Ošetřovné/náhrada mzdy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Osetrove/nahrada mzdy
Zdravim vsechny.
Mam troaki zmatek v otazce osetrovneho na dite vs nahrada mzdy od zamestnavatele(statu)
Pracuju na HPP a nase provozovna se kvuli korone musela uzavrit.
Mam syna, staram se o nej sama. Otazka zni..vyplati se mi zadat o osetrovne, ktere je 60 % z prumerne mzdy nebo nezadat a byt na 80% prumerne mzdy proplacene statem?
Nebo jsem to pochopila uplne spatne?
Dekuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@BaraNem jestli ti v praci bez problemu daji 100%, tak bych to neresila a byla doma. Ale treba znama ma 100%, ale musi chodit do zavreneho obchodu
jestli jsem to teda spravne pochopila, tak tam, kde to zavrel stat, tak maji zamestnanci dostat 100% a zamestnavatel dostane od statu 80%.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1mila2 píše:
@BaraNem jestli ti v praci bez problemu daji 100%, tak bych to neresila a byla doma. Ale treba znama ma 100%, ale musi chodit do zavreneho obchodujestli jsem to teda spravne pochopila, tak tam, kde to zavrel stat, tak maji zamestnanci dostat 100% a zamestnavatel dostane od statu 80%.
Nemusí, může zaměstnavatel vnitřním předpisem (případně po dohodě s odbory, tam, kde odbory jsou) vyhlásit částečnou nezaměstnanost a zaměstnanci můžou být doma za 60% (případně za víc, 60% je minimum). Stát zaplatí zaměstnavateli 80% nákladů na mzdy, ale to neznamená, že zaměstnavatel musí vyplatit 100% mzdy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Nemusí, může zaměstnavatel vnitřním předpisem (případně po dohodě s odbory, tam, kde odbory jsou) vyhlásit částečnou nezaměstnanost a zaměstnanci můžou být doma za 60% (případně za víc, 60% je minimum). Stát zaplatí zaměstnavateli 80% nákladů na mzdy, ale to neznamená, že zaměstnavatel musí vyplatit 100% mzdy.
Jooo, jsem to ja, uz jsi mi to tu jednou vysvetlovala. Mela jsem to tu použít
každopádně nevime, co ten jeji zamestnavatel chce udělat. Treba jim chce dat tech 100% ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1mila2 píše:
Jooo, jsem to ja, uz jsi mi to tu jednou vysvetlovala. Mela jsem to tu použítkaždopádně nevime, co ten jeji zamestnavatel chce udělat. Treba jim chce dat tech 100%
Já to teď vysvětluju na všech frontách, protože těch lidí, kteří si myslí, že budou doma za 100%, a nebudou, je docela dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Já to teď vysvětluju na všech frontách, protože těch lidí, kteří si myslí, že budou doma za 100%, a nebudou, je docela dost.
Hele, ja bych to jeste pochopila u tech, ktere fakt zavrel stat (hrackarna, cetky…), ale oni si to mysli i ti, co delaj v automobilkach a zavreli, protoze nemaji z ceho vyrabet, nebo pro koho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1mila2 píše:
Hele, ja bych to jeste pochopila u tech, ktere fakt zavrel stat (hrackarna, cetky…), ale oni si to mysli i ti, co delaj v automobilkach a zavreli, protoze nemaji z ceho vyrabet, nebo pro koho.
A když je chce nechat zaměstnavatel na dovolené (=100% mzdy, podle průměru často i víc), tak začnou remcat, že na to nemá nárok, protože jim to nenařídil 14 dní dopředu.
Ale běda jak by potřeboval zaměstnanec na pátek dovolenou a zaměstnavatel by mu ji bez zřejmého důvodu nedal, to by byl oheň na střeše. Ono by ty zaměstnance fakt neubylo, kdyby se teď snažili zaměstnavateli vyjít vstříc, v budoucnu se jim to vyplatí, rozumný zaměstnavatel si bude chování lidí v této situaci sakra pamatovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás byla také státem nařízená uzavírka provozu. Zaměstnavatel nám v dopise, kde se vyjadřuje o tom, co bude dál, mimo jiné napsal toto:
Mnohé, co je veřejnosti předkládáno jako hotový záchranný balíček a všechny spasí, je ještě v legislativním procesu. Navíc líbivá mediální zkratka většinou vůbec neodpovídá výsledným skutečným podmínkám podpory. Čím více jsou podmínky zpřesňovány, tím je jasnější, že vyčerpaný stát musí svou štědrost v podpoře krotit, aby mohl aspoň částečně podpořit většinu. Proto stále ještě není jisté, v jakém rozsahu bude pro nás finanční pomoc dosažitelná. Týká se to zejména Cíleného programu pro podporu zaměstnanosti, jehož obsahem je tolik diskutovaná výplata 100% mzdy. Už nyní víme, že se dotkne jen vybraných provozů, ony průměrné mzdy budou zastropované profesním mediánem a počet dnů čerpání podpory bude omezen, stejně jako období, ve kterém bude možné podporu získat.
Z toho mi vyplývá jasná volba OČR
- Citovat
- Upravit