Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
zajímalo by mne, jestli manžel některé z Vás si osvojil Vaše dítě z předchozího vztahu, jak takové osvojení probíhá, jak dlouho to trvá a případné problémy okolo s tím spojené.
Předem díky za odpovědi. ![]()
Ahoj, u nas se sice neosvojovalo ale vim ze pokud ti byvaly manza k tomu da souhlas tak je to bez problemu. V opacnem pripade bys musela dat k soudu „Navrh na nezrusitelne osvojeni manzelem matky ditete“ (pokud bys mela zajem o to jak se tento navrh pise dej mi vedet), no nejlepe je to skusit kdyz byvaly ma novou vlastni rodinu, o vase dite neprojevuje velky zajem a neplati vyzivne. A jak dlouho by pripadny soud trval jiste vis-jak se vse temer vzdy vlece. Sany.
Ahoj Lenko,
my se k tomu také chystáme. Podmínka je, že musíte být manželé min. půl roku. Víc se dozvíš na http://rodina.juristic.cz/…anek/rodina2, máš tam rovnou i vzor podání žádosti. Držím palce!!!
U nás teda neproběhlo osvojení v tom pravém slova smyslu, my jsme měnili klukovi příjmení. POvolili nám to hned druhý týden po svatbě - to jsme si přinesli žádost spolu s notářsky ověřeným souhlasem synova biologického otce. Pak jsme zaplatili poplatek 1000 Kč, paní na matrice odeslala žádost o výpis z trestního rejstříku (myslím že mne i mého nynějšího manžela), ověření trvalého pobytu a nějaké potvrzení občanství na krajském úřadu. No prostě spousta razítek a korespondence, táhlo se to dobře 5 měsíců. Dokonce u nás byla i paní ze sociálky=odbor péče o dítě, zjišťovala jak má syn zařízený pokojíček, jak máme velký byt a koukala jak je uklizeno a postaráno o mladší ségru - tehdy asi 4 měsíční miminko. No a po tom všem nám oznámili, že příjmení změní. Pak se to muselo vyřídit na zdravotní pojišťovně, na městě kvůli odpadům…je toho moc, u dětí si to prý hlídají dvojnásob než když si nechává měnit příjmení dospělý. Ex platí výživné, akorát kluk má jiné příjmení. Myslím, že ta jeho radost, že se konečně jmenuje jako celý zbytek rodiny, ta za to všecko opravdu stála. on už stejně tak půl roku před oficiální změnou nepoužíval svoje pravé příjmení.
Hodně štěstí při osvojování a ať se vám to tak dlouho nevleče jako nám
ahoj,
k osvojení dítěte manželem matky ( nezrušitelné osvojení, manžel bude po kladném rozhodnutí soudu zapsán do rodného listu dítěte) je nejdůležitější souhlas biologického otce ( bez tohoto nelze dítě osvojit, souhlas nemusí mít písemnou formu) Manžel ( ne matka !!!) si podá návrh u příslušného soudu (podle bydliště dítěte) a přiloží tyto doklady : oddací list, rodné listy dítěte, manžela- tedy svůj, matky, dále svůj výpis rejstříku trestu, potvrzení od lékaře, že on ani dítě netrpí vážnou chorobou ap., výdělky ze zaměstnání jeho a matky, příp. i své pracovní hodnocení. Soud požádá odbor péče o dítě o provedení šetření, pak nařídí jednání,kde musí být přítomen jako účastník i biologický otec dítěte i matka ( tedy ty). Skutečně se musí zkoumat všechny okolnosti, jedná se o vážný právní úkon,proto ta veškerá šetření apod. Pokud bude rozsudek vynesen pro osvojení, pak ti na matrice vystaví nový rodný list dítěte. Soudní řízení je BEZPOPLATKOVÉ ( nic se nehradí !!!)
Snad jsem na nic nezapomněla.
