Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prosim o radu, asi po dvou mesicich opadaly vsechny kvety na orchidejii.je to normalni, nebo jsem se spatne starala? a co mam ted delat s tim „pahylkem“? Dorostou nove kvety, nebo ho mam cely ustrihnout?
@Bebepe : uschly a nebo opadaly „živé“? Stonek nechat, ustrihnout jediné až uschne.
Zaschlý pahýlek ustřihávám. Obvykle na stonku brzy vyraší nový s mladými pupeny. Jinak hlídám si, aby orchidej nebyla přemokřelá, ale ani suchá. Vždy kouknu na kořínky v květináči, jestli jsou zelené a lehce navlhlé.
Já odstříhnu nad prvním kloubkem, pohnojím a většinou do 14dní objevím nový výhonek. Orchideí mám asi deset už několik let a pořád s malejma pauzama kvetou. Když má dobré stanoviště, je to nenáročná kytka
Po čase opadají, to je normální. Jak radí holky, tak já bych ustříhla ten šlahoun. Naroste nový s dalšími květy
.
A hlavně orchidej nepřelévat
.
Já nechávám pahýlek uschnout a až pak stříhám. Dost často se stane, že třeba uprostřed vyrazí nový, pak ustřihnu jen tu suchou část.
A staráš se dobře, nebudou kvést rok
, ale budou vyhánět nové a nové výhonky.
@Aries6 : Jj, to se mi stává taky, proto striham až když je suchý
, škoda že nejsem u švagrové, ta má na orchidejich cca 3-4 výhony a každý výhon je několikrát rozvetven.
@myskalucka Mě teda taky jdou, ani nevím, jak to dělám. Kytek mám sice plný okna, ale že bych byla nějaký velký zahradník, to ne
Potřebovala bych jednu přesadit, ale nemůžu, pořád kvete
![]()
@Aries6 píše:
@myskalucka Mě teda taky jdou, ani nevím, jak to dělám. Kytek mám sice plný okna, ale že bych byla nějaký velký zahradník, to nePotřebovala bych jednu přesadit, ale nemůžu, pořád kvete
![]()
Nemělo by se to, ale už jsem několikrát přesazovala i kvetoucí, když neustále kvetly.
Hrozí, že shodí květy, ale mně se to nestalo.
Ale to je u těch dvou stálic, které nejsou tak náročné a jedna dokonce přežila jeden velký průšvih - když jsem se snažila oddělit keiki a omylem jsem jí rozpůlila - takže na jedné straně přišla asi o 3 listy
.
Vypadá to, že se vzpamatuje ![]()