Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den, mám jen takový malý dotázek. Doktorka malé předepsala na angínu Ospen 400. Na krabičce je napsáno uchovávat v chladničce do 2-8 stupňů Celsia. Necháváte tedy sirup v chladničce - zdá se mi divné dávat malé studený sirup z ledničky, zatím to tak ale dělám. A myslíte, že může malá chodit ven ? Má už tři dny po teplotách a zdá se mi docela v poho. Díky
Ano, kamardka lekarnice (zdravim Gabinku) nam rikala, ze vsechny otevrene sirupy by mely byt v lednicce, aby se tam nemnozily nejake potvory. Takze mame. Ospen jsme taky braly, pokud berou holky ATB, tak chodime ven jen zridka.
Je to na palici v tomto pocasi, co? Taky jsme doma, pichali nam ucho. ![]()
Ospen určitě do ledničky, nám taky v lékárně řekli, že otevřený sirup (zvláště dětský) musí do chladna, ať je to ATB nebo cokoli jiného… My jsme s malou chodili ven tak na 1/2 hodinky, když byla 3-4 dny bez teplot a jen na kočárku.
Bohunka _________________
Helenka, 22 měs.
Adam ho měl taky, v únoru. Měla jsem ho v lednici, ven až po dobrání, do školky později ![]()
Ale upřímně je lituju, chutnaly jste ho některá? Je příšerně hořkej, mě malej asi 3 dávky vyzvracel ![]()
mě poradila paní v lékárně před podáním na chvíli vyndat,aby to nebylo právě moc studené.
holky,já bych nesnědla snad nic co ty děti polknou......... ![]()
ATB sirupy uchovávat v lednici, ostatní sirupy při pokojové teplotě. Ty ATB sirupy jsou spíše suspenze, nejedná se o klasické sirupy (ty obsahují 64 % sacharózy), klasický sirup, když dáte do ledničky, tak se vlivem nízké teploty vytvoří na povrchu vrstvička vody (změní se rozpustnost cukru)., ve které se nakrásně mohou začít množit bakterie a jiné fajn věci. Otevřený sirup má trvanlivost obvykle 6 měsíců. 64 % roztok sacharózy je pro bakterie nepříznivé prostředí. Tož tak…
Ahoj malá dostla dneska Ospen na angínu.Chtěla bych se jenom zeptat,když mně ho vyzvrací mám dát novou dávku znovu?
Dobrý den, mě ho malá (18měsíců) taky 2× vyzvracela jednou hned a druhou dávku cca po hodině při spaní. Ted jsme jí dali další a zatím to vypadá v pořádku …kdyby ne asi budeme muset zase na pohotovost ![]()
Dobrý den, máme také od středy anginu a doktorka nám dala Ospen 400.Uchovávám ho také v ledničce.Ale chtěla jsem se zeptat, kdy tak dítě začne mít chuť k jídlu.Malej nechce nic.Už jsem z toho nešťastná.Vařím co má rád a nic.Tak ho nutím aspon at hodně pije.Sirup mu také moc nechutná a jak nic moc nejí tak většinou se mu zvedne žaludek.Myslíte,že mám dojít k doktorce?děkuji za rady.Jani
@janacizek píše:
Dobrý den, máme také od středy anginu a doktorka nám dala Ospen 400.Uchovávám ho také v ledničce.Ale chtěla jsem se zeptat, kdy tak dítě začne mít chuť k jídlu.Malej nechce nic.Už jsem z toho nešťastná.Vařím co má rád a nic.Tak ho nutím aspon at hodně pije.Sirup mu také moc nechutná a jak nic moc nejí tak většinou se mu zvedne žaludek.Myslíte,že mám dojít k doktorce?děkuji za rady.Jani
Já myslím, že si řekne samo, že má hlad, nejdůležitější tam je to pití, nebo bych mu nabídla jogurt, aspoň u nás to tak funguje
…ale určitě bych do jídla nenutila.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat malý má po sirupu vyrášku mám dávat nebo ne
Ahoj maminky, prosím o radu: Synáček 5,5m dostal angínu (mám ji já i manžel
) Dr předepsala antibiotika sirup Ospen 400. Chci se zeptat Vás, které s tím máte zkušenost, za jak dlouho Vašemu děťátku zabral? Kdy bylo vidět nějaké zlepšení? Je to jeho první vážnější onemocnění, jsem z toho hotová, je jasný, že to chytil od nás.. Děkuju moc!
@Lizzi ahojky, syn 9,5 mes. ma taky anginu. minule pondeli mu zacly horecky, ve ctvrtek jsme sli k dr. a doktorka po podivani se do krku hned rekla, ze to je hnisava angina. dostal Ospen 400 - 4ml po 8 hodinach. prvni davku jsem dala hned, jak jsme prisli od doktora. dopoledne mel jeste teplotu 38,5, ale pak uz to kleslo a bylo mu ocividne lepe. takze ATB zabrala da se rici hned. u nas nevim, kde to chytil nebo od koho. s muzem jsme zdravi. muz jen rikal, ze v praci jeho kolegyne byla s deckama doma, ze je mela taky nemocne, tak mozna byl bacilonosic on od ni nebo proste to kolem nas letelo a chytil to maly:-( ale doktorka se na me divala, ze je to jako spatne, ze to ma ted, kdyz je tak malinky
ATB mame na 10 dni, tozn.do teto soboty, v pondeli jdeme na kontrolu. ven nemame chodit, nechodim. az po kontrole…snad bude vse ok. tak at se taky brzy uzdravite
@evulkanov děkuju! No je to dost špatný, když to chytne takový malý prcek, navíc my jsme ještě o 4 měsíce mladší než Vy, ale já jsem na angíny strašně náchylná, takže možná i po mě podědil nějakou náchylnost, ale když to máme doma, tak se není asi čemu divit. Sice kojím, takže protilátky nějaký má, ale jsem s ním pořád v kontaktu..
Ať je brzy lépe i Vám a děkuji za reakci ![]()