Irias
Ahoj, tak je to jak v příspěvku přede mnou. Musí se na soudu požídat, soud si zjistí všechny potřebné informace, řeknou Ti co musíš doložit Ty. My jsem museli přinést vyjádření dětské doktorky, doktorky manžela, posudek ze zaměstnání. Soud si zjišťoval situaci v okolí bydliště a přišli i domů. Jednání se účastní všichni 3. Otec původní, nový a matka. Pozor, dochází i ke změně rodného čísla. Je to další běhání navíc.
A jak dlouho to trvá? záleží na soudkyni. Nám to trvalo dobře 1 1/2 roku. Předtím ještě změna příjmení 1/2 roku.
Držím palce, stojí to za to.
Hamina
ještě ke změně příjmení. Pokud již dítě nemá příjmení po tvém současném manželovi, dělá se tato změna současně s osvojením, není třeba dalšího řízení !!! Stačí to jen navrhnout už v žalobě. Soudní jednání jsou nařízena velmi individuálné, od 2m a více. Ale pokud se k jednání dostaví všichni účastnici a jsou přiloženy všechny přílohy, není již třeba dalšího řízení.
Irias
Holky, mne by zajímalo, to potom už exíkové nemusí platit výživné, že jo? Vám to neva, že se úplně zbaví jakékoliv odpovědnosti? Můj ex za klukem nejezdí už dva roky, ale (asi z vypočítavosti) nechali jsme klukovi změnit jenom příjmení bez adopce. Moje máma to řekla moc hezky. jen ať se stará, když už nic, aspoň můžeš mladému koupit každý měsíc mové boty =o)))))
Ahojky..
Nejdříve Vám popíši svoji situaci. 1 června 2011 jsem se nastěhovala s malou k novému příteli, 7 října 2011 jsme se vzali, 5 prosince 2011 byl soud kvůli malé abych ji měla v péči, teď čekám na to až mi rozsudek nabyde právní moci, potom chce můj manžel žádat o nezrušitelné osvojení. Malý jsou necelý 3 roky. Někde sem četla že podmínky jsou že otec nesmí platit půl roku výživné a nejevit opravdový zájem. Otec má platit 2000,– měsíčně a poslal 4×700,– s tím že malou viděl jen jednou a to 20 srpna 2011 a k vánocům přišel dárek. Myslíte že máme šanci vyhrát soud o osvojení? Popřípadně kolik soud stojí a zda má otec nárok na odvolání? Protože to se pak může táhnout x let.. Děkuji bublinka9
Ahoj holky,
těmhle věcem moc nerozumim, tak jsem si to tady pročetla a mám dotaz.
Dá se změnit jen příjmení dítěte aniž bych musela přepisovat otce v jeho RL ??? A co všechno se proto musí udělat abych mohla změnit jen to příjmení ? Musí k tomu dát souhlas i bio otec? Nebo jak to všechno je ?
Předem moc děkuji
![]()
Marcelkko, nejsem odbornik, ale me sestry maji prijmeni meho otce.
A premyslela jsem o tom samem, kdybych se nahodou vdala.
Je to tak, ze prijmeni tveho nynejsiho manzela mit muze, ale musi souhlasit bio otec.
Weru píše:
Je to tak, ze prijmeni tveho nynejsiho manzela mit muze, ale musi souhlasit bio otec.
A když by bio otec nesouhlasil se změnou příjmení, tak jsem asi v čudu, vid ?
Já mám jiné příjmení, můj syn má jiné příjmení a přítel také, hrůza
Už jen když volám nějaké doktorce, představuji se svým příjmením a zvlášt musim hned upozornovat, že syn je jinak ![]()
marcelka88 píše:Weru píše:A když by bio otec nesouhlasil se změnou příjmení, tak jsem asi v čudu, vid ?
Já mám jiné příjmení, můj syn má jiné příjmení a přítel také, hrůzaUž jen když volám nějaké doktorce, představuji se svým příjmením a zvlášt musim hned upozornovat, že syn je jinak
to vyřešíš svatbou a pak změnou příjmení dítěte - bio otec nemusí souhlasit