Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte v Plzni o nějakém ORL, kde dětem hned nepíchají uši? Nebo kde píchají alespoň po nějakém tom znecitlivění… Četla jsem, že některé maminky (v jiných diskuzích) psaly, že dětem nejdříve nakapali do ucha nějaké kapičky a až potom píchali. Je takové nějaké ORL v Plzni? Děkuji všem za odpovědi ![]()
@smusa na znecitlivění má právo každý občan ČR. Dnes je to běžná záležitost. Nevymýšlej hlouposti a ozvi se. Myslí doktorům. Event-dnes se běžně spíše dávají do začátku kapky. Jed´s dítětem k lékaři a neřeš hlouposti po internetu ju?
Při rozjeté otitidě jsou v zásadě dvě možnosti, píchnout uši, nebo nasadit atb a vyčkat. Někdy je potřeba nasadit atb i po píchnutí ucha (pokud vyteče hnis). Pokud odmítáš paracentézu (píchání), tak to prostě řekni. Maximálně ti dají podepsat, že je riziko, že bubínek praskne sám. Při začínající otitidě jsou možné kapky do ucha + do nosu a někdy se to podaří zastavit.
Je to tvoje dítě a s doktory je třeba komunikovat, ne se jich bát a slepě poslouchat.
Nevím jak v Plzni, ale pochybuji, že lékař píchá uši když není důvod. Ucho se před pícháním znecitlivuje pomocí tamponu napuštěného nějakým roztokem. dítě to chvíli zabolí, spíš jde o ten strach než o bolest. Píchnutí dítěti hned od bolesti uleví, je to jeden z důvodů proč se to dělá. Určitě je možné se s lékařem domluvit, že jste proti píchání…
@berry4 Byla jsem s dítětem už na několika ORL a všude chtěli píchat a všude mi odmítli ucho dítěti umrtvit… Neřeším hlouposti, jen si z dětství sama pamatuji, jak píchání uší boli.
@smusa píše:
@berry4 Byla jsem s dítětem už na několika ORL a všude chtěli píchat a všude mi odmítli ucho dítěti umrtvit… Neřeším hlouposti, jen si z dětství sama pamatuji, jak píchání uší boli.
Pohrož stížností na lékařskou komru, že jednaní proti etickým kodexům. A pokud neumrtví, budou mít co dělat s tebou. Já to už zažívám u dětí automaticky, jinak bych se takto ozvala.
@zoy Já se snažím s doktory komunikovat, akorát se vždycky s nimi pohádám, přičemž rozhovor skončí s tim, že nic na umrtvení do ucha nemají… Dítěti jsem nenechala píchnout, ale jsem unavená z toho, jak mě obvinují z toho, že dostane zánět mozku, že jsem nezodpovědná a do zprávy mi napíšou, že jsem odmítla dítě nechat ošetřit. Hledám jen ORL, kde se dá s doktorem mluvit, který píchá, až když je to nutné - a to po předchozím umrtvení…
@berry4 píše:
Pohrož stížností na lékařskou komru, že jednaní proti etickým kodexům. A pokud neumrtví, budou mít co dělat s tebou. Já to už zažívám u dětí automaticky, jinak bych se takto ozvala.
A kam chodíš na ORL? Jsi z Plzně?
@berry4 píše:
A kam chodíš na ORL? Jsi z Plzně?
@smudlinky Tak tady v Plzni se ucho před pícháním žádným tamponem neumrtvuje. Byla jsem už v šesti ORL ordinací a všude stejné. Píchají hned a bez umrtvení..
@smusa nejsem, jsem Brno, ale tohle už min. 20 let neznám. Jak píšu, ozvi se. Oni nesmí píchat bez předchozího lok. umrtvení.
Apropo a ty nech řešit u dítěte nosohltan, tam nejspíš bude problém.
@berry4 Jak je vidět, tak smí… Všude mi popřeli, že nějaké lokální umrtvovadlo je… O žádných kapičkách, co se nakapou do ucha pro umrtvení, neví, a to, že se jinde po světě uši při zánětu nepíchají, také neví… Ráda bych se s nimi zkusila domluvit, ale když tvrdí, že nic neexistuje a že nic neví, tak to jde těžko… Jen jsem se tu chtěla zeptat, jestli někdo v Plzni nechodí na nějaké „pokrokovější“ ORL…
@smusa píše:
@berry4 Jak je vidět, tak smí… Všude mi popřeli, že nějaké lokální umrtvovadlo je… O žádných kapičkách, co se nakapou do ucha pro umrtvení, neví, a to, že se jinde po světě uši při zánětu nepíchají, také neví… Ráda bych se s nimi zkusila domluvit, ale když tvrdí, že nic neexistuje a že nic neví, tak to jde těžko… Jen jsem se tu chtěla zeptat, jestli někdo v Plzni nechodí na nějaké „pokrokovější“ ORL…
Kecají. A řekni jim, že pokud neprovedou lok. umrtvení, poženeš to dál. Je to tak těžké?
@berry4 Není tam žádný problém, už jsem řešila… Nejsem žádný negramotný pošuk, jen pro své dítě chci něco lepšího, než tohle.
@smusa zkusila si na Lochotine(pod jezirkem)Malemu pichali tedy jen jednou a napřed mu tam na vat. tamponku dali neco na umrtveni…ale efekt to asi moc nemelo… ![]()