Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lizzi já na anginy trpěla jako dítě docela dost, tak jestli to podědí po mě, tak se máme na co těšit:-( to bude v pohodě, ty ATB zaberou, akorát se musí dobrat, i když je dítko relativně v pohodě…
S ospenem mám špatnou zkušenost, nejen že vůbec nezabral, ale obě holky po něm měly silnou alergickou reakci, popraskala jim celá puda, do rána jí měly plnou bolavých puchýřků, s jednou jsem díky ospenu dvakrát skončila na kapačkách.
Říkala mi doktorka, že ten sirup je dávka na 10 dní, (máme 2,5ml po 8 hod.) ale po týdnu jdeme na kontrolu a že jestli bude OK, tak to celý dobírat nemusí, že se uvidí po týdnu, tak uvidíme.. Ono závidí taky kolik toho kdo bere, starší děti a děti s větší váhou toho berou víc, že?
@rozmary to je rekace na penicilin, co je v Ospenu obsazeno. to te mel upozornit doktor na mozne reakce. me nase dr.nic k angine nerekla - napsala recept, nechodit ven a nashle… odchazela jsem z ordinace vyjukana, ze jsem ta nejhorsi matka, a zaroven nastvana, ze mi dr.vic nerekla… o mozne reakce a dalsi info jsem si zjistila na netu…
@evulkanov píše:
@rozmary to je rekace na penicilin, co je v Ospenu obsazeno. to te mel upozornit doktor na mozne reakce. me nase dr.nic k angine nerekla - napsala recept, nechodit ven a nashle… odchazela jsem z ordinace vyjukana, ze jsem ta nejhorsi matka, a zaroven nastvana, ze mi dr.vic nerekla… o mozne reakce a dalsi info jsem si zjistila na netu…
Mě taky nikdo neupozornil, teď když jdu k doktorovi musím ho upozorňovat já, že hlavně ne ospen, páč mi ho zkoušel nacpat ještě několikrát potom ![]()
@rozmary
Alergie na penicilinová ATB (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy, karbapenemy) je poměrně častá. Je sice správné, když lékař pacienta poučí o možných nežádoucích účincích, ovšem tyto jsou též uvedeny v příbalové informaci. Případnou alergickou reakci je pacient povinnen hlásit, aby se to zapsalo do karty. Na angínu (bakteriální) se jako ATB I. volby nasazuje amoxicilin, v případě alergie nebo nedostatečného účinku se přejde na makrolidy – klarithromycin, roxytromycin, dříve erytromycin a azitromycin).
@Doctus píše:
@rozmary
Alergie na penicilinová ATB (peniciliny, cefalosporiny, monobaktamy, karbapenemy) je poměrně častá. Je sice správné, když lékař pacienta poučí o možných nežádoucích účincích, ovšem tyto jsou též uvedeny v příbalové informaci. Případnou alergickou reakci je pacient povinnen hlásit, aby se to zapsalo do karty. Na angínu (bakteriální) se jako ATB I. volby nasazuje amoxicilin, v případě alergie nebo nedostatečného účinku se přejde na makrolidy – klarithromycin, roxytromycin, dříve erytromycin a azitromycin).
Pan doktor to v kartě má, jenom se do té karty asi nedívá, když mi to furt cpe ![]()
@rozmary
Tak to není zrovna ukázkový přístup, důsledky vystupňované alergické reakce jsou přeci všem jasné (doufám).
Chci se ještě zeptat, jestli dáváte dětem probiotika i při braní antibiotik, nebo až po dobrání. my dáváme prob. kapky od 1. měsíce a nevím, jestli je nevysadit, přece jen ta antibiotika to semelou všechno ![]()
Dávám od Swissu cca po 3-4 hodinach od ATB. napr. ATB mame v 10, tak kolem 14 davam svacinku, tak do toho primicham laktobacilku…pry se maji davat takto pri ATB a pak jeste tak mesic po dobrani ATB jednou denne
@evulkanov díky! mně pak došlo, že to nejsou širokospektrální atb ale cílená, tak mu ty prob. nebudu vysazovat ![]()
Maminky, má dcera 3 roky má angínu a bereme ospen 400 5ml po 8 hodinách.
Mohu i v průběhu užívání Ospenu podávat čípky při vysoké teplotě nad 39?
Ano, můžeš. mě doktorka říkala, jak syn měl hnisavou anginu, že ještě 2-3 dny může mít horečky, tak se může podávat čípek nebo sirup na horečku.
Ahoj holky, syn měl hnisavou angínu, u dr. jsme byli před 11 dny. Ve středu jsme měli jít na kontrolu, ale doktorka měla dovolenou, tak jdeme až v pondělí. Chci se zeptat… malý má ospen 400 po 8 hodinách 5ml. Má ho dobrat? Už ho bere přece jen 11 dní a nevím, jestli ho má dobrat nebo ne. Má s tím nějaká zkušenost? Díky moc.