Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Halamka nedělala právě vůbec nic:-( já jsem se jí ptala, jestli jako není třeba dělat CRP když jí hned píše ATB a prý, že jí to udělá až kontrolně za týden + mám donést moč. No nezdálo se mi to, ale obě se sestrou na mě házely pohledy typu „že snad doktorka něco řekla, tak co prudím“, takže jsem to vzala a šla. Dcera neměla ATB rok, léčila jsem jí na podzim 2× doma, tak snad to Mudr zvážila dobře.. i když mám trošku dojem, že by to šlo snad doléčit i jen tou Kalobou a Sinupretem… ale lékař nejsem a manžel je na ATB, tak to možná řešila podle toho (dost se divil, protože jemu ATB bez CRP dát nechtěli a to je dospělý, holt jiný lékař)
@Black Cat díky za tip
@matkabagristy jj, to beru - pokud má večer teplotu přes 38, tak prý můžu dát Nurofen nebo Paralen.. jen mě zajímalo, jestli se dá Ospen kombinovat s léky co jsem dávala předtím (Kaloba, Sinupret)
Jeste dotaz - docetla jsem se, ze Sinupret je spis na rymu. Dcera ji nemela, ted trosku posmrkava - davam k Ospenu. ALE nasla jsem doma i Hedelix, ktery ma byt na kasel a ten ji myslim trapi vic. Nasla jsem, ze se s Ospenem da Sinuprer kombinovat, ale s Hedelixem? Prip. lze oboje? Diky moc
Ahojky, mam syna 21.mesicu v pondělí začal mít horečky ale klubali se mu zoubky tak jsme to přisuzovali tomu, ve středu mu začalo smrdět z pusinky jeli jsme na pohotovost tam dr. oznamila, ze má zánět nosohltanu. V pátek už nám naše dr. rekla, ze ma hnisavou angínu dala ospen 400 5ml po 8hod. s tim že pokud se to nezlepší přes víkend půjde v pondělí do nemocnice…přijde nám že už mu tolik z pusinky nesmrdí je i vic zivejsi ![]()
Ale můj dotaz zní, byli jste některá s tímto v nemocnici? jak dlouho a co prckum dělali?
V nemocnici by zpočátku podávali zřejmě ATB i. m. a potvrdili či vyloučili, zda se nejedná o mononukleózu. Někdy, když jsou mandle opravdu velmi zvětšené, je problém s polykáním - někdy je nutné přechodně nazogastrická sonda či parenterální rehydratace… Ale pokud píšeš, že je živější, tak ATB zřejmě zabírají dobře, teploty má?
Naposledy měl v jednu rano…právě je víc hravej ve čtvrtek a pátek byl jak hadrová panenka
Ahoj. Syn (4 roky) bral na bacil spálové angíny Ospen 400 po 8 hodinách/5 ml. Z kontrolního výtěru mi dr. řekla, že má ještě běžnou bakteriální infekci v krku a že je třeba ještě nasadit další balení Ospen 400, ale teď po 12 hodinách/5 ml - takže dalších 15 dní. Celkem by bral 25 dní ATB. Říkala, že má zkušenost, že se to vrací a proto to tedy nasazuje. Ale moc se mi ty ATB mu dávat nechtějí… Máte s tím některá zkušenost, že dítě bralo tak dlouho ATB? Díky moc.
@evulkanov mně se to teda moc v pořádku nezdá
už proto, že čím víc bere antibiotik, tím hůř mu budou zabírat příště, ne?
kromě toho po tom sirupu ospenu žloutnou zuby, zubařka mě sice ujišťovala, že se to za pár měsíců pořádného čištění odžlutí, ale malá má pořád takový nedočištěný barevný nádech
@sinapis.alba to já vůbec nevím s tím užíváním ATB, že by příště zabíraly hůř. Řekla mi, že mám pokračovat jako udržovací fázi, ať se to nevrátí. Že prý kdysi se dávala po ATB ještě nějaká udržovací injekce s ATB a teď se to dělá tak, že se nasadí dvoje ATB po sobě. Nevím, to slyším poprvé…
Ale pak zas půjde do školky a třeba chytne jiný bacil a dostane zase ATB? To tedy nee. S těmi zuby se mi to zdá, že je má trochu nažloutlé. Večer končí to dávkování po 10 dnech, ty další mu dávat asi nebudu…
To je težké, pokud to brát nebude, je tu riziko, že se infekce znova rozvine a bude na atb znova… Nevim, jestli je nutné je brát celých 15 dní, aby bylo dobráno balení, mládežník měl ospen vždy po osmi hodinách, ne s většími rozestupy. Ale obecně by 10 dni na zlikvidování infekce mělo stačit, obzvlášť, když je to na „doléčení“… Tu délku bych konzultovala, ale dala bych…
@sinapis.alba Žloutnou po tom zuby? Čtyřletá dcera včera Ospen dostala u doktorky na angínu.
@evulkanov píše:
@sinapis.alba to já vůbec nevím s tím užíváním ATB, že by příště zabíraly hůř. Řekla mi, že mám pokračovat jako udržovací fázi, ať se to nevrátí. Že prý kdysi se dávala po ATB ještě nějaká udržovací injekce s ATB a teď se to dělá tak, že se nasadí dvoje ATB po sobě. Nevím, to slyším poprvé…
Ale pak zas půjde do školky a třeba chytne jiný bacil a dostane zase ATB? To tedy nee. S těmi zuby se mi to zdá, že je má trochu nažloutlé. Večer končí to dávkování po 10 dnech, ty další mu dávat asi nebudu…
Jo dávala se injekce pendeponu, ale to snad jen při nějakých závažných infekcích… Našemu jedna angína dospěla do takového stádia, že skončil na píchaném penicilinu (původně předepsaná atb nefungovala - zřejmě špatně cílená) a pak taky dostal ještě na 10 dní ospen… Takže se vším všudy měl tenkrát atb snad měsíc v kuse…
![]()
@Samy píše:
@sinapis.alba Žloutnou po tom zuby? Čtyřletá dcera včera Ospen dostala u doktorky na angínu.
Jo, žloutnou, ale elmexem jsme vždy časem dočistili… ![]()
Poslechla bych v tomto případě doktorku. Pro ponechání léčby měla důvod - ty bakterie v krku. Mohla by u nich vzniknout rezistence pro tato antibiotika.
@LLLL On ani neměl typickou spálovou angínu. Dlouho kašlal, mluvil přes nos, nic nešlo vysmrkat, tak jsem ho vzala na ORL, tam řekla, že je celý zahleněný, vzala výtěr z krku. Za pár dní tedy výsledek - bacil spálové angíny a přeléčit ATB, tedy tím Ospenem. V pondělí jsme byli na kontrolní výtěr a dnes mi říkala, že v krku tedy běžný bakteriální nález, ale že by ATB ještě nasadila jednou, ale už s odstupem 12 hodin a dobrat celé…