Orchideji opadaly květy - co teď?

239
26.8.15 12:45

Oricheji opadaly kvety - co ted?

Ahoj, prosim o radu, asi po dvou mesicich opadaly vsechny kvety na orchidejii.je to normalni, nebo jsem se spatne starala? a co mam ted delat s tim „pahylkem“? Dorostou nove kvety, nebo ho mam cely ustrihnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8112
26.8.15 12:53

@Bebepe : uschly a nebo opadaly „živé“? Stonek nechat, ustrihnout jediné až uschne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
26.8.15 12:54

Zaschlý pahýlek ustřihávám. Obvykle na stonku brzy vyraší nový s mladými pupeny. Jinak hlídám si, aby orchidej nebyla přemokřelá, ale ani suchá. Vždy kouknu na kořínky v květináči, jestli jsou zelené a lehce navlhlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8389
26.8.15 12:57

Já odstříhnu nad prvním kloubkem, pohnojím a většinou do 14dní objevím nový výhonek. Orchideí mám asi deset už několik let a pořád s malejma pauzama kvetou. Když má dobré stanoviště, je to nenáročná kytka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
26.8.15 13:05

Po čase opadají, to je normální. Jak radí holky, tak já bych ustříhla ten šlahoun. Naroste nový s dalšími květy :kytka:.

A hlavně orchidej nepřelévat ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25194
26.8.15 13:32

Já nechávám pahýlek uschnout a až pak stříhám. Dost často se stane, že třeba uprostřed vyrazí nový, pak ustřihnu jen tu suchou část.
A staráš se dobře, nebudou kvést rok :mrgreen:, ale budou vyhánět nové a nové výhonky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
26.8.15 13:37

@Aries6 : Jj, to se mi stává taky, proto striham až když je suchý ;-), škoda že nejsem u švagrové, ta má na orchidejich cca 3-4 výhony a každý výhon je několikrát rozvetven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25194
26.8.15 13:40

@myskalucka Mě teda taky jdou, ani nevím, jak to dělám. Kytek mám sice plný okna, ale že bych byla nějaký velký zahradník, to ne :D Potřebovala bych jednu přesadit, ale nemůžu, pořád kvete :roll: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
26.8.15 18:41
@Aries6 píše:
@myskalucka Mě teda taky jdou, ani nevím, jak to dělám. Kytek mám sice plný okna, ale že bych byla nějaký velký zahradník, to ne :D Potřebovala bych jednu přesadit, ale nemůžu, pořád kvete :roll: 8)

Nemělo by se to, ale už jsem několikrát přesazovala i kvetoucí, když neustále kvetly.
Hrozí, že shodí květy, ale mně se to nestalo.
Ale to je u těch dvou stálic, které nejsou tak náročné a jedna dokonce přežila jeden velký průšvih - když jsem se snažila oddělit keiki a omylem jsem jí rozpůlila - takže na jedné straně přišla asi o 3 listy :oops:.
Vypadá to, že se vzpamatuje :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box