Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Aha, no pokud tam neni spalovy bacil, ale bezny bakterialni nalez, tak bych taky pochybovala, spis by to chtelo vedet, co tam je za ty bezne bakterie, ony mohou byt bezne a jednou za cas se aktivovat a přemnozit se v dalsi anginu… Takhle treba cely rok bojujeme s hemofilem. Cast populace si ho vesele nosi v krku a nic mu nedela, nas mel od lonska co mesic anginu, sice parkrat streptokokovou, ale parkrat tez zpusobenou premnozenim hemofila. V kazdem vyteru byl, az v cervnu se ho podarilo zlikvidovat, ted uz ho tam zase ma a ma za sebou dalsi anginu… Zrovna na hemofila je tedy ospen dle meho slaby, nevim, ten je celkem odolny.
Ale ja nasemu orl doktorovi verim, nedava mu atb zbytečne, takže kdyby mi rekl na doleceni jeste jednu várku, dala bych ![]()
@LLLL no právě - kdyby mi řekla, že tam ještě něco má atd, ale rekla mi toto. A že se to prostě tak dělá…nevím
Tak to fakt nevim, neznám doktorku. Nasemu dr bych verila a dala. Angin mame za sebou za posledni rok pozehnane a na doleceni jsme dostali jednou, jak jsem psala výše. A to bylo i z důvodu stále zvýšené sedimentace a crp - Měl to fakt hnusný, celkem vysoké dávky penicilinu injekcne 7 dni, takže tam to bylo odůvodněné… Ale preventivne… to bych taky váhala… ![]()
@LLLL Jde o to, že když to teď preventivně nedáte, může vzniknout rezistence a pokud se bakterie za pár měsíců pomnoží a začne způsobovat problémy, bude problém se ji zbavit, protože na běžná antibiotika vůbec nemusí reagovat.
@malinika to nechapu. Ted mel Ospen 10 dnů a mám pokračovat v užívání dalších 15 dnů jen kvůli tomu, ať se ten bacil nevrátí… Tak mě to spíš přijde jako větší zatěžování organismu těma antibiotikama..
@malinika píše:
@LLLL Jde o to, že když to teď preventivně nedáte, může vzniknout rezistence a pokud se bakterie za pár měsíců pomnoží a začne způsobovat problémy, bude problém se ji zbavit, protože na běžná antibiotika vůbec nemusí reagovat.
Tomu rozumim, ale pokud nevím, zda ta problémová bakterie v krku skutečně je? Běžný bakteriální nález se přece nepřelečuje atb…
@evulkanov zeptala bych se na nazor jineho doktora, poprosila o kunzultaci, u nas v zahranici to jde, ale je to placene
@LLLL Můžou tam být jiné bakterie u kterých se dá předpokládat, že problém do budoucna můžou vyvolat.
To už je ale na konzultaci s dr., která antibiotika předepsala. Ale rozhodovat se podle emimina jestli je mám dávat a nebo ne, je hodně přes čáru. Když mám pochybnosti, zvednu telefon a doktorce zavolám. Zjistím, co přesně se tam vykultivovalo za breberky a pokud se mi to nezdá, poradím se s jiným lékařem (třeba i s vlastním praktikem).
@malinika jj, zitra zavolam i nasi detske dr. Jinak dostal opět Ospen 400
@Samy @LLLL jednou ho dostaly všechny tři dcerky, co už mají zuby a pak to vypadalo, jako bychom doma neznali kartáčky na zuby
ale elmexem to trochu pouští, to jo, zato dětská pasta z lidla neměla šanci
jinak u nás se střídají dvě doktorky, ta naše původní atb nerada dává, celkově se snaží necpat do dětí prášky zbytečně, ta když je předepíše, tak ani neceknu a dávám, jak řekne, ale ta druhá pokaždé a u všeho od rýmy po bolení břicha tvrdí, že to vypadá na streptokoka, jednou už dala desetidenní léčbu ospenem a pak se ukázalo, že to byla střevní chřipka, jindy na klasickou třídenní virózu.. od té doby už nevěřím a vyžaduju crp test a stěr z krku a atb vyzvedávám až když jsou potvrzené bakterie
@sinapis.alba takze trvat na CRP testu, zda tedy pokračovat s antibiotiky? Obávám se, že to naše dětská nebude chtít zítra udělat:-(
@evulkanov na tom crp asi už nic nebude, jestli to chce jenom na nějaké přeléčení pro jistotu.. spíš bych to zkusila ukecat na nějakou kratší dobu aspoň, těch 15 dnů mi přijde hrozně moc
@sinapis.alba píše:
@Samy @LLLL jednou ho dostaly všechny tři dcerky, co už mají zuby a pak to vypadalo, jako bychom doma neznali kartáčky na zubyale elmexem to trochu pouští, to jo, zato dětská pasta z lidla neměla šanci
jinak u nás se střídají dvě doktorky, ta naše původní atb nerada dává, celkově se snaží necpat do dětí prášky zbytečně, ta když je předepíše, tak ani neceknu a dávám, jak řekne, ale ta druhá pokaždé a u všeho od rýmy po bolení břicha tvrdí, že to vypadá na streptokoka, jednou už dala desetidenní léčbu ospenem a pak se ukázalo, že to byla střevní chřipka, jindy na klasickou třídenní virózu.. od té doby už nevěřím a vyžaduju crp test a stěr z krku a atb vyzvedávám až když jsou potvrzené bakterie
tak ten rozdil mezi elmexem a ostatnimi pastami je v tomto velmi dobre znatelny… Aspon clovek vi, za co plati takovou palbu…
Jinak s tema doktorkama to je tedy bomba. ja si tohle pamatuju od moji tehdejsi detske… ale to je dvacet let… Ted kdyz jsme dosli parkrat na orl s evidentni anginou, ale dr cekal na vyter, dvakrat zjistil, ze tam neni nic bakterialniho - uzliny napuchly, mandle potazeny. Jednou to byl zrejme nejaky vir, podruhe plisen… Sam rikal, ze prijit s timhle na pohotovost, okamzite nam navali atb - a je to pochopitelny, oni resi okamzite na miste a na nic necekaji.. ale zase je to kolikrat zbytecne…
@evulkanov píše:
@sinapis.alba takze trvat na CRP testu, zda tedy pokračovat s antibiotiky? Obávám se, že to naše dětská nebude chtít zítra udělat:-(
Crp bych ted po lecbe atb nedelala, obzvlast, kdyz je to preleceni. Zavolala bych na konzultaci jinam. Davas mu proiotika nebo hylak forte pri te lecbe atb? Aby se nezacaly mnozit kvasinky.
@blumen dávám mu laktobacilky od Biopronu - tobolky. Nebo je něco lepšího při ATB? To mi doporučili v lekarne.