Ospen 400

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2613
16.5.19 09:06

@wespery :) Já to chápu :) Jsem stejná :)
Tak super, ze nejhorší mate za sebou! Teď už bude jen lépe!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
8.12.21 17:41

Můžu se zeptat, ospen dáváte opravdu striktně po 8mi hodinách, nebo to snese nějakou tu hoďku sem, hoďku tam? Syn spí každou noc 11-12 hodin v kuse, takže mi vychází že ho budu muset alespoň jednou denně budit na dávku, a to se mi moc nechce… Šlo by, že by bral třeba v 7hod-15hod-20hod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41885
8.12.21 17:51
@Tercais píše:
Můžu se zeptat, ospen dáváte opravdu striktně po 8mi hodinách, nebo to snese nějakou tu hoďku sem, hoďku tam? Syn spí každou noc 11-12 hodin v kuse, takže mi vychází že ho budu muset alespoň jednou denně budit na dávku, a to se mi moc nechce… Šlo by, že by bral třeba v 7hod-15hod-20hod?

Ne, nešlo. Musí mít určitou hladinu ATB v krvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.12.22 11:47

Ahoj, potřebovala bych poradit, od středy od večera dáváme ATB ospen 400. Malý má 13 měsíců. Doktorka nám napsala 5 ml po osmi hodinách. Tak velkou dávku je problém do něho dostat. Dívala jsem se, že do 12 měsíců je dávka jen 2,5 ml, od roku do šesti let už 5 ml. Je velký problém dávat míň? Třeba 3 ml? Takový kompromis mezi těmi množstvími? Nebo je to hloupost a je potřeba dodržovat přesně tu dávku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
10.12.22 17:06

@janusak
Na co to dostal předepsané?

Dávkuje se dle hmotnosti, v roce má někdo s bídou 8 kg, jiný 13 kg. Kolik dítě váží?

Jinak lze dávku podat rozděleně během 20 minut, když je nejhůř. Ideálně samozřejmě jednorázově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.12.22 18:44

@Doctus popravdě přesnou diagnózu nevím, malý hrozně kašlal, při dýchání sípal, podle poslechu mu to sedí na průduškách, teplotu vůbec neměl. Váží cca 11 kg. Teď už se nam podařilo mu dát těch 5 ml, ale cca dva dny, tedy šest dávek bylo tak polovičních. Je to velký problém? Můžou ATB kvůli tomu hůře účinkovat nebo když bychom to teď zvládli dávat v plné dávce, tak to doženeme a napravíme?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
10.12.22 19:24

@janusak
Ospen je prakticky 100% účinný jen na pyogenního streptokoka, který způsobuje bakteriální angíny, nikoliv však kašel a už vůbec ne záněty průdušek.

Pokud neměl horečky, tak bych to hodnotil jako virovou bronchitidu (zánět průdušek).

Osobně si myslím, že stav se vyléčí s poloviční i plnou dávkou ATB. Lékem volby by měl být na pár dnů kortikoid doplněný např. o perorální salbutamol (Ventolin sirup), celkově Fenistil kapky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.12.22 19:32

@Doctus moc děkuji za odpověď, jaký je teď tedy postup, když u sebe nic z toho nemáme? Stačí dávat ospen v té poloviční dávce a nic k tomu? A v pondělí shánět ještě to ostatní? Nebo je tedy ten ospen vlastně nejspíš k ničemu v našem případě? Právě paní doktorka mu ani neudělala crp, takže vlastně nic nevíme 🙁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
10.12.22 19:38

@janusak
Pacienta jsem v den ordinace ATB neviděl, když už se s ATB začalo, dával bych je nyní v plné dávce (postačí do celkové doby 7 dnů), racionální důvod preskripce Ospenu však neshledávám.

Fenistil můžete podávat 3× denně po dobu 10 dnů, do nosu nějaké ty slané roztoky.

Většina bronchitid u dětí je virového původu a jsou samolimitující, tedy odezní samy i bez léčby, symptomatická (tedy nikoliv kauzální) léčba průběh nemoci zmířňuje, ale virózy si často jdou svou vlastní cestou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.12.22 20:16

@Doctus děkuji vám za ochotu, u těch ATB je problém, kdyby se vysadily, když už se berou, že? Ublížilo by to malému asi víc, než když už je dobere? A pro zachování účinku ATB stačí brát těch sedm dní a musí být tedy plná dávka? Paní doktorka nám ještě na recept napsala právě i ventoliber, ale ten jsme nesehnali. V našem případě by tedy ten byl asi alespoň k něčemu, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
10.12.22 20:30

@janusak
Když se začne s ATB, měla by se doužívat, ale týden bude stačit, pro všechny případ plná dávka.

Ventoliber by byl vhodný, kdybyste někde sehnali, dával bych jej jen ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.12.22 20:31

@Doctus moc Vám děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie