Jak pečovat o orchidej?

3677
7.8.14 11:55

Orchidej, jak pečovat?

Ahoj holky :mavam: včera jsem od známých dostala krásnou Orchidej, jednou už jsem jí měla a samozřejmě mi nevydržela. Tuhle si chci udržet a tak se ptám, co tato rostlina potřebuje, jaká je údržba??? Budu ráda za každou dobrou osvědčenou radu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4151
7.8.14 12:02

Stačí zalévat jednou týdně 1 dl vody. Občas přihnojit hnojivem na orchideje. Někdo místo zalévání jednou za týden namáčí na cca hodinu do vody a potom nechá odkapat, ale přijde mi to jako zbytečná práce. A rozhodne davat pozor, aby nezůstávala bída v misce. Taky záleží na umístěni, dostatek světla, ale ne přímé slunce. Aspoň ne cely den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.8.14 12:03
@Callipo90 píše:
Ahoj holky :mavam: včera jsem od známých dostala krásnou Orchidej, jednou už jsem jí měla a samozřejmě mi nevydržela. Tuhle si chci udržet a tak se ptám, co tato rostlina potřebuje, jaká je údržba??? Budu ráda za každou dobrou osvědčenou radu :pankac:

Nedávat na přímé odpolední slunce, jednou týdně zalít lžící vody.Po opadání květů stvoly nestříhat, dokud neuschne, vykvete znovu.

• Citovat
  • Upravit
8389
7.8.14 12:05

Ahoj, mám je už leta a kvetou pořád dokola. Mám je na východním okně. Nemají rády změnu stanoviště. Takže dobře rozmyslet kde bude. Měla by být v květináči, nebo ozdobném obalu, ne na misce. Jednou týdně zalévám horem, aby se namočila kůra, ale ne aby stála ve vodě. Nanejvejš 1cm, po zalití. A když kvetou, nebo moc dlouho nekvetou tak hnojím. A cca 1× za měsíc až dva, jak mi to vyjde, je odnesu do sprchy, omeju vlažnou vodou a napustím vodu až úplně plave celý květináček a nechám tak hodinku. Pak nechám okapat a jde zpět na okno.
Mám je již dlouho a asi šest kousků. Víc se mi jich na okno nevejde. A jinde prostě neprospívají. Teď zkouším severní okno a uvidím.
Tak držím palec :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26257
7.8.14 12:05

Ja mam asi 15 orchidei, kvetou porad. Lide okolo je ke mne davaji na „leceni“. Udrzba- 1× za 14 dni (v zime 3tydny) namocim na pul dne do kyble s odstatou vodou. A v lete, pokud prsi, tak se letni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
7.8.14 12:07

Tak hodně světla, přímé sluneční světlo ne. Já zalévám, když si vzpomenu aje vidět, že je kůra vyschlá. Voda nesmí stát v misce. Někdy trvá i rok než orchidej znova vykvete někdy zajde (uschne) šlahoun (kvetoucí),ale ještě se mi nestalo, že by odešla celá rostlina. Jednou za dva roky přesazuji do nového substrátu pro orchidee a většího květináče. Mám čtyři a vždy alespoň tři mi kvetou. U orchideí mám zkušenost, že platí čím víc si jich všímáš, tím to je horší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.8.14 12:08

Akorát nevím, co s těma kořenama, které mi už hodně rostou venku. Mám je teda na východním okně, ale na zimu jsem je musela přemístit jinam, bo jim vadí teplo z radiátorů.

• Citovat
  • Upravit
3677
7.8.14 12:09

Takže chápu dobře holky, že keramický obal orchideji nevadí? Slyšela jsem, že by kořeny měli mít světlo, tak jestli nemám koupit průsvitný obal? Nebo na tom nezáleží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.8.14 12:09

Já si koupila v tescu takovou chudinku za 50kč. Listy už měla schlýplý, gumový. Namočila jsem ji na 24 h do vody, dala nový substrát a do měsíce kvetla.

Příspěvek upraven 07.08.14 v 12:10

• Citovat
  • Upravit
3677
7.8.14 12:10
@bamba píše:
Nedávat na přímé odpolední slunce, jednou týdně zalít lžící vody.Po opadání květů stvoly nestříhat, dokud neuschne, vykvete znovu.

Ta je krásná, je to pro mě výzva :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
7.8.14 12:11
@Callipo90 píše:
Takže chápu dobře holky, že keramický obal orchideji nevadí? Slyšela jsem, že by kořeny měli mít světlo, tak jestli nemám koupit průsvitný obal? Nebo na tom nezáleží?

je to šumák :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
7.8.14 12:12
@Callipo90 píše:
Ta je krásná, je to pro mě výzva :mrgreen:

Takle mi kvetla poprve.Su na kvítka macecha, právě, že mi květy opadaly a díky snaše jsem se dozvěděla, že pokud stvol neuschne, nestříhat, tak mi tak nádherně vykvetla. Myslím si, že ta bílá nejlíp kvete, ale nemůžu to tvrdir.

• Citovat
  • Upravit
bamba
7.8.14 12:13
@zelenaprisera píše:
je to šumák :lol:

Jako nasadit do průsvitného, ale ten dát do obalu.

• Citovat
  • Upravit
3677
7.8.14 12:17
@bamba píše:
Takle mi kvetla poprve.Su na kvítka macecha, právě, že mi květy opadaly a díky snaše jsem se dozvěděla, že pokud stvol neuschne, nestříhat, tak mi tak nádherně vykvetla. Myslím si, že ta bílá nejlíp kvete, ale nemůžu to tvrdir.

Bílá se mi i líbí nejvíce a hodí se mi do bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50166
7.8.14 12:20

Největší zlo je zálivka, takhle mi 2 orchideje chcíply. Ted namáčím do nádoby s vodou, stačí 1× měsíčně a krásně mi kvetou. Mám je na parapetech, okna máme všechna na jih ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí