jsem, že by kořeny měli mít světlo, tak jestli nemám koupit průsvitný obal? Nebo na tom nezáleží?
je to šumák ![]()
@Callipo90 píše:
Ta je krásná, je to pro mě výzva
Takle mi kvetla poprve.Su na kvítka macecha, právě, že mi květy opadaly a díky snaše jsem se dozvěděla, že pokud stvol neuschne, nestříhat, tak mi tak nádherně vykvetla. Myslím si, že ta bílá nejlíp kvete, ale nemůžu to tvrdir.
@zelenaprisera píše:
je to šumák
Jako nasadit do průsvitného, ale ten dát do obalu.
@bamba píše:
Takle mi kvetla poprve.Su na kvítka macecha, právě, že mi květy opadaly a díky snaše jsem se dozvěděla, že pokud stvol neuschne, nestříhat, tak mi tak nádherně vykvetla. Myslím si, že ta bílá nejlíp kvete, ale nemůžu to tvrdir.
Bílá se mi i líbí nejvíce a hodí se mi do bytu.
Největší zlo je zálivka, takhle mi 2 orchideje chcíply. Ted namáčím do nádoby s vodou, stačí 1× měsíčně a krásně mi kvetou. Mám je na parapetech, okna máme všechna na jih ![]()